To covid 19-smittede utlendinger tok taxi og tog

To nye smittetilfeller er registrert i Egersund søndag. De smittede reiste kollektivt med taxi i Sola, Sandnes og Egersund. Hovedreisen gikk med tog på Jærbanen.

Egersund stasjon. Det var her de smittede reiste videre i taxi. Foto: Arnt Olav Klippenberg

 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 34 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Eigersund har nå 39 tilfeller av Covid-19. I forhold til folketallet gjør det Eigersund til en av de hardest rammede kommunene i Rogaland. I følge en oversikt i VG, så er Eigersund den eneste kommunen i fylket som er rød. De fleste tilfellene dreier seg om smitte som utenlandske arbeidere tar med seg fra hjemlandet når de vender tilbake etter noen uker fri. Hovedsakelig dreier det seg om polakker som jobber på Aker Solutions. Også de to siste tilfellene er utenlandske arbeidere, bekrefter Eigersund kommune.

Det spesielle i dette tilfellet er at begge var smittet og valgte å ta taxi fra Sola til Sandnes, tog fra Sandnes til Egersund og ny taxi fra Egersund stasjon til bestemmelsesstedet på Hovland.

Blindsoner

Aftenbladet har i flere saker omtalt de 400 utenlandske arbeiderne på Aker Solutions, hovedsakelig polakker, som jobber i rotasjon. Det vil si to uker i Egersund og to uker i hjemlandet. Fram til nå har de blitt testet på bedriften, men før helgen kunne Aftenbladet fortelle at også Aker Solutions ønsker å starte med testing før de forlater hjemlandet.

Aftenbladet etterlyste det vi kalte blindsoner. De smittede er tross alt i Norge før de kommer fram til Eigerøy. Eksempelet i helgen understreket nettopp dette poenget. To smittede utlendinger tar taxi fra Sola til Sandnes, tog fra Sandnes til Egersund og igjen taxi til der de skal bo. Da snakker vi om sjåfører som har vært i nærkontakt med dem, togkonduktør og passasjerer på Jærbanen.

Rolf Mæhle er leder for Egersund taxisentral. Han forteller at de arbeider seriøst med denne problematikken.

– Vi har snakket veldig mye om det, og vi er opptatt av at taxiene skal være trygge. Jeg vet jo at både eldre og foreldre som sender ungene i taxi, er opptatt av det samme som oss.

Leder i Egersund taxisentral Rolf Mæhle. Foto: Arnt Olav Klippenberg

Taxi

Mæhle synes det er flott at Aker Solutions endelig har bestemt at de skal teste folk før de kommer Norge.

– Men de burde testet dem tre dage før de reiser og igjen på selve reisedagen, sier han.

Mæhle sier at det har vi en diskusjon internt i taximiljøet rundt transport av potensielt smittede personer. Det er ikke alle sjåførene som har syntes det er like kjekt å hente folk som ikke er testet på Sola.

– For å være på den sikre siden, har vi for eksempel brukt stor bil selv om det var få personer som skulle hentes. Da unngår vi at de tar i døren siden den går opp av seg selv. Ellers trodde jeg at utenlandske arbeidere er pålagt å bruke munnbind helt til de er framme på bestemmelsesstedet, ikke bare om bord på flyet, sier leder i Egersund taxisentral Rolf Mæhle.

Kommunen

Kommunikasjonssjef i Eigersund kommune forteller at det er de enkelte kommunene som har ansvaret for smittesporing. Han ber om at alle som tok toget fra Sandnes sentrum til Egersund på fredag 23. oktober, med avgang fra Sandnes sentrum kl. 18:10, og ankomst Egersund kl 19:06, om å ha skjerpet oppmerksomhet på helsetilstanden.

– Vær oppmerksom på symptomer og ha lav terskel for testing. Dette fordi to personer som har fått positiv prøvesvar tok dette toget, sier Broch.

Det jobbes fortsatt med smitteoppsporing og kartlegging av nærkontakter. Dette skjer i nært samarbeid med andre kommuner og FHI. Flere personer som er definert som nærkontakter, er allerede satt i karantene. Det er foreløpig ikke registrert annen lokal smittespredning.

Publisert:

Korona-viruset

 1. Koronarestriksjoner førte til netthandelrekord på Black Friday

 2. Bruker du munnbindet flere ganger? Da risikerer du å smitte deg selv

 3. EU kan stenge norske skibakker

 4. Klinikk­sjefen ved SUS fikk korona. Nå tar han et oppgjør med korona­skam

 5. FHI-beregning: Rundt 100.000 nordmenn har hatt covid-19

 6. Sundal: - Tror ikke på normal julefeiring

 1. Korona-viruset
 2. Eigersund
 3. Egersund
 4. Koronaviruset