Hjerneblødning dødsårsak i arresten

Mannen som i januar ble funnet livløs i arresten i Stavanger, døde av hjerneblødning. Det viser en foreløpig obduksjonsrapport.

Publisert: Publisert:

Politistasjonssjef Odd Tveit Jørgensen orienterte pressen etter at en 61 år gammel mann ble funnet livløs - og senere døde - i arresten på Stavanger politistasjon. Avdøde ble innbrakt på grunn av beruselse. Foto: Jon Ingemundsen

 • Turid Furdal
  Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel
Les også

Ble ikke varslet da faren døde på politihuset

Les også

Mannen er obdusert, etterforskningen fortsetter

Klokka 18.01 søndag 13. januar ble en 61 år gammel mann funnet livløs i arresten ved politistasjonen i Stavanger. Spesialenheten for politisaker kom allerede samme kveld til Stavanger for å starte etterforskningen. Saken er ikke avsluttet, men den foreløpige obduksjonsrapporten er klar.

— Dødsårsaken antas å være hjerneblødning, sier advokat Ellen Eikeseth Mjøs i Spesialenheten for politisaker. Mjøs leder etterforskningen av Stavanger-politiet etter dødsfallet i arresten.

— Nå avventer vi den endelige obduksjonsrapporten før vi kan si noe om årsaken til hjerneblødningen. Vi har foretatt en rekke avhør og alle de avhørte har hatt, og har ennå status som vitner i saken. Vi arbeider videre med etterforskningen som ikke kan avsluttes før den endelige obduksjonsrapporten er ferdig, sier Mjøs.

Dette tar vanligvis et par måneder, ifølge etterforskningslederen.

Blant dokumentene etterforskningsteamet går gjennom, er politiets logger. Spesialenheten ba også om å få utlevert politiets videoovervåking av arresten den aktuelle søndagen.

Etter at mannen ble funnet livløs i cellen, ble det straks startet gjenopplivingsforsøk. En knapp time senere var det klart at mannen var død.61-åringen ble innbrakt ved 14-tiden søndag etter politilovens paragraf 9, som gir hjemmel og retningslinjer for håndtering av berusede personer.

- Har den foreløpige rapporten avdekket andre forhold som kan ha medvirket til at mannen døde?

— Vi har ikke holdepunkt for at andre forhold har hatt noen betydning for dødsårsaken som var hjerneblødning.

- Kunne utfallet ha blitt annerledes hvis politiet hadde avdekket mannens helsetilstand tidligere?

— Det ønsker jeg ikke å kommentere eller spekulere i, sier Ellen Eikeseth Mjøs til Aftenbladet.

Spesialenheten for politisaker undersøker ventelig om politiet i Stavanger har brutt politilovens paragraf 9, som gir retningslinjer for behandlingen av berusede personer. Loven slår fast at:

«Dersom den innbrakte på grunn av beruselsen er ute av stand til å ta vare på seg selv eller å gjøre rede for seg, skal politiet straks vurdere umiddelbart å overføre vedkommende til sykehus, legevakt eller avrusingsstasjon. Dersom slik overføring ikke finner sted, skal vedkommende ha legetilsyn ved innsettelsen i arresten.»

Det heter videre i lovparagrafen:

«Dersom det er grunn til å tro at den innbrakte har hodeskade, indre skade eller betydelig kroppsskade, eller helsetilstanden for øvrig er slik at helsetilsyn anses nødvendig, skal politiet straks tilkalle lege eller annet helsepersonell.».

Det er rundt 4500 årlige overnattinger i politiarrestene ved Stavanger politistasjon. Det har ikke forekommet celledødsfall siden 2003.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke hjemme

 2. Jåttå: Ulykke med bil og sykkel

 3. Politiet jaktet blotter på Orrestranda

 4. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning

 5. Helsemyndighetene skal ta i bruk spyttprøver som koronatest

 6. Her rygger leddbussen ned på Diagonalen

 1. Stavanger
 2. Etterforskning