Refser politiet for sletting av bevis

Spesialenhetens leder Jan Egil Presthus kritiserer politiets sletting av bevis i arresten. Politidirektoratet vil vurdere å skjerpe retningslinjene.

Publisert: Publisert:

Stavanger politistasjon. Foto: Pål Christensen

 • Thomas Ergo
  Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Aftenbladet skrev onsdag at Stavanger-politiet har slettet opptakene fra gangen i arresten da en 61 år gammel mann omkom på cella. Dette er imidlertid ikke første gang politiet sletter videobevis fra arresten, bekrefter Jan Egil Presthus, leder av Spesialenheten for politisaker

— At bevis slettes av politiet i såpass kritiske sammenhenger, er særdeles uheldig og egnet til å svekke tilliten til politiet, sier Presthus til Aftenbladet.

Vil granske sletting

Han sier enheten har påvist at politiet har slettet videobevis ytterligere én eller to ganger, siden 2005. I 2011 ble Hedmark politidistrikt kritisert av både Spesialenheten og Riksadvokaten, etter at kameraopptak fra arresten var blitt slettet. Dette var i en sak der politiet var anmeldt for ulovlig maktbruk. Tjenestemenn hadde sett gjennom opptakene før de ble slettet. Spesialenheten kunne ikke bevise at slettingen var bevisst, og ba den lokale politiledelsen forfølge saken administrativt.

I går sa privatdetektiv Finn Abrahamsen til Aftenbladet at Spesialenheten bør granske hvorfor videoopptakene fra Stavanger ble slettet. Det akter Presthus å gjøre.

— Vi vil selvfølgelig søke å klarlegge hvorfor ikke alle relevante videoopptak er sikret i Rogaland, sier han til Aftenbladet.

Les også

Hva skjedde utenfor celledøra da 61-åring døde?

Ble avslørt av kamera

Videobevis fra gangen i arresten, og ikke bare fra cella, kan være avgjørende. Det illustreres ved en sak fra juni 2011, der en kvinne døde i arresten på Bergen sentrum politistasjon. Kameraet i gangen avslørte at én av arrestforvarerne under sine inspeksjoner gikk rett forbi celledørene, uten å stanse. Han hadde dermed ingen mulighet til å forvisse seg om helsetilstanden til kvinnen som døde.

— Det var kamera i gangen som viste at arrestforvareren ikke gjennomførte inspeksjon i samsvar med instruks, sier Presthus.

Les også

Hjerneblødning dødsårsak i arresten

Etterlyser sentral instruks

Dødsfall på norske glattceller har fra tid til annen sparket i gang en debatt om arrestinstruksene er gode nok. Politiet forfattet i 2006 et rundskriv om bruk av politiarrest, som ble sendt til politidistriktene. Det betinger at politidistriktene holder seg med egne lokale instrukser. Rundskrivet sier f. eks. at politidistriktene må lage egne instrukser for sletting og lagring av lyd— og bildeopptak. En offentlig utredning har påviste ulik praksis i ulike politidistrikt.

— Vi syns det er uheldig at politidistriktene opererer med ulike instrukser. Vi forstår ikke at det ikke kan utarbeides én sentral instruks som er lik for alle arrester. I stedet sender POD ut direktiver i brevs form. Dermed varierer det i hvor stor grad politidistriktene tar brevene til følge, sier Jan Egil Presthus.

Vurderer innskjerping

Avdelingsdirektør Christian Budsberg Pettersen i Politidirektoratet (POD) sier opplysningene han får via Aftenbladet kan få konsekvenser.

— Dersom det er riktig at Spesialenheten ved flere anledninger har opplevd at opptak som kunne og burde vært lagret ikke blir det, er det noe vi må se nærmere på med tanke på å endre arrestrundskrivet. Vi vil ta spørsmålet opp med Spesialenheten for å få klarhet i de faktiske forhold, skriver han i en e-post.

PODs oppfatning er at politiet rutinemessig lagrer videoopptak ved dødsfall i arresten. Men avdelingsdirektør Budsberg Pettersen bekrefter at det ikke foreligger noen instruks fra POD om at opptak skal lagres ved slike situasjoner.

— Det er dette vi må vurdere om bør inn i rundskrivet, skriver han til Aftenbladet.

Publisert:

Les også

 1. - Bør granske hvorfor video er slettet

Mest lest akkurat nå

 1. Flere tidligere toppolitikere kjemper om samme lederjobb i Stavanger

 2. Vsg-elever kan få utsatt skoledag for å unngå rush på kollektivtrafikken

 3. To til sykehus etter trafikkulykke på Buevegen

 4. Blir stengt helt fram til jul

 5. Tre statsråder informerer om skolestart

 6. Anders Opedal er rett mann til jobben som konsernsjef, men neste gang må Equinor-styret finne en kvinne

 1. Stavanger