Klatrere funnet omkommet

To klatrere er funnet omkommet ved Kjerag.

Publisert:

Her lander helikoptret på Sola etter aksjonen ved Kjerag. Foto: Jarle Aasland

Det bekrefter Hovedredningssentralen for Sør-Norge overfor Aftenbladet.no.

Medlemmer fra Rogaland Alpine Redningsgruppe (RAR) var fredag ute ved Kjerag for å hente ned sin egen kamerat, som har vært savnet sammen med en annen, erfaren klatrer siden i går.

Ture Bjørgen, leder i RAR, opplyste fredag ettermiddag at de hadde vært inne med helikopter og rekognosert, og fryktet ved 17.00-tiden at de to er omkommet.

De to hang i klatretauet cirka 100 meter over toppen av ura nedenfor Kjerag-platået. Den ene var selv medlem av RAR.

— Dette er en veldig spesiell situasjon for oss, sier Bjørgen. – Dette er en venn av oss, en venn av alle i gruppa.

— Når vi drar inn nå, så frykter vi at vi må konstatere at det forferdelige har skjedd, sa Bjørgen ved 17-tiden.

Hovedredningssentralen bekreftet klokken 18.25 at de to klatrerne var funnet døde.

Bjørgen forteller at begge de to klatrerne var svært erfarne. Kameraten til den lokale klatreren er en meget kjent skikkelse i klatremiljøet.

— Begge de to var usedvanlige talenter i verdensklasse, sier han.

De to erfarne fjellklatrerne ble meldt savnet etter at de ikke kom hjem som avtalt torsdag kveld. Hovedredningssentralen hadde helikopter ute på sondering tidligere fredag, og var sent på ettermiddagen ute med Sea King-helikopter for andre gang. Det var også ute seks personer fra Rogaland alpine redningsgruppe. De skal ta seg opp til de to fra ura nedenfor Kjerag.

RAR er en frivillig, ulønnet gruppe som bistår med redning i bratt lende på vest-sørvestlandet. RAR består av ca 20 klatrere som, vanligvis sammen med 330 skvadronen, kan redde klatrere eller andre ut fra bratt terreng. Medlemmene i gruppen er rekruttert fra det lokale klatremiljøet og alle medlemmene har lang og solid klatreerfaring og -kompetanse.

En redningsaksjon involverer mye utstyr, nøye planlegging og mange personerer. Det er verdt å merke seg at redning kan ta lang tid. En redningsaksjon i f.eks. Kjerag kan ta 10-14 timer fra alarmen går til den skadde er brakt ut.

Publisert: