Avventer smittesituasjonen gjennom påsken

Beredskapsledelsen i Stavanger kommune følger smittesituasjon nøye, og vil på mandag gjøre en ny vurdering av om det er nødvendig med nye tiltak.

Ordfører Kari Nessa Nordtun, her sammen med smittevernoverlege i Stavanger, Ruth Midtgarden, var langfredag formiddag i møte med beredskapsledelsen i Stavanger for å vurdere om det er nødvendig med nye koronatiltak.
 • Hanne Undem
  Hanne Undem
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 170 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

– Smittetallene har gått litt ned de siste dagene, samtidig er det færre som tester seg i høytiden. Vi avventer derfor å beslutte strengere tiltak før vi ser hvordan dette utvikler seg, sier ordfører Kari Nessa Nordtun.

Etter at det tirsdag 30. mars ble registrert 27 nye smittetilfeller i Stavanger, vurderte beredskapsledelsen å innføre strengere tiltak enn de nasjonale. Av de 27 var fem ukjente. 853 testet seg tirsdag. Onsdag og torsdag gikk smittetallene ned til 13 og 17, henholdsvis 730 og 505 testet seg. Fire av de 30 siste smittetilfellene har ukjent opphav.

– Vi er fortsatt urolige for at det er en del ukjente smittetilfeller, sier ordfører Kari Nessa Nordtun som oppfordrer alle til å følge smittevernrådene, også i høytiden.

Les også

Meldt om 47 nye smittede i Rogaland

Nytt møte mandag

– Vi ser på situasjonen fra dag til dag. Vi følger spesielt med på graden av ukjent smitte. Det må komme en bedring i løpet av de neste dagene, sier helsesjef i Stavanger, Runar Johannessen.

Han understreker at de må ha en god grunn før de eventuelt innfører nye tiltak.

– Det er ikke tvil om at folk begynner å bli lei, sier han.

Kommuneledelsen kommer til å følge situasjonen nøye framover, og har konkludert med at de tar et nytt møte mandag.

Runar Johannessen, helsesjef i Stavanger

Etter påskeferien

– Dersom du har fulgt nasjonale anbefalinger og ikke vært med andre enn egen husstand, bør du følge de vanlige rådene. Personer som har møtt andre familier, og spesielt familier fra Østlandet og områder med mye smitte, bør være varsomme, sier Johannessen.

For personer som jobber med sårbare grupper har de andre anbefalinger.

– Disse personene kan gå på jobb på sykehjem, men vi oppfordrer dem til å teste seg dersom de har vært i områder med høyt smittetall eller tror de kan være eksponert, sier Johannessen.

Han påpeker at folk må være ekstra observant på symptomer – også lette symptomer.

– Erfarer man symptomer eller er bekymret for at man har blitt smittet, bør man teste seg. Man bør ikke vente for lenge.

Slik gjør de i Kristiansand

Kristiansand kommune tilbyr koronatest til folk på vei hjem fra påskeferie, skriver Fædrelandsvennen. Kommunen har leid en bobil som skal fungere som et testsenter på hjul. Tanken er å avlaste pågangen ved testsenteret på Kløvertun.

– Jeg ser ikke helt poenget med en slik ordning. Folk kan bli smittet mens de er på fjellet, og det kan gå ti dager før det slår ut på en test. Det er viktigere at folk vet at terskelen er lav for å teste seg, sier Johannessen.

Kristiansand har fått et mobilt testsenter, der folk på vei hjem fra påskeferie vil bli testet.

Kan bli nye regler

Hvis de nasjonale tiltakene ikke har effekt og smittetallene ikke går ned de nærmeste dagene, kan kjøpesentre og treningssentre i Stavanger bli stengt. Det kan bli forbud mot arrangementer. Forbud mot idrett og fritidsaktiviteter innendørs for barn og unge kan også bli aktuelt.

– Mesteparten av smitten skjer fortsatt i hjemmene og andre steder innendørs der folk er ganske tett på hverandre. Hvis smitten ikke går ned, må vi regulere alle kontaktpunkter, advarte Johannessen onsdag.

Disse anbefalingene gjelder nå:

 • Alle arrangementer bør avlyses
 • Maks 2 personer på besøk
 • Unngå unødvendige reiser
 • Begrens antall nærkontakter i løpet av en uke.
 • Hold 2 meter avstand til andre utenfor egen husstand
 • Ha lav terskel for å teste deg, også ved lette symptomer

18 daglige tilfeller i snitt

Fire pasienter er innlagt på SUS med korona. En stadig økende andel av risikogruppene er vaksinerte. Og i snitt har Stavanger hatt 18 daglige smittetilfeller de siste to ukene.

– Erfaringsvis vet vi at det tar noe tid fra smittetoppen til vi ser det igjen i økte sykehusinnleggelser. Nå har vi flere tilfeller av ukjent smittekilde og det dukker opp nye smitteklynger fortløpende. Dette uroer oss, sa Kari Nessa Nordtun onsdag.

Torsdag 1. april ble det registrert smitte i Qmarkå FUS barnehage på Hundvåg. Det ble også registrert ett nytt tilfelle på St. Svithun skole.

Teststasjoner åpent hele påsken

Smittevernoverlegen minner om at folk må holde seg hjemme hvis de har symptomer, også milde. Folk må ha lav terskel for å teste seg. Stavanger kommune har god kapasitet på teststasjonene, og det er mulig å teste seg hver dag i hele påsken i vanlig åpningstid 08.30-22.00.

Publisert:

Korona-viruset

 1. Forfallet av norsk bered­skap i seg selv en krypende krise

 2. 15 nye smittetilfeller på Nord-Jæren

 3. Kombinert vaksine mot influensa og covid under utvikling

 4. Luktesansen som forsvant med covid-19

 5. – Vil barn som vaksinerer seg få grønt koronasertifikat?

 6. Flere og flere dropper å møte til avtalt vaksine­time

 1. Korona-viruset
 2. Koronaviruset
 3. Kari Nessa Nordtun
 4. Stavanger
 5. Stavanger kommune