Smarte lyktestolper skal måle luftkvalitet

Sensorer på størrelse med en stor brusflaske skal monteres på lyktestolper og måle luftkvaliteten i Sandnes.

Publisert: Publisert:

Sensorer montert på lyktestolper skal måle luftkvaliteten i Sandnes. Foto: Leapcraft

 • Ola Fintland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Flertallet i formannskapet har tidligere sagt nei til å måle luftkvaliteten i Sandnes. De mente det var nok at luften i Stavanger blir målt og ville ikke bruke penger på å bygge og drifte en målestasjon. Men nå skal Sandnes kommune inngå et nytt prøveprosjekt for å måle luftkvaliteten i byen sammen med Lyse. Det blir en langt billigere løsning for kommunen enn en stor og permanent målestasjon, som politikerne tidligere har stemt ned.

– Lufta blir verken bedre eller dårligere av at vi måler. Vi kan ikke kaste penger ut vinduet på å bygge målestasjon (ca. 600.000 kroner) og enda verre; bruke over 300.000 kroner i året til drift, sa Arne Buchholdt Espedal i formannskapet i august.

 • Her er de beste dekkene - med og uten pigger.

Etter at Aftenbladet skrev om vedtaket tok Lyse kontakt med Sandnes kommune og spurte om de ønsket å være med på et prøveprosjekt for å teste ut noen nye sensorer som måler luftkvalitet. Sensorene blir produsert av det danske firmaet Leapcraft og har fått navnet CPH sense, oppkalt etter den danske hovedstaden København (Copenhagen). I formannskapet denne uken fikk rådmannen grønt lys til å gå videre med prosjektet.

Sensorene måler både temperatur, luftfuktighet og luftkvalitet. Foto: Lyse

– Tradisjonelle målestasjoner for luftkvalitet er store og gammeldagse og koster mye penger å drifte. Disse sensorene er på størrelsen med en halvannen liters Cola-flaske og egner seg veldig godt for å henges opp i lyktestolper. Der har vi tilgang på strøm og kan også legge inn fiber, sier senior forretningsutvikler Gunnar Crawford i innovasjonsavdelingen i Lyse.

– Hvordan er kvaliteten på målingene?

– Vi håper at de er tilsvarende gode som på de store målestasjonene, men dette er noe vi må teste nærmere ut. Det danske firmaet har satt opp sine sensorer ved siden av de offisielle målestasjonene i København, og målingene er like gode, sier Crawford.

En og en sensor vil gi indikasjoner, men målingene blir enda mer presise ved bruk av flere sensorer. Plassering og sentral prosessering er også viktig.

Sandnes kommune ønsker i utgangspunktet å teste ut sensorene i 12 måneder i Oalsgata og i Strandgata. Prisen er rundt 5000 kroner i måneden per sensor. Det vil si en samlet kostnad på rundt 120.000 kroner i året. Kommunen og Lyse vil også bidra med egeninnsats.

– Vi håper å få sensorene i løpet av en måned og satser på å komme i gang med prosjektet før jul. Det er særlig interessant å måle luftkvaliteten nå på vinteren når det er kaldt ute, sier Crawford.

Størrelsen på sensorene gjør dem svært fleksible, og det er mulig å plassere dem flere steder i byer.

– De kan for eksempel plasseres i nærheten av skoler og barnehager der det kan være relevant å vite noe om luftkvaliteten der og da i forhold til om ungene skal være ute eller inne, sier Crawford.

Les også

LES OGSÅ: Luftkvalitet: Vilje til endring?

Rådgiver Mette Fossan-Bergem i Sandnes kommune mener de nye sensorene er en spennende og fleksibel løsning for å måle luftkvaliteten i byen.

– Vi trenger ikke å bygge noen stor målestasjon for å teste ut disse, og de vil gi oss et bra bilde av luftkvaliteten i sentrum. Da Lyse kom med dette prosjektet, synes vi det var en spennende løsning og en vinn-vinn situasjon for Lyse og kommunen, sier Fossan-Bergem.

Under teknologimessen Nordic Edge Expo i Stavanger torsdag og fredag denne uken vil Lyse vise fram flere smarte lyktestolper med både trådløst nettverk og ladestasjon for elbil. Sensorene for måling av luftkvalitet vil også bli vist fram.

– Det er mange muligheter for ny bruk av lyktestolper. Det er mye som skjer, men det er usikkert hva som blir en suksess, sier Crawford.

LES OGSÅ:

Publisert:

Les også

 1. Ap, Frp og Sp vil ikke måle luftkvalitet

 2. Elendig luftkvalitet i Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Fire nye koro­nasmit­tede i Stavanger – ett av tilfel­lene har ukjent smitte­kilde

 2. XXL Forus-ansatt har fått korona – kommunen ber kunder følge med på symptomer

 3. Over 30 prosent utvikler ikke symptomer på korona: – De går under radaren

 4. Fortsatt ingen kontakt mellom partene – busstreiken trappes opp til Roga­land lørdag

 5. Øyvind Haukland er død

 6. I kjøkken­skapet finnes mel som trolig er over 50 år, kaffe av litt nyere dato og servise med Telever­kets logo på

 1. Sandnes
 2. Luftkvalitet