Mener debatten knebles av politisk vedtak

– Det er det galneste jeg har hørt, sa Birger Wikre Hetland (Sp) til forslaget som et flertall av politikerne vedtok i begynnelsen av mandagens kommunestyremøte. Flere påpeker at debattklimaet i kommunestyret er for hardt.

Forslaget fra Eirik Faret Sakariassen (SV) fikk flertall, men likevel sterk motstand fra mange som mente at debatten vil bli kneblet.
 • Hilde Moi Østbø
  Hilde Moi Østbø
  Journalist
Publisert: Publisert:

Politikerne i Stavanger kommunestyre møttes til sitt første fysiske kommunestyremøte på seks måneder mandag. Men noen har likt godt de digitale møtene.

– Debatten har på mange måter vært bedre på Teams. Det har fungert ganske godt ikke å ha replikker. Det kan vi godt prøve ut i et fysisk møte og se hvordan det fungerer. Jeg synes at debatten i det siste har vært mer preget av at folk har snakket i store linjer, sa Eirik Faret Sakariassen (SV) som foreslo å droppe replikkene som et prøveprosjekt i dagens kommunestyremøte.

Forslaget ble vedtatt, men fikk sterk motstand fra ulikt hold.

Les også

Fortsatt pigg­dekk­avgift i Stavanger

Jan Erik Søndeland mener diskusjonen om replikker er en avsporing fra diskusjonen om hvordan man har en respektfull debatt.

Debattklima

Jan Erik Søndeland (V) mente at det ikke er replikkene i seg selv som er problemet.

– Problemet er allmenn god dannelse i replikkordskiftet. Sånn jeg har forstått det har debattklimaet i kommunestyret blitt mye hardere de siste to periodene. Jeg er enig med representanten Sakariassen når han sier at noe må gjøres. Vi må gjøre noe for å få en mer inkluderende debattform. Replikker er til for å oppklare, og gjennom en god debatt klarer vi å få bedre vedtak. Løsningen er ikke å prøve noe nytt for så å ende opp med munnkurv på debatten, sa han.

Søndeland mener heller at gruppelederne og partigruppene må bli enige om enkle prinsipper for respektfull debatt.

– Noen få representanter står tidvis for en debattstil som gjør det ubehagelig for andre representanter å delta i debatten, sier han.

En replikk er en kommentar til et innlegg. I en politisk debatt kan det være et replikkordskifte etter et innlegg. Da kan representantene kommentere innlegg, og hovedtaleren kan svare på replikkene.

– Fraværende debatt

– Jeg vil signalisere at jeg ikke støtter dette forslaget på noen som helst måte. For det første synes jeg ikke det har vært god debatt på Teams. Den har vært helt fraværende. Jeg vil oppfordre kommunestyret til å legge opp til replikker, sa Frode Myrhol (FNB).

– Jeg er ikke enig med Faret Sakariassen når han sier han har høstet positive erfaringer med Teams, sa Christian Wedler (Uavh).

– Dette er det galneste jeg har hørt. Skal vi komme på et fysisk møte, for så å få beskjed om at vi ikke får snakke? Kjære tid, la meg få være på Teams hvis jeg ikke får lov å komme med replikker, sa Birger Wikre Hetland (Sp).

Les også

Stort flertall for å øke takstene for eiendomsskatt i Stavanger

Leif Arne Moi Nilsen (Frp) ønsker debatt og replikk–

– Stavanger er Norges fjerde største by. Kan du nevne andre byer som har fratatt politikerne mulighet til å ha replikkordskifte? Hvis noen er redd for å gå på talerstolen er det trist og leit. Men det er noe av det som er med å være politiker. Med respekt for demokratiet, må vi ha replikk, sa Leif Arne Moi Nilsen (Frp).

Høyre og Sissel Knutsen Hegdal var imidlertid enig med Faret Sakariassen.

– Forslaget gjør at vi representantene konsentrerer seg om å snakke om egen politikk. Vi er villige til å prøve dette, sa hun.

Mímir Kristjánsson ønsker debatt i kommunestyret og stemte imot forslaget om å droppe replikker.

Ønsker debatt

Heller ikke Mímir Kristjánsson stemte for, til tross for at han er en del av det politiske flertallet i kommunestyret.

– Jeg tror på en frisk og åpen debatt, og kommunestyret er en av de viktigste debattarenaene vi har i byen vår. Da bør det også være adgang til replikker, slik at ulike meninger kan brytes mot hverandre, sier han til Aftenbladet i etterkant.

– Problemene med at tonen i kommunestyret blir for krass må løses på andre måter enn å begrense debatten. Vi mister mye av dynamikken i debatten uten replikker.

Ordfører Kari Nessa Nordtun understreket at hvis replikken forsvinner må alle innlegg kunne være på opptil tre minutt.

Et flertall som besto av Høyre, Ap (utenom en representant), SV, to av MDGs representanter, en representant fra Rødt og en fra Sp stemte for.

Publisert:
 1. Debatt
 2. Jan Erik Søndeland
 3. Christian Wedler
 4. Eirik Faret Sakariassen
 5. Mímir Kristjánsson

Mest lest akkurat nå

 1. Mange båtglade er innom denne gjestehavnen i Ryfylke hver sommer. Nå er den kåret til Norges beste

 2. Overskridelser skaper trøbbel for byggingen av nye SUS: – Ikke en veldig kjekk dag

 3. Erik Ravnanger var overvektig og i elendig form før han møtte Benedicte Kristoffersen. Her er de på vei til sitt eget bryllup.

 4. Nå øker Lnett prisen på nettleien – årsaken er den høye strømprisen

 5. Flertall for å fjerne bompenger om natten og søndagen

 6. Stor­skole på denne tomta det beste for bydelen