Heftig hjemmekino

Du har neppe sett maken. Bli med hjem til kinomaskinist Arve Hunsbedt.

Publisert: Publisert:

Arves Hunsbedts kino er hinsides lekker, og det er en atmosfære i rommet vi knapt har opplevd tidligere. Det kommer nok litt av den sjenerøse bredden til rommet, men også at konstruksjonen og gjennomføringen er gjort med imponerende presisjon. FOTO: Håvard Holmedal

  • Håvard Holmedal - Watt.no
Denne artikkelen er over seks år gammel

Hjemmekino4-ZS3EoDHwrm.jpg

hjemmekino1-s9EotuGnYj.jpg

Lyd— hjemmekinomagasinet Watt har sett og besøkt mange imponerende hjemmekinoer opp gjennom årene, men få om noen kan måle seg med hjemmekinoen til kinomaskinist Arve Hunsbedt fra Kvinesdal.

Allerede på vei inn i kinoen fikk vi en forsmak på hva som ventet oss. En helt spesiell låsmekanisme som holdt den enorme skyvedøren på plass, tiltrakk seg en smule oppmerksomhet.

Nivået på både ideene, konstruksjonen, gjennomføringen og opplevelsen er på et skyhøyt nivå, og dette utvilsomt må være en av landets mest gjennomførte private hjemmekinoer. Kanskje den aller beste.

TEST: Sony VPL-VW1000ES: En projektor i særklasse

å innsiden av kanten hvelvingen hviler på er det montert blå LED-lys. Det gir en fin virkning. På bildet får du kanskje også et inntrykk av at stjernehimmelen lager et stilig optisk bedrag slik at avstanden til taket er utrolig vanskelig å bedømme. Foto: Håvard Holmedal

Se flere bilder på Tu.no

Tre år

Hunsbedt forteller at han har brukt omtrent tre år på å komme helt i mål, men understreker at han ikke har jobbet like iherdig hele tiden.

Hunsbedts kino er hinsides lekker, og det er en atmosfære i rommet vi knapt har opplevd tidligere. Det kommer nok litt av den sjenerøse bredden til rommet, men også at konstruksjonen og gjennomføringen er gjort med imponerende presisjon.

Vi kan ikke finne en eneste konstruksjonsmessig snarvei. Bare smarte og veloverveide løsninger som ser fabelaktig flotte ut.

Bare løsningen hvor sideveggen buer litt inn mot lerretet helt i front, og hvor Hunsbedt har planlagt å skjule sceneteppet når det ikke er trukket foran lerretet, er imponerende fikst.

For ikke å snakke om de "burene” med høyttalerstoff som skjuler høyttalerne rundt i rommet. Særlig i front, og når det skal spilles musikk virket dette som en utmerket løsning.

TEST: Oppo BDP-103: Blurayspilleren andre må strekke seg etter

Her er skjelettet til rommet med veggene dekket av paneler, men hvor burene til høyttalerne enda ikke er trukket med høyttalerstoff. Prosjektet er ambisiøst, men gjennomført på en måte som vi knapt har sett –noe sted. Foto: Håvard Holmedal

TEST: KEF X300A: Seriøs lyd til datamaskinen

Se flerere bilder fra Arve Hunsbedts hjemmekino

Stjernehimmel

– Der tilbygget i dag står var det tidligere en anselig samling trær som jeg hugget ned og skar til plank på egenhånd, og som til slutt ble brukt til reisverket i kinoen, forklarer Hunsbedt.

På innsiden av reisverket er det dobbelt lag med gips som er limt sammen. Gulvet er lagt flytende på nesten 20cm isopor, og taket med stjernehimmelen er laget med buede huntonittplater.

Hunsbedt peker og forteller:

– I veggene foran er det benyttet 10 cm tykke akustikkplater, mens dempingen bakover i rommet er langt mindre for ikke å overdempe rommet.

Taket er en historie for seg selv. Det buede taket er omkranset av en ramme av blått lys, og har fått en lekker stjernehimmel fra en masse optiske fibre som kommer igjennom taket fra oversiden.

Stjernehimmelen er laget på en måte som gjør at øyet ikke helt klarer å fokusere, slik at man faktisk føler at hele himlingen er mye høyere enn det den egentlig er. Det gir en flott effekt!

TEST: Samsung 75ES9005: En av de råeste TV-ene på markedet

Akustikk

Vår erfaring er at rommets akustiske beskaffenhet og forbedringer har mer betydning for den totale opplevelsen enn prisen på høyttalerne.

Eksempelvis vil et par middels høyttalere og litt fornuftig dressur av akustikken fort låte bedre et par highend-høyttalere og ditto kabler i et ubehandlet rom.

Hjemmekinoen til Hunsbedt er behandlet etter alle kunstens regler, og vi synes at han har truffet godt med akustikken.

Rommet er fortsatt godt å snakke i, og det virker absolutt ikke for dødt. Det er bare at etterklangstiden i rommet er veldig godt kontrollert, og at førstereflekser, særlig fra høyttalerne foran, er effektivt tatt bort.

Følelsen av å kunne fokusere all oppmerksomheten kun på lyden fra frontene, og ikke på et titalls reflekspunkter fra rommet foran deg, gir en fantastisk lytteopplevelse.

TEST: Lydplanker: Med disse får du bedre lyd fra TV-en

Dette er et par Dali 40 som er plassert ved siden av lerretet, med spesialbygde deksler trukket med høyttalerstoff. Foto: Håvard Holmedal

Lydkvalitet

Scenebildet er stramt, instrumentene er fantastisk godt fokusert og det hele fremstår med et tredimensjonalt og troverdig lydbilde som altfor få har mulighet til å oppleve.

— Det eneste jeg er litt bekymret over er antydninger til litt flutter-ekko fra det buede taket, sier Hunsbedt.

Det virker ikke som noe stort problem, og den eneste grunnen til at dette i det hele tatt kan høres er fraværet av alle de andre vanlige akustikkproblemene i et rom.

Det er moro å være i et rom med virkelig god lyd. Det er ikke slik at lyden er helt annerledes enn man har hørt tidligere. Den er bare fullstendig rensket for reflekser, støy og forvrengning.

Det er litt som å få plassert et par highend-hodetelefoner på hodet, rent bortsett fra at man har en scene, et lydbilde og et perspektiv som er utrolig realistisk og naturlig.

Bildekvalitet

Ansvaret for bildene er overlatt til en Sony VPL-VW50. En i utgangspunktet god projektor som med litt justering av Sonys bildebehandlingskrets Reality Creation , og koblet til Darbees magiske boks av en ekstern videoprosessor, løfter bildekvaliteten ytterligere.

På sitt beste var det rett og slett utrolig bra. Særlig under ekstremfilmen «Art of Flight» som i tillegg til å inneholde temmelig halsbrekkende snowboard-øvelser, har et musikkspor som slår deg i mellomgulvet og får slengbuksa til å vibrere, og et bilde som knapt er til å tro.

Filmen har i tillegg til en del konstruksjonstegninger som ligger og svever foran deg i rommet, også noen helt fantastiske naturbilder som er fotografert fra lufta. På sitt beste var dette som å se ut av vinduet etter at du akkurat har gjort ferdig vårpussen av vinduene. Fantastisk!

Fargene er flotte og blanke, og sortnivået ble etter litt finpuss underveis helt glimrende.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinetWatt.

Flere bilder fra Arve Hunsbedts hjemmekino og hele saken kan du se og lese her.

TEST: Simple Audio: Endelig har Sonos fått en verdig konkurrent

Publisert: