«Velgerne foretrekker handlekraft framfor kranglekraft»

— Høyre får betalt fordi vi er opptatt av å finne løsninger, vi bruker ikke tid på verken å krangle med andre partier eller å krangle internt. Slik forklarer John Peter Hernes Høyres framgang i Stavanger.

040912oppvekststyret5a.jpg John Peter Hernes Foto: Fredrik Refvem

 • Margunn Ueland
  Margunn Ueland
  Journalist
Publisert: Publisert:

Cecilie Bjelland (Ap). Foto: Lars Idar Waage

iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I målingen Aftenbladet presenterte i går, går Høyre fram med 7,7 prosentpoeng sammenlignet med lokalvalget i 2011, mens Ap går tilbake med 4,5 prosentpoeng.

Les også

Høyre vinner, de andre taper i Stavanger

Hva er Aps forklaring på nedgangen?

— Jeg vil ikke tolke dette. Vi bruker ikke kreftene på å tenke på målinger, men på å levere gode løsninger, svarer Cecilie Bjelland som er Aps gruppeleder i Stavanger og leder av lokallaget.

— Målingen viser at Høyres store forsprang til Ap har økt siden sist lokalvalg. Hva må Ap gjøre annerledes framover?

— Vi må gjøre det vi har gjort siden 2010: Være tydelig på hva som er Aps politikk.

— Hvordan forklarer du at det er 5 prosentpoeng flere vil stemme Ap hvis det var stortingsvalg enn hvis det var lokalvalg. For å sette det på spissen: Flere vil ha Jens Stoltenberg enn Cecilie Bjelland?

— Jeg er glad så mange liker Jens. De har skjønt hvor god regjeringens politikk er, ikke minst for Vestlandet. Lokalt gjør vi den beste målingen på 18 år, bare ved lokalvalget sist gjorde vi det bedre. Det er kjempeinspirerende.

-Tafatt Høyre

Cecilie Bjelland (Ap). Foto: Lars Idar Waage

— I Sandnes er det omvendt: Der vil flere ha Stanley Wirak (Ap) enn Jens Stoltenberg. (Se Sandnessidene). Kan noe av forskjellen mellom Stavanger og Sandnes skyldes at velgerne belønner samarbeidsvilje og pragmatisme framfor markert opposisjonspolitikk?

— Stanley er en utrolig flott ordfører. Jeg er glad det gir positive utslag. Ap er et løsningsorientert parti både i Sandnes og Stavanger. Men noen ganger må det settes en grense. Og der er stor forskjell på den politikken som føres i Sandnes kontra den administrasjonen Høyre driver med i Stavanger. Vi har store utfordringer på bolig, trafikk og næringsliv. Etter 17 år med Høyrestyre har vi bedrifter som ikke ønsker å etablere seg her. Dette krever skikkelig politisk ledelse. I stedet ser vi at Høyre er opptatt av å administrere kommunen, slukke branner og ta kriseløsninger i stedet for å ta de store grepene, sier Bjelland.

Etter 17 år med Høyrestyre har vi bedrifter som ikke ønsker å etablere seg her. Dette krever skikkelig politisk ledelse. I stedet ser vi at Høyre er opptatt av å administrere kommunen, slukke branner og ta kriseløsninger i stedet for å ta de store grepene.

"Kranglekraft"

Hva er så Høyres forklaring på den store framgangen i Stavanger?

Les også

Bare Bergen topper Høyre i Sandnes

Høyre er inne i en positiv bølge der vi lokalt og nasjonalt drar hverandre opp. Det er kjekt å se at vi gjøre det enda bedre i Stavanger enn nasjonalt på målingen. Jeg håper at det vi får betalt for, er at vi står på for å finne gode løsninger på lokale utfordringer. Målingen er også en fjær i hatten til Christine Sagen Helgø som får mye skryt for jobben hun gjør som ordfører.

— Cecilie Bjelland sier det motsatte: At Høyre bare administrerer og ikke løser de store problemene?

— Der gir Bjelland en forklaring på hvorfor Ap gjør det bra i Sandnes og dårlig i Stavanger. Hun snakker om hvor forferdelige vi er, mens Wirak er opptatt av å finne de beste løsningene for Sandnes. Nylig behandlet formannskapet utbyggingsplanen: Vi hadde flere forslag. Ap kom ikke med ett eneste, bare med kritikk. Jeg er overbevist om at velgerne foretrekker handlekraft framfor kranglekraft.

— Hva sier du til det, Bjelland?

— Vi i Ap er opptatt av løsninger. Det begynner å bli innlysende for alle at resultatene i Stavanger ikke er nådd. Da trenger vi en ny retning.

Venstres tilbakegang

Bjelland synes det er "interessant" at Venstre går tilbake i Stavanger i den lokale meningsmålingen:

-Det kan virke som om Venstre nå opplever det Ap opplevde tidligere perrioder, nemlig at det å stå i skyggen av Høyre kan gjøre det vanskelig å nå fram med egen politikk. Høyre har lett for å få "kred-en" for alle gode saker som flertallet står for, kommenterer hun.

I Stavanger samarbeider Høyre med Venstre, KrF, Senterpartiet og Pensjonistpartiet.

Per A. Thorbjørnsen, Venstres gruppeleder sier han tar tilbakegangen inn over seg. Han gir denne forklaringen:

-For det første: Vi har hatt en av våre fremste folkevalgte (Helge Solum Larsen, red.anm.) sykemeldt i et år på et av de viktigste politikkområdene: Byutvikling og bymiljø. Det at vi ikke har maktet å følge opp, tar jeg personlig. Det er mitt ansvar.

For det andre: Vi har skilt oss ut på viktige områder som blant annet asylbarn/papirløse, kampen for bevaring av sentrum og vi har tatt til orde for en høyhusstrategi. Jeg tar til etterretning at vi ikke får betalt for det engasjementet.

For det tredje: Samarbeid er å gjøre hverandre gode. Høyres framgang tyder på at folk er fornøyd med hvordan byens styres. Det kan sees ut som om Venstre har vært med å gjøre Høyre god.

Men, en meningsmåling er en meningsmåling. Vi jobber ufortrødent videre. Ingen vet bedre enn Venstre at det svinger i politikken.

Publisert:
 1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Ellevill Viking-jubel i Bjarne Berntsens nest siste hjemmekamp

 2. «Du har opplevd nok i livet ditt. Nå skal alt blir bra», sa Mats til Elisabeth. Så døde han på utenkelig vis.

 3. Bygger du på huset, får du nå en telefon fra skatteetaten

 4. «2. omgang har vært meget solid - defensiv struktur så det holder»

 5. Farevarsel i Sirdal – kan komme en halv meter snø på ett døgn

 6. Hvor mange kan vi være i jule­selskapet? Regnes hjem­vendte studenter som del av hus­standen?