Ole Aga (61) er savnet på sjøen

Den profilerte stavangermannen Ole Aga (61) er savnet etter at han ble skylt på sjøen av en stor bølge i går kveld. Søket pågår fortsatt for fullt.

Publisert: Publisert:

Ole Aga fra Stavanger la ut fra Dusavik med seilbåten sammen med tre jevnaldrende kamerater søndag kveld. De skulle på kamerattur til Shetland i en uke. Foto: Leif Eide

61-åringen Ole Aga fra Stavanger la ut fra Dusavik med seilbåten sammen med tre jevnaldrende kamerater søndag kveld. De skulle på kamerattur til Shetland i en uke.

Les også

[No available link text]

Alle de fire er drevne seilfolk. Båten er eid av skipperen om bord.

To-tre nautiske mil vest for Ferkingstad på Karmøy skjedde det fatale. I liten storm og med bølger på tre-fire meter skylte en av bølgene over seilbåten og rev Aga over bord.

Etter det Aftenbladet får opplyst, hadde alle fire redningsvester på seg og liner festet til disse. De tre som var igjen på båten, skal ha jobbet febrilsk i rundt 20 minutter med å få Aga om bord igjen, men til slutt ble redningsvesten slitt av ham og dermed var heller ikke linen lenger festet til ham. Aga forsvant i sjøen.

— Mannen hadde redningsvest på seg, men den ble revet av da de andre prøvde å få ham om bord igjen, sier redningsleder Bjørn Jarle Åmlid ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til Aftenbladet.

— Kameratene jobbet veldig for å redde ham, sier operasjonsleder Agnar Austerheim ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til Aftenbladet.

- Vi søker etter overlevende

Kameratene fikk varslet om det som var skjedd og søk ble igangsatt.

I formiddag fikk Aftenbladet opplyst ved Hovedredningssentralen at loshelikopteret fra Bergen og et fly fra Norsk Aeroklubb på Sola søker fra luften. Sea King-helikopteret måtte ta en pause rundt klokken halv ni i morges. Da hadde det søkt i ett siden midnatt, bare avbrutt av påfylling av drivstoff.

Videre deltar seks-sju båter i søket på sjøen. Og rundt 40 frivillige fra Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Norske Redningshunder søker langs sjøkanten fra Åkrehamn og sørover mot Skudeneshavn på Karmøy.

— Vi søker etter overlevende, sier vakthavende redningsleder Johan Mannsåker ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til Aftenbladet.

Redningslederen opplyser at det ikke er uvanlig at bølger slår over båter på denne måten når været er dårlig.

— Det blåste liten storm rundt tidspunktet da ulykken skjedde. Bølgene var på tre-fire meter, sier redningsleder Mannsåker. I dag har imidlertid været roet seg betydelig.

Ole Aga er en kjent mann i Stavanger-distriktet. Han er blant annet leder for kulturhusstyret i Stavanger og fast møtende varamedlem i styret i Stavanger Aftenblad. Han er også styreleder i Teekay Shipping Norway og Norsk Seiltreningsallianse.

Leder for Tall Ships Races

Han var leder for Tall Ships Races i Stavanger mellom 2002 og 2004. Han er utdannet geolog og jobbet i Statoil fra 1977 til 1997, hvorav ett år som informasjonsdirektør, tre år som leder for Statoils Moskva-kontor og senere ansvarlig for teknologisamarbeidet i den internasjonale BP/Statoil-alliansen. Etter Statoil gikk han til Navion, som senere ble kjøpt opp av Teekay, et av verdens største tankrederier.

Teekays kommunikasjonsansvarlig Axel Wiedenmann forteller at de ansatte ved Teekay Shipping Norway i Stavanger mottok melding i morges om at Ole Aga var savnet på sjøen.

— Det preger alle her. Det er en svært trist dag for oss, sier Wiedenmann.

Aga er gift med Høyre-politikeren Eli Aga og har to døtre.

Aftenbladet har vært i kontakt med Agas pårørende, som har gitt sitt samtykke til at navnet offentliggjøres.

Ole Aga er savnet etter at han ble skylt på sjøen av en stor bølge i går. Foto: Knut S. Vindfallet

Kart over leteaksjonen. Foto: Grafikk: Kjelll Arvid Berge

Publisert: