Kan lille Kalberg skape minst 3200 nye arbeidsplasser på Jæren?

– Dette er et partsinnlegg i debatten, svarer Ingrid Fiskaa (SV).– Vi har fått tall fra et uavhengig konsulentbyrå, sier avtroppende Time-ordfører, Reinert Kverneland (H).

- Ingen vil ha veier. Ingen vil ha kraftlinjer. Slik er det også her. Vi vil helst ha fred. Sa grunneier Bjarne Kalberg da plassen hans tidligere ble utpekt som den nye strømbasen for hele Sør-Rogaland. Nå kan den også gi regionen fra 3200 til 6200 nye arbeidsplasser. Fra før huser området enorme steinbrudd.
 • Geir Sveen
  Geir Sveen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Sist uke kom den mye omtalte rapporten fra Norconsult, bestilt av Time for å gi et nøytralt anslag over hvor mange nye arbeidsplasser som kan komme dersom kommunen åpner for et gigantisk datasenter bak Kvernaland.

Les også

Ny utredning lagt fram i dag: Dette området på Jæren kan skape fra 3200 til 6200 nye arbeidsplasser

Der anslår Norconsult at det kan skapes 3200 arbeidsplasser med et lavt anslag og 6200 arbeidsplasser med et høyt anslag.

Alle tall gjelder for perioden etter at investeringsfasen er avsluttet i 2030. Utenom kommer fra 600 til 1200 arbeidsplasser i investeringsfasen fram til 2030.

SV hadde ventet mer info

SVs gruppeleder i Time, Ingrid Fiskaa, er skuffet over at Norconsult ikke har gått grundigere inn i jobbtallene:

Lager kommuneplan: Ingrid Fiskaa (SV)

«I staden gjengir dei tal frå datasenterselskapa sjølv og rapportar som desse selskapa har finansiert. Her er ingen nye undersøkingar eller forsøk på å bruka meir kritiske rapportar. Denne delen av utgreiinga er derfor ikkje eit nøytralt kunnskapsgrunnlag, men eit partsinnlegg i debatten.»

Dette skriver Fiskaa i en e-post til Aftenbladet. Hun er en av fire politikere i styringsgruppen for kommuneplanen. De andre er ordfører Reinert Kverneland (H), varaordfører Petter Lorentz Stabel (Frp) og Bjarne Undheim (Sp) som er fast møtende varamedlem.

Ordføreren: Dette blir mange jobber

Ordføreren har lenge registrert at mange er skeptisk til de enorme jobbtallene som først ble oppgitt av aktørene og som nå også i stor grad bekreftes av Norconsult.

Lager kommuneplan: Reinert Kverneland (H).

– Ingen kan vel si hvor mange nye arbeidsplasser satsingen kan gi. Hva annet kunne vi da gjøre enn å leie inn et uavhengig konsulentbyrå. Det er de som nå anslår fra 3200 til 6200 arbeidsplasser. Hvis disse tallene stemmer, noe jeg går ut fra; jeg har jo ikke noe annet grunnlag, så synes jeg det dreier seg om mange arbeidsplasser, sier Reinert Kverneland.

Men om kommunen skal si ja eller nei i saken, overlater han til de andre politikerne å avgjøre siden han i samråd med lege har valgt å slutte i politikken. Hans siste kommunestyremøte er tirsdag.

Frp:- En stor sak for regionen

Varaordfører Petter Lorentz Stabel( Frp) ble positivt overrasket over tallene fra Norconsult.

Lager kommuneplan: Petter Lorentz Stabel (Frp)

-Om vi stoler på tallene? Vel, jeg kan ikke vite noe sikkert. Jeg har aldri vært på et datasenter, men hvis det er slik at et datasenter kan gi 3000 arbeidsplasser, så er dette en stor sak for både regionen og landet. Det kan også sørge for Norge får sitt eget knutepunkt for datatrafikk til utlandet, i dag går denne trafikken gjennom Sverige, sier Stabel, som synes jobbtallene er gode nok til å fortsette planarbeidet.

Sp: Plasseringen er feil

Den fjerde politikeren i styringsgruppen, Bjarne Undheim (Sp) har lenge vært kritisk til planene.

Lager kommuneplan: Bjarne Undheim (Sp).

– Jeg er ikke mot datasenter. Plasseringen er feil. Hadde senteret for eksempel blitt lagt til Lyefjell og ikke til matfatet på Jæren, så hadde dette dette vært greit, sier Undheim.

Han merker seg også at Norconsult i rapporten sier at det er usikkerhet om hvor mye sysselsetting anlegget vil kunne generere.

– De har bare gjort et anslag, sier Bjarne Undheim.

SV viser til Sverige

Ingrid Fiskaa i SV påpeker imidlertid at det fins undersøkelser som viser at den faktiske sysselsettingen er langt lavere enn det utbyggerne lover. For eksempel har Aftonbladet i Sverige nettopp avslørt at det bare jobber 56 personer på Facebook sitt datasenter i Luleå.

I den svenske artikkelen står det videre at Faceboook, Google, og Amazon har skapt få arbeidsplasser der de har bygget sine datasenter. I snitt handler det om 30-50 faste ansatte for hver hall, og opp til 200 ansatte i spesielle tilfeller, ifølge svenske Aftonbladet.

Green Moutain og Lyse: 4100 til 8300 nye jobber

Smedvig-eide Green Mountain har anslått at en etablering på Jæren kan gi opp mot 10.000 nye arbeidsplasser.

Les også

– Her kan det komme opptil 10.000 nye arbeidsplasser på Jæren

Vårt eget energiselskap, Lyse As, presenterte i desember i fjor for grunneiere på Bryne en studie med 6800 nye arbeidsplasser. 10. mars oppga Lyse 7600 arbeidsplasser på direkte spørsmål fra Aftenbladet.

Nå er selskapet opptatt av å korrigere Aftenbladets omtale av Norconsult-rapporten der vi skrev at de to selskapene «flere ganger har gjentatt at de ser for seg at det på Kalberg kan skapes fra 7600 til 10.000 arbeidsplasser i løpet av en tiårsperiode.»

– Dette er ikke korrekt. Lyse har aldri sagt dette, og vi har på ingen måte gjentatt dette flere ganger, skriver Andreas Veggeland, senior kommunikasjonsrådgiver, Lyse AS

Han sier det er riktig at Green Mountain anslo opp mot 10 000 arbeidsplasser. Lyse anslo derimot opp mot 7600 arbeidsplasser. Dette var i begynnelsen av mars.

– Både Lyse og Green Mountain var da enige om at dette var tall en måtte se nærmere på, og selskapene gjorde sammen en grundigere analyse som var ferdig 30. mars. Der kom en frem til mellom 4100 og 8300 arbeidsplasser, og det er dette som er tydelig kommunisert og gjentatt siden da, og det er dette anslaget Norconsult også refererer til i sin uavhengige rapport, skriver kommunikasjonsrådgiveren.

(Aftenbladet skrev at 7600 til 10000 arbeidsplasser ble vist i selskapenes egen mulighetsstudie. Det var feil. De var et estimat., red.anm.)

Publisert:
 1. Datasenter
 2. Green Mountain
 3. Norconsult
 4. Reinert Kverneland
 5. Undheim

Mest lest akkurat nå

 1. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 2. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 3. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

 4. Avhørte vitner kan ha husket feil

 5. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

 6. To Viking-talenter tatt ut på landslaget