Regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd i legestreiken

Regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd i legestreiken. Dermed avsluttes streiken om særavtalen, som har vart siden mandag 26. oktober.

Leger protesterer på Arneageren 15. oktober i år. Fra v. Egil Bjørløw, Geir Helge Waaler, Peter Christersson og Bjørnar Ogne,
 • Pernille Filippa Pettersen
  Journalist
 • Julie Theresa Olsen
 • Carl Gunnar Gundersen
  Nyhetsredaktør
 • NTB
Publisert: Publisert:

Regjeringen foreslår tvungen lønnsnemnd for å løse konflikten mellom Legeforeningen og KS. På oppfordring fra arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H) har partene sagt at de skal avslutte streiken slik at alle kan gå tilbake til jobb så snart som mulig.

Helsetilsynet har i en rapport vurdert situasjonen i konflikten mellom Legeforeningen og KS slik at det vil oppstå fare for liv og helse ved iverksettelse av opptrappingen mandag morgen, skriver regjeringen i en pressemelding.

– Vi har i løpet av denne streiken tatt ut svært få leger. Dette viser hvor skjørt legevakten er organisert mange steder i landet, sier president Marit Hermansen i Legeforeningen i en pressemelding.

Peter Christersson er ikke fornøyd med resultatet av streiken og mener regjeringens inngripen er et tydelig signal på at legevaktordningen er for sårbar.

– Legevaktordningen er for sårbar

Tillitsvalgt for fastlegene i Stavanger, Peter Christersson, mener utfallet var forventet.

– Legevaktordningen i de små kommunene er sårbare og vaktbelastningen for legene er høy. Dermed er det mye ansvar på hver enkelt lege. At streiken må stoppes etter at kun 35 leger er tatt ut, mener jeg må være et tydelig signal fra regjeringen om at legevaktordningen er for sårbar.

– Er du fornøyd med utfallet?

– Det kan jeg ikke si at vi er. Legeforeningen kan ikke si seg fornøyde før det har kommet en regulering på hvor mye legevakt hver enkelt lege kan bli pålagt. Vi krysser fingrene for at resultatet av tvungen lønnsnemnd blir god for alle parter involvert.

Christersson forteller om mye støtte fra pasienter, innbyggere og andre fagforeninger i perioden med streik.

– Vi er svært takknemlig for støtten vi har fått.

Opptrapping av streiken

Tolv nye leger skulle tas ut i streik i opptrappingen mandag. Kommunene dette gjaldt, var Kautokeino, Sirdal, Vang, Nord-Aurdal, Herøy (Møre og Romsdal), Karasjok og Hasvik. Uttaket omfatter kommuner i distrikter med stor legevaktbelastning.

Alle kommunene søkte Legeforeningen om dispensasjon fra streiken, fordi de ville stått uten legevakt fra 2. november. De fleste fikk avslag. Det ble derfor rapportert om fare for liv og helse fra alle sju kommunene.

Fra før har 23 leger i Bergen, Tromsø, Narvik, Stavanger og Trondheim vært i streik siden mandag 26. oktober.

Sirdal hardt rammet

Sirdal ville blitt hardt rammet hvis legestreiken ble trappetopp mandag. Kun én av fire leger i kommunen ville vært på jobb neste uke. Legen ville alene fått ansvaret for 1800 innbyggere pluss hyttefolk.

Kommunelegen er en av to leger som er tatt ut i streik. Det betyr at det også blir vanskelig å følge opp eventuell smittesporing dersom det oppstår koronasmitte i Sirdal.

– Dette er en veldig alvorlig situasjon for Sirdal. De har valgt å ta ut to av fire leger i streik. Vi har i tillegg en lege som er sykmeldt. Fra mandag sitter vi igjen med én lege i 80 prosent stilling, sa rådmann Inge Hedenstad Stangeland i Sirdal kommune til Aftenbladet.

Legestreiken markeres utenfor legevakten i Stavanger. Avbildet er Geir Helge Waaler og Bjørnar Ogne.

Fire i Stavanger

I Stavanger har fire leger streiket siden 26. oktober.

– Vi streiker for fastlegene i småkommunene. Det er der den største belastningen er. Det kan være tre, to eller helt ned i en lege på jobb. Vi trenger flere for å dekke vaktene i de små kommunene, uttalte Geir Helge Waaler til Aftenbladet mandag denne uken. Han streiket sammen med Bjørnar Ogne utenfor Stavanger legevakt.

Publisert:
 1. Streik
 2. Legeforeningen
 3. Stavanger
 4. Sirdal
 5. Fastlegene

Mest lest akkurat nå

 1. Disse har søkt på jobben som kultursjef i Stavanger

 2. Stavanger-forfatter inn i regjeringsapparatet med et klart selfie-råd til kulturministeren

 3. Langer ut mot konkurrent etter protest: – Latterlig og flaut

 4. Se hvem som blir Norges neste Bocuse d'Or-finalist

 5. Sira Kvinas største magasin er mer enn halvert. Nå ses villreinens gamle trekkvei

 6. – Aftenbladets forside er ikke avisen verdig