Politiet beslagla to elsykler på skolekontroll

To elsykler som gikk for fort, ble beslaglagt av politiet under en skolekontroll på Grødem skole onsdag. Rektor Per Jarle Marsli håper kontrollen vil ha en preventiv effekt.

Publisert: Publisert:

To elsykler som kjørte for fort, ble onsdag morgen beslaglagt av politiet under en kontroll ved Grødem skole. To elever får aldri se kjøretøyet sitt igjen. Rektor Per Jarle Marsli håper kontrollen vil ha en preventiv effekt. Foto: Kristian Jacobsen

 • Camilla Bjørheim
  Journalist

– God morgen, rektor!

Klokka er litt over 08.00 torsdag morgen. Det strømmer på med elever til Grødem skole. Rektor Per Jarle Marsli har refleksvest på. Han står i skolegården og hilser velkommen til en ny skoledag. De fleste elevene sykler eller går.

Det er litt dagen derpå for Grødem skole. Onsdag morgen hadde nemlig politiet trafikk-kontroll i skolegården. Den resulterte i beslaglegging av to elsykler som gikk for fort. Elsyklene er av typen som ligner scootere, men de krever trøkraft for å komme framover.

– Gårsdagens kontroll er den store snakkisen. Politiet tok med seg de to elsyklene som kjørte for fort. De blir kondemnert, sier Marsli.

Økning i elkjøretøy

Bruken av elsykler og elsparkesykler til og fra skolen har over lengre tid vært et tema på Grødem.

– Vi har merket oss en økning i bruk av elkjøretøy, og noen går for fort. Dette har vært tatt opp i både FAU og elevrådet. De yngste elevene har opplevd skoleveien som utrygg, sier Marsli.

Han minner om at elsykler som blir trimmet eller går ulovlig fort, utgjør en stor risiko for andre gående.

– Og frem til barna er 15 år, er det foresattes ansvar å passe på at barnet ikke kjører ulovlig. Skjer det en ulykke, kan foreldrene bli erstatningsansvarlige, sier rektor.

LES OGSÅ:

Les også

Dette er en sykkel, ikke en scooter

– Beslagleggingen av to elsparkesykler er den store snakkisen hos oss, sier Grødem-rektor Per Jarle Marsli. Torsdag morgen ønsker han elevene velkommen til en ny skoledag. Foto: Kristian Jacobsen

Onsdag morgen fant altså politiet at de to elsyklene som dukket opp ved skolen, kjørte for fort. Det var ledelsen ved skolen som hadde bedt politiet om å holde en kontroll.

– Jeg har forstått det slik at disse syklene var kjøpt trimmet. Elevene som eier elsyklene, er under 15 år. Tidligere har vi registrert seks slike kjøretøy i skolegården, de øvrige dukket ikke opp onsdag. Trolig har elevene varslet hverandre om politikontrollen, sier rektor.

Grødem skole har elever fra 1. til 10. klasse.

– Vi har ikke forbudt bruk av elkjøretøy, men det har hendt at enkeltelever som har kjørt fort, har fått forbud mot å bruke sine kjøretøy noen dager, i dialog med foreldrene, sier Marsli.

Inviterte politiet

Han tror nok eierne av elsyklene, som altså ser ut som små scootere, har vært klar over at kjøretøyene går for fort. Han håper onsdagens kontroll vil ha en preventiv effekt.

– Vi har ikke lyst å forby bruken. Vårt mandat er å lære elevene fornuftig bruk, sier rektor.

Han legger til at politi-besøket var lærerikt for de ansatte, som fikk nyttige innspill på hvor mye de kan legge seg oppi hva elevene holder på med.

– Politiet sammenligner kjøring med trimmet elsykkel med det å kjøre moped uten hjelm. Vi har ingen problemer med å ringe til foreldrene hvis en elev kjører moped uten hjelm. En trimmet elsykkel kan sidestilles med en moped – de kjører jo like fort, sier Marsli.

Etter kontrollen onsdag, har han ringt flere foreldre og oppfordret dem til å kontrollere om barnas elsykler kjører for fort.

– Politiet har også sagt at de vil komme på nye kontroller, sier Marsli.

LES OGSÅ:

Les også

Dette er en sykkel, ikke en scooter

Risikerer forelegg

Rune Svensen, seksjonsleder for trafikk og sjø, sier politiet prøver å prioritere kontroller ved skolen.

– I tillegg til at noen trimmer elsyklene, selges det mange elsykler som går ulovlig fort. Vi oppfordrer foreldre til å følge med på om syklene er lovlige å bruke, sier Svensen.

Personer over 15 år som sykler for fort med elsykkel, risikerer forelegg og anmeldelse.

– 5000 kroner vil være utgangspunktet for et forelegg som gis for bruk av uregistrert motorvogn. En trimmet elsykkel er i realiteten en moped, sier Svensen.

Personer under 15 år som kjører for fort på elsykkel, vil få kjøretøyet inndratt.

– Kan foreldre få forelegg dersom barna kjører for fort?

– Det skal mye til, men dersom regelverket bevisst er blitt brutt, kan foreldre ilegges forelegg. Men ofte har ikke foreldrene fulgt godt nok med eller kjenner ikke regelverket, sier Svensen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 2. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 3. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 4. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 5. Mangemillionær fra Stavanger impulskjøpte sørlandshytte til 19 millioner: - Jeg likte det jeg så

 6. Med to ord fikk han en samlet norsk samfunns­elite til å innse korona-alvoret

 1. Elsykler
 2. Trafikk
 3. Randaberg
 4. Politiet