Barna skal få det de har krav på, forsikrer Høyre

Barnehagebarn og elever skal få det de har rett på av spesialpedagogisk hjelp. Sissel Knutsen Hegdal (H) forsikrer foreldrene om det etter at spesialpedagoger ved ressursentrene for barnehage og skole gikk ut i Aftenbladet og sa at færre barn vil få hjelp med flertallspartienes budsjettforslag.

Sissel Knutsen Hegdal fra Høyre er leder av oppvekststyret. Foto: Torstein Lillevik

 • Margunn Ueland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det gir Lenden skole og ressurssenter fire millioner kroner mindre å rutte med neste år og Ressurssenter for styrket barnehagetilbud får redusert rammen sin med 5,2 millioner kroner. Flertallspartiene er Høyre, Frp, KrF, Venstre, Senterpartiet og Pensjonistpartiet.

Les også

Færre barn vil få spesialpedagogisk hjelp

Les også

Et budsjett med så store konsekvenser for sårbare grupper kan være vanskelig å reversere

-Rammer de mest sårbare

Bekymret: Kari Nessa Nordtun (Ap) Foto: Kristian Jacobsen

Også Arbeiderpartiet kritiserer disse kuttene. «En omvendt Robin Hood-politikk i skolebudsjettet», kaller Kari Nessa Nordtun dette.

– Her tas fra de mest sårbare ungene. Kuttet til Ressurssenter for styrket barnehagetilbud vil gå ut over barn som har krav på spesialpedagogisk hjelp. Det vil føre til at barnehagene må gjøre en større del av denne jobben selv, altså bruke mer av eget budsjett, og der er det ingenting mer å gå på, begynner hun.

-Å kutte så drastisk i rammen til Lenden, vil også gå ut over de mest sårbare. Flertallspartiene øker kuttet ytterligere: I 2020 utgjør det en tredjedel av Lendens budsjett (11 millioner kroner). Det vil rasere et fagmiljø som sitter på verdifull kompetanse som det har tatt mange år å bygge opp. Flertallspartiene skriver i sitt budsjett at «det er ønskelig å kunne styrke oppfølgingen av elever med særskilte behov». Det er ikke forenlig med en rasering av Lenden, fortsetter Aps påtroppende gruppeleder i Stavanger.

-Disse kuttene kan føre til at kommunen vil få vansker med å utføre sine lovpålagte oppgaver, konkluderer Nessa Nordtun.

Les også

112 millioner mer til Stavangerskolen

Les også

Barna viktigst i Aps budsjett

Avviser kritikken

Ikke bekymret: Sissel Knutsen Hegdal (H) Foto: Torstein Lillevik

Det avviser Sissel Knutsen Hegdal fra Høyre, leder av oppvekststyret:

– Stavanger kommune skal gi alle barn og elever det lovpålagte tilbudet de skal ha. Det gjelder både i barnehagen og skolen, sier hun til Aftenbladet.

-Hvordan skal dere klare det når de to ressursentrene får mindre penger? spør Aftenbladet. Hegdal Knutsen svarer slik:

Barnehage

– For det første: Barnetallet går ned- det blir 400 færre barnehagebarn i perioden 2017–2020.

For det andre: Det er bare snakk om et kutt på 3,8 prosent. Senteret har en ramme på 74 millioner kroner i 2016. Vi reduserer denne til 68,8 millioner. For den summen vil vi fortsatt ha et godt ressurssenter. Stavanger bruker forholdsvis mye penger på dette sammenlignet med de andre storbyene.

Jeg kan ikke se at et kutt på 3,8 prosent skal føre til 20 færre årsverk (som ansatte ved senteret framholdt i Aftenbladet på lørdag. Senteret har 170 ansatte fordelt på 130 årsverk, red.anm).

For det tredje: De 5,2 millioner som vi tar fra ressurssenteret, bruker vi til å styrke budsjettene til barnehagene og til kompetanseløft for de ansatte.

Skole

– Rektorene ved skolene har ansvaret for å gi elevene det spesialpedagogiske tilbudet. Hvis de ikke klarer å gi elevene det de skal ha, må rektor gi beskjed til skolesjef og rådmann. Hvis rammen er for liten, vil det bli fulgt opp i tertialrapporten i vår. (budsjettrevisjon, red.anm.), forsikrer Sissel Knutsen Hegdal (H).

Hun synes ikke kuttet i Lendens budsjett er drastisk:

– Lenden gir råd og veiledning til skolene. Vi reduserer Lendens budsjett fra 31,8 millioner kroner i år til 27,8 millioner kroner neste år samtidig som vi styrker PPT (Pedagogisk psykologisk tjeneste) med 1,25 milioner kroner. Netto reduksjon på spesialpedagogikk blir 2,75 millioner kroner. Jeg kan ikke se at det er dramatisk. Det store grepet vi gjør er styrke rammebudsjettet til skolene med 23,5 millioner kroner neste år. Det vil føre til flere lærere, som vil gjøre at skolene kan gi bedre hjelp til elever som trenger ekstra innsats, sier Knutsen Hegdal.

Flertallspartiene ber også skolesjefen legge fram en sak om det spesialpedagogiske tilbudet:

-Vi vil blant annet se nærmere på ansvars- og rollefordelingen mellom PPT og Lenden. Begge disse har en administrasjon, det virker ikke optimalt, sier hun.

-Vil du slå sammen PPT og Lenden for å spare utgifter til administrasjon?

– Det er et grep vi må vurdere, svarer Knutsen Hegdal.

Råd fra rektorer

Knutsen Hegdal og andre oppvekstpolitikere fra flertallspartiene har denne høsten besøkt flere skoler. På disse møtene har flere rektorer sagt at det vil være bedre for elevene om skolene får mer penger til å selv ta seg av elever med problemer, enn at de får hjelp fra Lenden.

– Det beste vil være å gjøre oss mest mulig selvhjulpne. Konsulenter utenfra virker ikke alltid best. Vi kunne like gjerne ha gjort det selv, og da hadde vi sluppet masse byråkrati og utfylling av papirer. Hvis vi hadde fått litt mer ressurser, hadde vi greid oss enda bedre, sa rektor Hilde Solberg på Gosen skole.

LES MER HER:

Les også

-Vi har ikke mer å gå på

Les også

Dette har skolekuttene ført til

Ap vs flertallspartiene

Arbeiderpartiet har ikke kuttet i rammene til de to ressurssentrene i sitt alternative budsjett. Men der flertallspartiene øker skolenes rammebudsjett med 112 millioner kroner i perioden, øker Ap med 20 millioner. Aps budsjett innebærer også at barnehagene får 4,9 millioner kroner mindre å drive for.

Les også

 1. Barna viktigst i Aps budsjett

 2. 112 millioner mer til Stavangerskolen

Publisert:
 1. Stavanger
 2. Barnehage
 3. Skole
 4. Sissel Knutsen Hegdal
 5. Kari Nessa Nordtun

Mest lest akkurat nå

 1. Elevar frå Finnøy byter til kristen privatskule på grunn av mistrivsel

 2. Laget fikk tung beskjed. Like etter smalt det igjen: – En sjokkopplevelse

 3. Studie: Også Pfizer-vaksinen kan gi økt risiko for blodpropp

 4. Situasjonen er ute av kontroll, sier Dyrebeskyttelsen

 5. Grupper på 500 skal lage folkefest i Melsheia

 6. Dette skjer i OL fredag 30. juli: Norges største stjerne skal i aksjon