Han tråkker på grønne tær

Boliger tett opptil Dalsnuten og i landbruksområdene på Stokka? Det må til for å løse boligmangelen på lang sikt, mener Olav Birkeland (H).

Publisert: Publisert:

Gramstaddalen og Vatnefjell kan bli en framtidig bydel i Sandnes, mener Olav Birkeland (H). Her står han ved Gramstadtjørn, i bakgrunnen Dalsnuten. Foto: Åsmund Ådnøy

  • Åsmund Ådnøy
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Høyre-veteranen vet at han tråkker mange på tærne med forslaget som han lanserer på vegne av Sandnes Høyre. Han håper på en god debatt om hvor framtidens boliger skal bygges i Sandnes.

Sandnes har som mål å bygge 700 boliger i året. Store utbyggingsområder er avsatt i Sandnes Øst og andre steder i bykommunen. Men hvor skal Sandnes vokse etter 2025?

Olav Birkeland mener byvekst er umulig uten å ofre noen hellige kuer. Han trekker fram to slike:

Gramstaddalen/Vatnefjell

Selv en fredags formiddag er det godt med biler på parkeringsplassen ved turveien mot Dalsnuten. I 1983 ble det såkalte Vatnefjell-prosjektet skrinlagt etter mange års planlegging.

Olav Birkeland vil hente det fram igjen, og mener det 30 år gamle planarbeidet fortsatt er fullt brukbart. Han vil ta bort eneboligene som ble planlagt på 80-tallet, og fortette slik at det blir plass til 4000 nye boliger.

Heller boliger enn turløyper

Mange av dem vil ligge i dagens populære turområde på østsiden av Dalsnuten, ved Gramstadtjørn, og Birkeland vet at det er kontroversielt.

— Ja, det er en friluftsperle, men det finnes store tilgjengelige friluftsområder østover mot Hommersåk, sier Birkeland.

Utbygging på Vatnefjell og Gramstaddalen vil legge enda sterkere press på myndighetene for å bygge Gandsfjord bru, mener Birkeland.

Gammelt prosjekt

Vatnefjell-prosjektet havarerte for 29 år siden. Da trakk Stavanger kommune seg ut på grunn av uenighet om økonomien. Birkeland mener samarbeidsklimaet er et annet i dag, og håper Sandnes kan invitere Stavanger med på laget. Hele regionen har interesse av at Sandnes fortsetter å vokse, mener Birkeland.

Stokka passer bra

Området på vestsiden av E39 sør for Forus har vært fredet siden fylkesdelplanen i 2001 tegnet grensene for jordvern. Stokka ligger mellom Sandnes, Sola og Forus.

— Her vil vi i Høyre utfordre den langsiktige grensen for jordvern. Det finnes uproduktive områder på Stokka også. Med tanke på kommunikasjon, ligger Stokka midt i smørøyet, sier Birkeland.

Han understreker at utbygging på Vatnefjell og Stokka ligger minst 15 år fram i tid. Men områdene er viktige å få inn ved neste revisjon av arealdelen i regionalplanen, ifølge Birkeland. Han tror det arbeidet kan begynne om ett år eller to.

Håland avslår Stokka

Martin S. Håland (Sp) leder utvalg for byutvikling i Sandnes, og mener Vatnefjell er et område å vurdere - men ikke nå.

Stokka er det derimot "lite konstruktivt" å trekke fram, mener Håland. Han er opptatt av at Sandnes må følge signalene fra regjeringen, og da går Stokka-utbygging på tvers av hensynet til matjord. Han mener det bare vil føre Sandnes inn i nye, nytteløse kamper mot overordnede myndigheter.

Håland trekker fram Gramstaddalen, Dale og området nord for Bogafjell som framtidige vekstområder.

— Vi mangler ikke arealer i Sandnes, men må planlegge på en måte som gjør at vi kommer videre. Dagens flertallspartier vil lage en kommuneplan som ikke får innsigelser, sier Martin S. Håland.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Hjemme hos-bolig til salgs i Hjelmeland

  2. Inntektene faller som en stein i bomringen

  3. Brundtland: – 5000 døde i Sverige. 230 i Norge. Det er ganske utrolig

  4. Kaster du kaffegruten? Den kan brukes til både velvære og i hagen

  5. Endelig åpner Sirdal-Lysebotn og Brokke-Suleskard

  6. Økokrim: Dyrevernsaktivist handlet i nødrett da hun deltok i mishandling av griser

  1. Sandnes