Ruten kan få høyhus på 60 meter

Konsulentene anbefaler 60 meter, plansjefen mener det får holde med 32 meter. En ting er sikkert; den nye næringsbygningen på Ruten blir massiv.

Publisert: Publisert:

Her er forslaget til hvordan den ny næringsbygningen på Ruten skal se ut. Nå er det opp til politikerne å bestemme om den høyeste bygningen skal være 32 eller 60 meter. Foto: Spacegroup

 • Julie Teresa Olsen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

De neste årene skal det skje en total forvandling av Ruten i Sandnes. Parkeringsplassen skal bli park og bygningen som i dag huser blant annet Coffeeberry, Aftenbladets Sandnes-kontor og Narvesen, skal erstattes med en gigantbygning som skal huse kontorer og næring.

Spacegroup, som har oppdraget med å utforme nye Ruten, har utredet fire ulike alternativer. Det anbefalte forslaget som ligger på bordet inneholder blant annet fire tårn i høydene 22, 32, 49 og 60 meter, på til sammen 18.000 kvadratmeter.

– Ja, det er en stor bygning, og høyhus er alltid kontroversielt, men vi mener absolutt at dette området, som har regionens beste kollektivdekning, tåler en bygning av denne typen, mener byplanlegger og arkitekt Floire Nathanael Daub i Spacegroup.

Klar for nye høyder

Planavdelingen anbefaler samme alternativ, men mener det får holde at det høyeste av de fire tårnene blir 32 meter, og ikke 60 meter. Utbyggingen får da et samlet areal på 15.000 kvadratmeter.

– Jeg er ikke fremmed for å bygge 60 meter i høyden bare det er fint nok. Det hadde vært kult med et solid landemerke, men vi kan ikke ha en kjedelig bygning som høghuset på Bryne, sier varaordfører Pål Morten Borgli (Frp).

Til sammenligning er høghuset på Bryne 66 meter.

Les også

Næringslivet i Sandnes nekter å gi opp parkering på Ruten

– Det viktigste er at den totale planen er god, legger han til.

Ordfører Stanley Wirak (Ap) er klar for en debatt om høyder.

– Jeg tror Sandnes er moden for å bygge i høyden, og er det noe sted vi skal bygge så høyt, så er det Ruten, mener Wirak.

Men han har foreløpig ikke bestemt seg for om 60 meter er for høyt.

– Nå skal vi ha en god debatt om utviklingen av Ruten. Vi skal ikke røre Langgata og miljøet rundt. Men i den nye delen av byen tenker vi annerledes når det gjelder høyder, sier Wirak.

– Bygg gjerne høyere

Leiv Rune Mjølsnes (H), er blant politikerne som skal behandle saken i utvalg for byutvikling onsdag, før den sendes ut på høring.

– Jeg liker bedre alternativ A som fremstår som et mer oppløst kvartal. Dette forslaget minner mest om en forsvarsmur, mener han.

Mjølnes er derimot ikke redd for å bygge i høyden dersom det blir flertall for å utrede plansjefens alternativ.

Les også

Det blir ingen parkering under Ruten

– Det er klart vi må bygge 60 meter og gjerne enda høyere. Noe annet fremstår som lite ambisiøst. Dette er starten på nye Sandnes. Lavere bygninger vil bare fremstå som mer dominerende, mener Mjølsnes.

– Det viktigste er uansett at vi blir enige om gode løsninger for menneskene som skal bruke byen, legger han til.

Lokker med utsikt

Daub i Spacegroup mener politikerne bør gripe sjansen.

– Politikerne har ønsket høy arealutnyttelse. Dette er en løsning som gir høy utnyttelse uten at det går på bekostning av lys og gode solforhold i den planlagte byparken, forklarer han.

Og fortsetter.

– Mye luft rundt bygningene gjør det uproblematisk å gå opp til 60 meter. Basen har en utforming som skjermer tilstøtende gater for vind. Øverste etasje skal være tilgjengelig for offentligheten, et urbant møtested med utsikt over byen og regionen, forklarer han.

Hovedprinsippet er at bussene skal stoppe i Julie Eges gate, men det åpnes opp for snuplass under deler av bygget nærmest jernbanen. Tomten som skal bygges ut er på totalt 5200 kvadratmeter.

Forslaget om hvordan Sandnes sentrum skal se ut i framtiden legger opp til et sentrum med plass til betraktelig mindre biltrafikk enn i dag. Ingen parkering på Ruten, ingen busser inn Vågsgata, ingen biler i Elvegata og ingen biler i Havneparken. I juni ble planene sendt ut på høring,men da uten detaljer om nybygget.

Politikerne hadde i utgangspunktet bedt om at det ble utredet en plan for et bygningsvolum på inntil 30.000 kvadratmeter.

Publisert:

Les også

 1. Vil gjøre Ruten om til Central Park

 2. Havneparken frister en ny bank

 3. Nok snakk om Ruten

 4. Lager rånefilm om Ruten

Mest lest akkurat nå

 1. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

 2. Folk på byen har allerede endret drikkevaner

 3. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

 4. Leteaksjon etter mann (63)

 5. Mann koronasmittet i Sola

 6. Sjekk alle tiltakene: Innfører forbud mot skjenking av alkohol etter midnatt

 1. Stanley Wirak
 2. Byutvikling
 3. Havneparken
 4. Pål Morten Borgli
 5. Sandnes