Helsefag øker fortsatt mest på videregående

Helsefag, musikk, dans og drama, idrettsfag og naturbruk er linjene som øker mest. Det viser søknadene til videregående opplæring, som nå er klare.

Strand videregående skole satser på utdanning innen havbruk, og bygger akvahall til til 58 millioner kroner på Tau. Naturbruklinjen på skolen har stor oversøknad, og antall plasser vil sannsynligvis øke.
 • Elisabeth Bie
  Elisabeth Bie
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Studiespesialisering, tidligere allmennfag, har fortsatt den desidert største andelen søknader, med 34,1 prosent (34,0) i fjor. Men helse- og oppvekstfag er nest størst, og desidert størst blant yrkesfagene med en andel av totalen på 14,2 prosent.

Det viser Rogaland fylkeskommunes oppsummering av årets søknader til videregående opplæring for skoleåret 2017/2018. Tallene ble offentliggjort fredag, etter at søknadsfristen gikk ut onsdag 1. mars.

Følger arbeidsmarkedet

Dermed fortsetter tendensen fra i fjor, da helse- og oppvekstfag fosset fram rundt 37 prosent fra året før. Seksjonssjef Helge Eide i Seksjon for kvalitet, analyse og dimensjonering i Rogaland fylkeskommune ser en klar sammenheng med tendensene i arbeidsmarkedet i Rogaland, der tusenvis av oljejobber har forsvunnet de siste par årene.

For søkingen til elektrofag faller mest, og er nå tilbake på samme nivå som i 2011. Teknikk og industriell produksjon har nesten 50 prosent færre søkere i år enn for fire år siden, men er fortsatt det mest søkte yrkesfaglige utdanningsprogrammet etter helse- og oppvekstfag.

Medier og kommunikasjon er det eneste studieforberedende utdanningsprogrammet som synker i popularitet, noe som også har en forklaring i arbeidsmarkedet. Her går søkertallet ned rundt 25 prosent fra i fjor.

Les også

Ledighet gir utdanningsboom i videregående

Les også

Ni av ti har fått plass på videregående skole

Les også

SV vil gjøre videregående skole obligatorisk

Les også

Dårlig jobbmarked styrer ikke skolevalg

Søknadene i tall

 • Litt over 22.000 har søkt om videregående opplæring for skoleåret 2017/2018. Det er en nedgang på ca. 200 fra i fjor.
 • Rogaland har drøyt 5900 avgangselever i grunnskolen våren. 2017. Av disse er det ca. 80 som ikke har søkt videregående skole. Hovedårsakene er flytting til andre fylker eller til utlandet, eller manglende norskkunnskaper. De sistnevnte går til innføringsklasser for norskopplæring.
 • Fordelingen mellom yrkesfag og studieforberedende fag er 50/50. Dermed fortsetter tendensen med at andelen for yrkesfag synker. Mens andelen var 60/40 for ti år siden, var den i fjor 51/49.
 • 2183 søkere har læreplass som sitt første ønske, mot 2193 i fjor. Flest læreplassøknader kommer fra elektrikere og helsearbeidere.

Linjene med størst oversøkning:

 • St. Olav vgs. studiespesialiserende i Stavanger: 352 søkere til 280 plasser
 • Sandnes vgs. studiespesialiserende i Sandnes: 315 søkere til 270 plasser
 • St. Svithun vgs. studiespesialiserende i Stavanger: 233 søkere til 180 plasser
 • Gand vgs. elektrofag i Sandnes: 111 søkere til 60 plasser
 • Strand vgs. naturbruk i Strand: 48 søkere til 12 plasser.

– Det er stor økning i interessen for naturbruk i år, det ser vi både på Strand og Øksnevad. Jeg kan si med en gang at vi kommer til å øke kapasiteten på Strand. Det er fullt mulig for oss å endre plassfordelingen etter trender og etterspørsel. Basert på årets søkertall kommer vi til å legge fram forslag om endringer i løpet av mars. Så skal endringene behandles politisk før de blir endelige, sier Eide.

Og hva de har kommet inn på, det får søkerne vite 5. juli.

Publisert:
 1. Rogaland
 2. Videregående skole
 3. Rogaland fylkeskommune

Mest lest akkurat nå

 1. Har ventet i fem måneder, får ikke åpne ferdig sushi-restaurant

 2. Stor aktør legger ned butikken på Norwegian Outlet på Ålgård

 3. Politiet orket ikke å sjekke alle filene

 4. Leteaksjon på Stord - bilfører savnet etter ulykke

 5. Det er ikkje meininga ein skal bli rørt over at staten lar friske barn få bevega seg fritt

 6. – Han var en mann som aldri ga seg, en drømmer