Stoler ikke på kommunen

Jonny André Risviks foreldre frykter at Stavanger kommune vil fordreie sannheten om hva som skjedde før deres sønns død. De ber om en ekstern og uavhengig gransking.

- Det blir helt feil at kommunen skal evaluere seg selv, sier Berit og Thor-Inge Risvik. Jonnys foreldre ber politikerne sørge for at det gjennomføres en ekstern og uavhengig gransking. (Her med et bilde av sønnen som barn.) Foto: Rune Vandvik

 • Thomas Ergo
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Berit og Thor-Inge Risvik går gjennom en vanskelig tid. I flere måneder er de blitt fortløpende orientert om Aftenbladets kartlegging av hva som skjedde i månedene, ukene og timene før deres sønn døde, etter langvarig tortur 13. august 2010. Lørdag og søndag ble funnene publisert i to omfattende reportasjer, sammen med webtv-dokumentaren «Jonnys siste uker».

— Det har vært vondt, veldig vondt. Men det har vært godt også. Godt at dette endelig har kommet ut, sier Berit Risvik til Aftenbladet.

Foreldrene ga på nyåret Aftenbladet fullmakt til innsyn i sønnens taushetsbelagte journaler i det offentlige. Det medvirket også til at Aftenbladet fikk innsyn i politiets etterforskningsmateriale, som inneholder flere hundre sider avhør, rapporter og kommunale saksdokumenter. Aftenbladet har i tillegg fått anledning til å granske de offentlige saksmappene til to av de domfelte i Kampen-saken. For foreldrene har Aftenbladets undersøkelser kastet et nytt lys over tragedien.

— Det var nytt for oss at kommunen i flere sammenhenger fraskrev seg alt ansvar, i tida før Jonny døde. Det var også nytt for oss at kommunen etter dødsfallet ikke gjorde noen ting for å granske hva de kunne ha gjort annerledes. Vi hadde virkelig trodd at kommunen ville ha gått i seg selv og sett hva de kunne lære. Vi ble veldig overrasket, for å si det mildt, sier Berit Risvik.

- Noen må lære

- Hvorfor har dere valgt å bidra til å belyse Jonnys skjebne ytterligere?

— Vi ønsker at noen skal lære av denne saken. Det er derfor vi sa ja til at Aftenbladet skulle få se Jonnys mapper. Dette er vondt, ja. Mens hvis bare ett menneske kan reddes, er det verdt det. Hvis vi kan bidra til at ett eneste menneske unngår å oppleve noe av det samme som Jonny, er det blitt gjort en viktig jobb, sier Berit og Thor-Inge Risvik, som av hensyn til sine barn ikke vil bli tatt bilde av.

Foreldrene har merket seg at den politiske ledelsen i Stavanger har bedt Stavanger kommunes ledelse om å legge fram en rapport hvor de evaluerer sin egen innsats i forkant av Jonnys død. I går sa Alise Kjellevold, én av Norges fremste eksperter på rettssikkerhet og helse- og sosialtjenester, at en selvgransking ville være lite troverdig. Hun rådet kommunen til å igangsette en ekstern og uavhengig gransking, etter modell av barnevernsgranskingen i 2005. ## Ikke tillit

— Det blir helt feil at kommunen skal evaluere seg selv. Politikerne kan ikke la dem gjøre det. Da kommer de til å granske til sin egen fordel. Kommunen kommer til å forkludre sannheten. De vil finne den sannheten som ser best ut for kommunen. En slik undersøkelse vil vi ikke ha tillit til, sier foreldrene.

I sommer ble foreldrene forelagt Aftenbladets samlede funn etter kartleggingen av hjelpeapparatets handlinger i tida før Jonnys død.

— Det er kommunen som skulle ha vært på tiltalebenken, var Thor-Inge og Berit Risviks umiddelbare kommentar.

Kari Idsøe, som var familiens bistandsadvokat, mener kommunen burde ha gjennomført en egen granskning for lengst dersom de håper å unngå habilitetskritikk.

— Det er ikke betryggende at kommunen tre år etter at tragedien var et faktum setter i gang en egen-evaluering kun som følge av press utenfra. Særlig ikke etter at de øverste ansvarlige for hjelpeapparatet i flere sammenhenger, blant annet i retten, har sagt at kommunen ikke har begått feil, sier Idsøe.

Tilsynssak

Hun mener det mest naturlige er at Helsetilsynet i Rogaland oppretter en tilsynssak.

— Jeg vil undersøke hvilke muligheter som finnes for å be om en slik tilsynssak i regi av fylkeslegen, sier Idsøe.

Aftenbladet informerte torsdag kommunen om reaksjonen til Jonny Risviks nærmeste pårørende.

— Stavanger kommune vil utarbeide en redegjørelse av hendelsesforløpet, hvilke erfaringer vi har gjort og hva som er gjort av tiltak i etterkant. Redegjørelsen skal fremmes for kommunalstyret for levekår. En eventuell videre gjennomgang må selvsagt skje av andre enn kommunen selv, sier direktør for oppvekst og levekår, Per Haarr.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Kampen-tragedien: Ekspert advarer mot å la kommunen granske seg selv

 2. Ble varslet om frykt for drap i 2011

 3. Åpner for mer tvang overfor de farlige

 4. FrP krever granskere utenfra

 5. Kommunen må granske seg selv etter Kampen-saken

 6. - Kunne avverget tragedien

 7. Kommunen vurderte aldri tvangstiltak

 8. Håpet på hjelp til det siste

 9. Jonnys siste uker

 10. Varsler etterspill i Kampen-saken

 11. Kommunen vil ikke granske Kampen-saken

 12. Jonnys sjanser

Publisert:
 1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Jeg går ut med en yngre mann, men kritikerne står i kø. Jeg har til gode å høre noen si, dette må være koselig for deg

 2. Rykker på melding om røyk i bygning på Sola

 3. Fanget meteoren på film i Sandnes

 4. Politibil under utrykning kolliderte med ATV: Spesialenheten henlegger saken

 5. Møter gamle lagkamerater: – Vil vise at Viking tok feil

 6. Borgli brøt, sensasjonelt gull til Østerrike