Strand-ordfører: – Fylket gir bare smuler til Ryfast-bussen

Fylkeskommunen sparer rundt 150 millioner kroner årlig ved at hurtigbåten til Jørpeland, samt ferjesambandet Stavanger-Tau legges ned. Og så gir de bare smuler til det nye busstilbudet, uttaler Irene Lauvsnes, ordfører i Strand.

Publisert: Publisert:

I et notat foreslår fylkesrådmannen at det skal være halvtimes avganger mellom Byterminalen og Strand på dagtid, men bare timesavganger fra cirka klokka 20. Foto: Pål Christensen

 • Tor Inge Jøssang
  Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Strand Kommune ser med uro på vedtaket som ble gjort i Samferdselsutvalget i sist uke om de nye bussrutene gjennom Ryfast.

– Vi kan ikke godta at de som i dag reiser kollektivt mellom Nord-Jæren og Ryfylke får et dårligere tilbud i Ryfast enn de har med dagens ferjer. Vedtaket skaper usikkerhet ved viljen fra fylket til å satse på busstransport, og til å søke å begrense privatbilismen mellom Nord-Jæren og Ryfylke, uttaler ordfører Irene Heng Lauvsnes (H).

Når Ryfast åpnes en gang før jul, legges både to offentlige ferjesamband og Jørpelandsruta (hurtigbåt) ned, og Boreal skal kjøre buss i stedet. Kontrakten omfatter rutekjøring og skoleskyss i kommunene Hjelmeland, Strand og Forsand, i tillegg til de nye rutene Jørpeland–Stavanger sentrum (rute 100) og Tau–Universitetet i Stavanger (UiS)–Forus (rute 101).

Det skal gå busser gjennom Ryfast hvert kvarter i rushtiden, og i utgangspunktet hver time ellers.

Prioriterer Hjelmeland foran sykkelbuss

Grunnproduksjonen i anbudet (med dieseldrift) innebærer årlige merkostnader for fylkeskommunen på 25,4 millilioner kroner. I anbudet var det lagt inn sju opsjoner på kjøring av ruter. Opsjon betyr at busselskapene var nødt til å gi tilbud, men det er opp til fylkeskommunen om tilbudet skal benyttes.

Kolumbus-styret gikk inn for å benytte opsjoner til en verdi av 14,6 millioner kroner. Samferdselsutvalget (SU) kuttet potten ned til 6 millioner kroner.

SU prioriterte bedre bussforbindelse mellom Hjelmeland og Solbakk (Ryfast-munningen). Det koster 2,9 millioner kroner å øke fra 5 til 10 avganger på hverdager.

SU sa nei til elbusser og nei til sykkelbuss gjennom Ryfast. Utvalget ville heller ikke benytte opsjonen for Ryfast-bussen (rute 100) fullt ut. Opsjonen med dieselbuss og halvtimes frekvens til Tau/Jørpeland er på 4,2 millioner kroner, mens fylkespolitikerne bare vil bruke 3,1 millioner.

Kutter ned på kvelden

I et notat har Fylkesrådmannen vurdert hva som er mulig å få til når det er 1,1 millioner kroner mindre i potten.

 • Hovedforskjellen mellom opsjonen på rutene 100/101 og det nye forslaget, er at halvtimesfrekvensen slutter tidligere på kvelden (mandag-fredag). Imidlertid legges det inn flere avganger på lørdager, samt en ekstra tur/retur sent fredag og lørdag kveld.
 • Rushtidskapasiteten på hovedrutene bedres med to ekstra tur/retur i morgenrushet (mandag-fredag) på rute 100/101.
 • Alle endringene kjøres som «gule avganger», det vil si at de ikke kjøres om sommeren, romjulen og påskeuka.

Ordføreren Lauvsnes er ikke fornøyd med forslaget, som kutter busstilbudet til Strand med 4–5 millioner kroner sammenlignet med Kolumbus-forslaget. Strand kommune ber Fylkesutvalget om å vedta flere opsjoner når saken sluttbehandles 9. april. Strand vil også spille inn at fylkeskommunen må fjerne «gul merking».

Dagens Tau-ferje går 32 avganger daglig, 24 avganger lørdag og 26 avganger søndag, hele sommeren.

– I helger, påskeferie, sommerferie og juleferie blir det bare en buss per time fra Tau og en per time fra Jørpeland. Om nettene er det stengt i fire timer. Dette er mye dårligere enn i dag og helt uakseptabelt. Strand er en turistkommune. Det må være enkelt å komme til Preikestolen. Og hva med de som skal på jobb i helgene eller i ferier? Ikke minst de som går skift, sier hun.

– Vi mener det busstilbudet fylkeskommunen nå legger opp til ikke oppmuntrer til kollektiv bruk. Et redusert tilbud vil være i strid med tidligere uttalte mål om styrking av kollektivtilbudet. Spesielt skapes det usikkerhet rundt hvorvidt det vil gå busser mellom Stavanger og Strand på kvelden, uttaler Lauvsnes.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Hadia Tajik øydelegg for seg sjølv med dette bokomslaget

 2. Arne Viste-firma slått konkurs: – En veldig trist nyhet for de ansatte

 3. Jeg må dessverre stad­feste at det selv­opp­nevnte kvinne­politiet lever i beste velgående

 4. Bli med inn i Bent Høie og Dag Terje Solvangs atriumhus: – Vi kan ikke komme oss fort nok hjem

 5. Sandnes Ulf ligger under: – Skulle selvsagt aldri nevnt det med en viss kontroll

 6. Thomas Alsgaard gjorde en tabbe på Tax-free. Det forandret livet hans

 1. Stavanger
 2. Hjelmeland
 3. Kolumbus
 4. Nord-Jæren
 5. Jørpeland