Frykter at bomringfinansiering vil gi folk økonomiske problemer

Bypakke Nord-Jæren kan gi enkelte familier en ekstra bomregning på 30.000 kroner per bil. Bystyrerepresentant Frode Myrhol (Folkeaksjonen Nei til bompenger) reagerer på at de sosiale og økonomiske utfordringene ved bompengefinansiering ikke blir vurdert. Lørdag blir det demonstrasjon.

Publisert: Publisert:

Foto: Jon Ingemundsen

 • Andora Hylland Gjertsen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Ifølge Myrhold er det stor misnøye rundt bomringfinansieringen som nå skal opp til stortingsbehandling.

- Vi mener det bør gjennomføres en konsekvensutredning av de sosiale og økonomiske aspektene ved å innføre en slik byvekstavtale, sier Myrhol. Byvekstavtalene består av en lang rekke med tiltak og virkemidler som blant annet bompengefinansierte bypakker.

- Er en riktig uheldig kan en oppleve å få en ekstra regning på 2700 kroner i måneden per bil i familien. En sum som utgjør nærmere 30 000 i året. Dette er mye penger, og vi ønsker å vise at denne avtalen skaper misnøye, og at dette ikke vil godtas, fastslår han.

Saken engasjerer

Demonstrasjonen som finner sted på Torget i Stavanger lørdag klokken 13, har over 250 påmeldte deltakere på Facebook.

– Tanken bak å legge demonstrasjonen til en lørdag, er at det da allerede vil befinne seg mye folk i sentrum. Stiller vi opp på torget med mikrofon og høyttaler, vil folk automatisk komme for å lytte, mener Myrhol. Han sier det er vanskelig å forutse oppmøtet, men ønsker å se mange engasjerte ansikter.

– Det er klart at prosessen har kommet så langt at folk begynner å resignere og innser at dette kommer til å bli vedtatt i Stortinget uansett hva vi her i Stavanger gjør nå. Likevel ønsker vi å bidra til en bevisstgjøring hos stortingsrepresentantene om hva denne avtalen vil bety for den enkelte, forklarer Myrhol.

– De med store boliglån vil slite

Avtalen vil føre med seg en rekke utfordringer, ifølge Myrhol, som mener det er rart at disse ikke blir tatt i betraktning.
- Når denne pakken kommer, vil den bidra til at langt flere vil få det vanskeligere. Det vil blant annet bli utfordrende å komme seg inn på boligmarkedet, og det vil være mange som ikke har mulighet til å betale regningen, fortsetter Myrhol.

Privatøkonom i Sparebank 1 SR-Bank, Oddvar Rettedal, mener det hovedsakelig er boliglånet bompengekostnadene vil gå utover.

- Når det gjelder de sosiale og privatøkonomiske konsekvensene, så er det primært lån og bolig som blir utfordrende, og spesielt for de som nylig har byttet bolig og tatt opp mye gjeld, forklarer Rettedal.

- Når en kjøper ny bolig, ligger begrensningene i hva en kan kjøpe og i hvor stort lån en kan ta opp. Får en familie plutselig en ekstrakostnad på 30 000 i året som en ikke hadde regnet med, vil de måtte omfordele på forbruket sitt. De som har strukket strikken litt langt for å kunne ta opp lån, vil finne det utfordrende å betale ned lånet, sier økonomen.

– Dette bekymrer oss, og det er merkelig at det ikke har blitt gjennomført en konsekvensutredning, avslutter Myrhol.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Tre nye smittetilfeller i Stavanger

 2. Kan man legge det i fryseren? Eller helle kokende vann over? Her får du svar om hvordan viruset drepes i tøymunnbind.

 3. Viking raste etter nederlaget: – Sjokkerende

 4. Strenge nasjonale retningslinjer innført: Dette betyr det for Halloween og bursdager

 5. Fant smitte på 344 fly i Norge. De fleste tilfellene kommer fra ett land.

 6. Melania Trump til angrep på Biden og Demokratene

 1. Frode Myrhol
 2. Boliglån
 3. Stavanger
 4. Stavanger FrP