Ungdomspolitikere forbereder aksjon mot rasisme

Ungdommer fra en lang rekke politiske organisasjoner slår seg sammen for å demonstrere mot Norwegian Defence League og Sian på lørdag. Men FpU vil ikke være med.

Publisert: Publisert:

Rogaland AUF-leder Ole Martin Juul Slyngstadli.

 • Kine Hult
  Journalist
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Det er Ole Martin Juul Slyngstadli i AUF, Truls Drageset Dydland i Rødt og Eirik Faret Sakariassen i SV som står bak motdemonstrasjonen. De har sendt ut invitasjoner til en lang rekke organisasjoner, og til nå har følgende meldt seg på: Rød Ungdom, Sosialistisk Ungdom, AUF, Senterungdommen, Unge Venstre, Unge Høyre, Tidsskriftet Fett, Oslo Transportarbeiderforening, Nye SOS Rasisme, Europeisk Ungdom, Ungdom mot EU, Antirasistisk Senter, Rødt, Blitz, Motmakt, Ungdom mot rasisme, Norsk Folkehjelp, Solidaritetsungdom og Norges Sosiale Forum.

— Det er viktig å markere avstand til de holdningene vi ser hos Sian (Stopp islamiseringen av Norge) og NDL. Jeg håper så mange som mulig møter opp. For oss er kampen mot rasisme viktigere enn noen gang, og det er viktig å markere avstand mot en gruppe som har sagt at de har sympati med Anders Behring Breivik, sier Juul Slyngstadli.

«Nøytralt» FpU

Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) ønsker imidlertid ikke å delta i markeringen.

— Vi støtter ikke Sians syn, de har helt feil tilnærming til problemet. Men vi er også skeptiske til at vi tar inn flere enn vi klarer å integrere i Norge, sier formann Martin Hem Høven i Stavanger FpU. Han understreker at partiet ikke stiller seg bak noen av aksjonene.

— Vi ønsker å begrense innvandringen, men støtter ikke NDL. Jeg mistenker imidlertid at motdemonstrasjonen er en typisk venstreside-aksjon, og det ønsker vi ikke å delta i, men jeg tar forbehold om at jeg ikke er så veldig godt informert om aksjonen, sier Hem Høven.

Kristelig Folkepartis Ungdom står heller ikke på deltakerlisten, men dette beror antakelig på en misforståelse, ifølge fylkesleder Jøran Orstad Johnsen.

— Etter å ha blitt gjort oppmerksomme på denne motdemonstrasjonen, har vi besluttet at vi ønsker å delta, sier Orstad Johnsen.

Tror NDL er mindre enn de påstår

Truls Drageset Dydland i Rødt mener at det er viktig å samle flest mulig for å vise at Stavanger er en antirasistisk by som er åpen for et flerkulturelt samfunn.

— Vi skal ikke bort til den andre demonstrasjonen, men holder oss på torget. Det kommer folk fra blant annet Oslo, Bergen og Trondheim for å delta. Det er viktig å si fra til disse folkene om hva vi synes om dem, sier Drageset Dydland.

— Får de ikke bare mer oppmerksomhet på den måten?

— Det er bedre at oppmerksomheten kommer fra oss, slik at vi kan sette dagsorden og vise at vi ikke synes det de holder på med er greit, sier Drageset Dydland, som tror at NDL og Sian er mindre enn de påstår.

— De vil ikke ut med medlemstall, og det skyldes nok at de er så små at de er flaue av det. De prøver å gjøre seg større enn de egentlig er.

Ordknapt politi

Konstituert politimester Leif Ole Topnes kan ikke si så mye om de to demonstrasjonene på det nåværende tidspunkt.

— På generelt grunnlag kan jeg si at det er søkt om å arrangere to demonstrasjoner, og at de har fått tildelt plass forskjellige steder av Stavanger kommune. Politiet vil stille bestemte vilkår for demonstrasjonene.Disse vil bli presentert foransvarlig for hver demonstrasjon.

— Hvor mange tror dere vil delta i demonstrasjonene?

— Det vet vi ikke, det ville i så fall bare blitt synsing, sier Topnes, og understreker at politiet aldri offentliggjør hvor mye ressurser de setter inn i forbindelse med demonstrasjoner. Han ønsker foreløpig heller ikke å si noe om hvilke vilkår arrangørene har å forholde seg til.

Publisert:

Les også

 1. NDL frykter bråk fra voldelige antirasister

 1. Truls Drageset Dydland, Rødt. Foto: Fredrik Refvem

 2. Eirik Faret Sakariassen, SV Foto: Fredrik Refvem

Mest lest akkurat nå

 1. Oppfordrer til Halloween-feiring for de minste barna

 2. Sykefraværet gikk ned, men ikke nok. Nå får de en sjanse til

 3. Silje fikk topp­karakterer og er ingeniør. Nå jobber hun i kles­butikk

 4. Klar melding til egen minister: Grav ut Domkirken!

 5. Gutt påkjørt på Bryne

 6. To nye smittetilfeller i Sandnes onsdag

 1. Stavanger