Ny bok: 14-åringen planla drapet på Alma Gabriela

Gutten som drepte Alma Gabriela (14), diskuterte drapsplanene med en kamerat dagen før, skriver forfatter Jon Gangdal i sin nye bok.

Kriminalteknikere på åstedet, Søgne-elva, under undersøkelsene i september 2015. Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

 • Eivind Kristensen
 • Fædrelandsvennen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

SØGNE: Onsdag kommer boka «Noen kommer til å bli drept. Når barn ikke får hjelp i tide».

Forfatter Jon Gangdal kommer med hard kritikk av barnevernet og Søgne kommune innsats i forkant av drapet på Alma Gabriela Knutsen i 2015.

Samtidig bringer han opplysninger om drapet som ikke er offentlig kjent. Den da 14 år gamle gutten som innrømmet å stå bak, var fem måneder unna å kunne bli tiltalt.

Tekstmeldinger

Ifølge boka var det tekstmeldinger som satte politiet på sporet av gutten. Han og Alma Gabriela sendte flere meldinger til hverandre i dagene før det tragiske skjedde. De skal ha hatt en krangel, blant annet om penger.

«Kan møtes i dag» og «Må møtes alene», skrev gutten drapsdagen 27. august

Alma Gabriela Knutsen ble 14 år. Foto: Privat

Ifølge Gangdal har gutten forklart til politiet at han med en kamerat diskuterte måter å drepe henne på. Dette skjedde dagen før.

Kameraten som var over 15 år, sa ja til å være med på å se drapet bli gjennomført. Av ulike årsaker ble han likevel ikke med. Kameraten har ikke vært siktet for noe straffbart i forbindelse med drapet.

Drukning

I boka viser Gangdal til det som skal være den da 14 år gamle guttens egne politiforklaringer om drapet vet elva:

Først kvalte han henne, så lot han jenta ligge bevisstløs med ansiktet ned i vannet, fordi han ikke var sikker på at hun var død.

Obduksjonsrapporten viste drukning som dødsårsak, og man fant blødninger på venstre side av halsen hennes.

Det gikk to uker før gutten ble pågrepet og la kortene på bordet. I boka kommer det fram at han før det gikk i begravelsen til Alma Gabriela.

– Jeg har forsøkt å tenke hvilke opplysninger som sannsynlig ville blitt lagt fram i som bevis i en rettssak, sier Jon Gangdal. Foto: Bjelland, Kjartan

Motiver?

Gangdal har anonymisert alle i boka, bortsett fra navnet til den drepte jenta.

– Jeg har snakket med en rekke kilder i Søgne, voksne og barn, og har også fått bekreftet opplysninger knyttet til hendelsesforløpet av politiet, sier Gangdal.

– Jeg har tatt med det som er nødvendig for å reflektere over hvordan dette kunne skje, og hvorfor det ikke ble fanget opp av hjelpeapparatet, sier forfatteren.

– Samtidig har jeg forsøkt å tenke hvilke opplysninger som sannsynlig ville blitt lagt fram i som bevis i en rettssak, legger han til.

– Men du spekulerer i hva som kan ha vært motivet bak drapet - og du spekulerer i om han hadde videre planer knyttet til drapet. Er det ok?

– Det finnes ikke noen gode svar på hvorfor han gjorde dette. Det finnes mange motstridende forklaringer - som han også selv har gitt i avhør. Da er det ikke sikkert han selv har hatt et klart bilde av hva som foregikk inni ham, sier Jon Gangdal.

– Men jeg spekulerer ikke, jeg forsøker å forstå hvordan det kan ha vært, legger han til.

Skriver om familien

– Du har skrevet om den tragiske historien til familien til gutten også, som ikke er offentlig kjent. Hvorfor gjør du det?

– For å synliggjøre at han ikke fikk den hjelpen han trengte og burde fått. Jeg har så skånsomt som mulig, forsøkt å fortelle både positive og negative ting fra guttens oppvekst, sier Gangdal.

Han gjengir også rap-tekster som gutten i etterkant har publisert i musikk på Youtube.

– I disse tekstene ser jeg et lidende barn, som savner moren sin, sier Gangdal.

De to ungdommene møtte i dette turområdet mellom øst for industriområdet Linnegrøvan i Søgne. Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Samarbeid

Han beskriver også at de to siste årene var utfordrende for Alma Gabriela.

– Hun er heller ikke bare beskrevet som en engel, sier Gangdal.

Forfatteren har samarbeidet tett med foreldrene Nina og Rune Knutsen. De har gitt tillatelse til at detaljene om datteren kommer fram.

Faren til den nå 16 år gamle gutten har ikke ønsket å bli intervjuet. Advokaten hans sier han ikke vil kommentere denne saken.

Politiet har kommet med lite informasjon om hva som skjedde i denne saken. Det har blitt kritisert av flere.

– Politiet ble tvunget til å legge lokk på saken. Dette er et barn under kriminell lavalder, og da er det barnevernet som styrer informasjonsflommen. På grunn av taushetsplikten har denne saken etterlatt mange ubesvarte spørsmål, som jeg forsøker å besvare, sier Jon Gangdal.

Les også

 1. – Gabriela var nok et tilfeldig offer for en ungdom som egentlig ingen hadde kontroll på

Publisert:
 1. Drap
 2. Søgne

Mest lest akkurat nå

 1. Sandnes Ulf strålte og klappet sammen

 2. Kristoffer Joner opplever mye dramatikk i havet utenfor Malta

 3. Mange velger å holde seg hjemme 17. mai

 4. Slår knallhardt tilbake: Gjert Ingebrigtsen mener Vebjørn Rodal er bitter

 5. Sola tapte cupfinalen: – Er litt lei meg akkurat nå

 6. Denne turen er ekstra fin i stygt vær