Mener cannabis-program rammet avvenningsarbeid

Cannabisforum Sør mener Andreas Wahls populære tv-program Folkeopplysningen om cannabis har skadet avvenningsarbeidet på Sørlandet.

Programleder for Folkeopplysningen, Andreas Wahl. Foto: Vindsland, Steinar

 • Steinar Vindsland
Publisert: Publisert:

John-Kåre Vederhus ved Avdeling for rus- og avhengighetsbehandling på Sørlandet sykehus. Foto: Vindsland, Steinar

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det går fram av en klage Cannabisforum Sør har sendt til Kringkastingsrådet. Dette forumet består av fagfolk som til daglig jobber med å hjelpe folk som misbruker rus. En av dem som står bak klagen er Håvard Berge, som har en 40 prosent stilling i Hasjavvenning Kristiansand, og har vært med i Cannabisforum Sør i mange år:

– Hvor stor skade gjorde Folkeopplysningen på arbeidet?

– Vi kan ikke måle det konkret. Men det er holdninger vi har møtt fra de som har sett programmet, om at cannabis ikke er farlig. Programmet har ufarliggjort skadevirkningene, sier Berge. Han kan ikke si noe om hvor mange som har gitt uttrykk for disse holdningene, eller om noen har latt være å slutte med cannabis på grunn av programmet, skriver Fædrelandsvennen.

Les også

Rogaland Ap ber landsstyret vurdere statlig sal av cannabis

Programleder for Folkeopplysningen, Andreas Wahl på Kilden i Kristiansand. Foto: Vindsland, Steinar

– I klagen bruker de stråmannargumenter, altså de påstår ting som ikke er tilfellet, sier Andreas Wahl, som er i Kristiansand i forbindelse med sitt show «Elektrisk» på Kilden.

Klagerne mener NRK har et spesielt ansvar og at det påligger dem å ta særlig etiske hensyn, og skriver i brevet til Kringkastningsrådet: « Det er flere områder der det må settes etiske grenser for trygg journalistisk ramme, for eksempel pedofili, terrorvirksomhet og selvmordsproblematikk».

John-Kåre Vederhus ved Avdeling for rus- og avhengighetsbehandling på Sørlandet sykehus Foto: Vindsland, Steinar

Skader arbeidet

John-Kåre Vederhus jobber ved Avdelingen for avhengighet og rusmisbruk ved Sørlandet sykehus og er selv forsker innenfor disse temaene. Han har også undertegnet klagen:

– Hva er likheten mellom omtale av terrorvirksomhet, selvmord, pedofili og cannabismisbruk, Vederhus?

– I klagen var det ikke ment som en reell sammenligning, men mer som eksempler på saker av stor folkehelsemessig betydning (spesielt selvmordsforebygging). Programmet bagatelliserte skadevirkningene, og det skader arbeidet med rusavvenning, sier Vederhus.

Kringkastingsrådet valgte å ikke behandle klagen. Men NRK har svart blant annet med å sitere hva Wahl sier i innledningen av programmet:

«Rus kan ha forferdelige konsekvenser for dem som mister kontrollen over sitt forbruk. Det kan føre til skader, død og ødelagte liv.»

– Vi er ikke part i diskusjonen om legalisering. Vi ønsker bare å vise hva den aller tyngste vitenskapelige forskningen viser. Samtidig kan jeg forstå at enkeltskjebner gjør at folk har sterke meninger om dette. Vi ønsker imidlertid ikke å se på anekdotiske bevis, sier Wahl. Programserien Folkeopplysningen har fokusert på mange forskjellige tema. Wahl sier at felles for dem er et gap mellom hva folk flest tror og hva den beste forskningen på området forteller, og da er det naturlig at det skaper reaksjoner.

Legalisering

Berge sier også at de ikke er en del av diskusjonen rundt legalisering eller ikke, men at de ønsker at de negative konsekvensene de som klinikere daglig opplever i møte, særlig med ungdom og familier som rammes hardt av rusmisbruk, skal komme fram.

– Folkeopplysningen refererte for eksempel ikke til WHOs ferske rapport som dokumenterer grundig alle skadevirkningene cannabismisbruk gir, sier Berge.

Den rapporten ble imidlertid først offentliggjort etter at programmet var innspilt, opplyser NRK.

Både Berge og Vederhus mener det mest problematiske med programmet var at det etter deres mening skapte et inntrykk av at cannabis ikke er så farlig. I klagen skriver de at programmet glorifiserte cannabis.

– Hvordan, Vederhus?

– Det er vel igjen opplevelsen av at de velger bevisst ut det som bagatelliserer det mest mulig, sier Vederhus.

En av påstandene i programmet var at det ikke er farligere å kjøre bil påvirket av cannabis, enn å kjøre i mørket. NRK har opplyst at at de kunne kommunisert tydeligere at faren varierer med dosen og at det er noe fagkontrovers i det spørsmålet.

Cannabis og trafikk: Folkeopplysningen svarerCannabis og trafikk: Forskerne svarer
Publisert:
 1. Cannabis
 2. Legalisering
 3. NRK
 4. Sørlandet sykehus
 5. Andreas Wahl

Mest lest akkurat nå

 1. Kristoffer Joner opplever mye dramatikk i havet utenfor Malta

 2. Sandnes Ulf strålte og klappet sammen

 3. Slår knallhardt tilbake: Gjert Ingebrigtsen mener Vebjørn Rodal er bitter

 4. Mange velger å holde seg hjemme 17. mai

 5. Innbrudd i leilighet i Sola

 6. Gedigen nedtur for Sandnes Ulf