Den siste sivilarbeider

Tirsdag ble Mats Rune Gullikstad (22) historisk. Da begynte han å avtjene sin siviltjeneste, som den aller siste av 102.000.

Først sa Mats Rune Gullikstad nei til Forsvaret, så sa han nei til å slippe siviltjenesten. Dermed ble han historisk. Den siste sivilarbeider sorterer «steinkaker» ved Norsk Lydinstitutt i Stavanger. Foto: Fredrik Refvem

  • Stein Erik Kirkebøen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Antall sivilarbeidere har falt som en stein de siste årene. Stadig færre blir innkalt til å avtjene militær førstegangstjeneste, og det betyr at stadig færre nekter, og velger siviltjeneste i stedet. Mens det på det meste var utplassert over 3000 sivilarbeider, er det i år innkalt cirka 240. Nå har Regjeringen vedtatt å legge ned ordningen. Saken skal opp i Stortinget til høsten, men allerede nå stoppes innkallingen av nye mannskaper, fremgår det i et brev siviltjeneste har sendt til organisasjoner som har hatt billig arbeidskraft.

– Vi var fire som møtte opp på tirsdag. Ved oppmøtet fikk vi tilbud om å slippe tjenesten, og reise hjem, sier Mats Rune Gullikstad fra Kongsvinger til aftenposten.no.

Tre takket lykkelig ja til tilbudet, Mats Rune sa nei.

– Jeg sa først nei til Hæren etter å ha avtjent noen måneder med førstegangstjeneste. Jeg var i utgangspunktet skeptisk, jeg er et regnbuebarn og for glad i mennesker til å ta livet av dem, men ville gi forsvaret en sjanse.

Tjenesten styrkets Gullikstads skepsis og pasifisme, og han nektet militærtjeneste. Da han kom til siviltjenesten, nektet han igjen.

– Jeg var innstilt på – og har gledet meg til – å reise til Stavanger for å jobbe i et drøyt halvår med å sortere 78-plater, så jeg sa nei til å slippe, sier Mats Rune, som har fått tjeneste på Norsk Lydinstitutt.

Der skal han være til januar. Da mønstrer han av, som den siste i en rekke på over 102.000 sivilarbeidere gjennom 60 år.

– Jeg har ikke tenkt så mye på at jeg blir historisk, men gleder meg til å dyrke interessen for musikk og kultur.

Opprørte politikere

Opposisjonen er opprørt over at Regjeringens forakt for Stortinget: –.Jeg synes det er å ta seg til rette. Jeg reagerer sterkt på at man rokker ved maktfordelingsprinsippet, sier Frps Jan Arild Ellingsen til aftenposten.no om at Regjeringen avvikler av siviltjenesten før Stortinget er så mye som orientert.

Han vet ikke om Frp vil støtte en avvikling av siviltjenesten. –.Den har vært et positivt alternativ for mange. Vi frykter ensidig avvikling av siviltjenesten vil underminere det vi har igjen av verneplikt – det blir åpenbart lettere å unndra seg et tjenesteår – og ønsker en bredere vurdering, sier Ellingsen.

Også Høyre reagerer på at de får vite om avviklingen gjennom media: –.Det er oppsiktsvekkende, sier Ivar Kristiansen. Han tok opp spørsmål om siviltjenestens fremtid i Stortinget i februar. Da svarte forsvarsminister Grete Faremo at Regjeringen ikke hadde tatt stilling til saken.

Siden har Kristiansen ikke hørt noe, før han av Aftenposten ble orientert om brevet til organisasjonene.

– Bedrøvelig og respektløst, sier han.

Organisasjoner

Natur og Ungdom er en av mange frivillige organisasjoner og kulturinstitusjoner som har nytt godt av sivilarbeidere.

– En av 30 ansatte hos oss har vært sivilarbeider. Vi klarer oss bra uten, men vi klarer oss bedre med, sier daglig leder Eirik Gran, som har en lang liste med kandidater som ønsker å gjøre siviltjeneste hos NU.

– Formålet med siviltjenesten har vært å understøtte rekrutteringen til Forsvaret, ikke å gi billig arbeidskraft til samfunnsnyttige formål. Den jobben som er gjort av sivilarbeiderne, kan ikke begrunne opprettholdelse av ordningen, sier avdelingsdirektør Knut Anders Moi i Justisdepartementet.

Publisert:
  1. Politikk

Mest lest akkurat nå

  1. 19 nye smittede på Nord-Jæren

  2. Ikke flertall for medisin­utdanning i Stavanger

  3. Anne Berit (33) og fami­lien sparer 4000 kroner i måneden på mat. Her er hennes tips

  4. FHI: Alle får trolig tilbud om dose to før høsten

  5. Hardt ut mot NRK-program: Tre påstander om vekt, trening og kosthold stemmer ikke, ifølge eksperter

  6. Het budkamp om hytte ved Hellestøstranden