Solberg redegjør om koronasituasjonen i Stortinget 18. januar

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun vil redegjøre for koronasituasjonen når Stortinget møtes 18. januar.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og de andre opposisjonslederne på Stortinget har uttrykt ønske om at statsminister Erna Solberg kommer til Stortinget for å redegjøre om de nye smitteverntiltakene. Det skal hun gjøre 18. januar. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  • NTB-Birgitte Iversen, Kristian Skaardalsmo og Ole Henrik Tveten
Publisert: Publisert:

Til NTB sier Solberg at hun ser fram til å redegjøre for koronasituasjonen.

– Smittetallene gjennom julen har økt, og det er derfor behov for et krafttak for å unngå en ny smittebølge. Det er bakgrunnen for at vi i helgen innførte nye tiltak etter råd fra FHI og Helsedirektoratet.

Statsministeren sier at hun i oktober skrev brev til Stortinget og ønsket en tilbakemelding om hvordan regjeringen kan bidra til å holde Stortinget godt orientert. Der ble det blant annet tilbudt hyppige redegjørelser.

– Helseministeren tok også kontakt med Stortinget like før jul angående en redegjørelse fra regjeringen. Vi setter pris på det samarbeidet vi har hatt med partiene i Stortinget gjennom pandemien, og ønsker et godt samarbeid også fremover, sier Solberg.

– Minner om situasjonen i mars

Opposisjonen oppfordret mandag statsministeren til å redegjøre for de nye smitteverntiltakene i Stortinget. De ønsket også å utsette Stortingets åpning etter jul med én uke. Mandag ettermiddag ble det kjent at første stortingsmøte blir utsatt fra 11. til 18. januar.

Oppfordringen kommer etter kontakt mellom de parlamentariske lederne i opposisjonen på Stortinget mandag morgen.

– Vi er nå i en nedstengning som minner om situasjonen i mars, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Han sier at statsministeren derfor så raskt som mulig etter de nye 14 dagene med nedstengning, bør komme med en bred redegjørelse for Stortinget om smittesituasjonen i Norge og landene rundt, om planene og kapasiteten for vaksineringen, samt de økonomiske tiltakene for å kompensere kriserammede bedrifter.

– Fikk ingen varsel

– Vi har over 200.000 ledige, og statsministeren sier selv at vi må vente en rekke konkurser på nyåret. Det er naturlig og ønskelig at Stortinget får anledning til å diskutere dette og fremme forslag til hvordan tiltak kan begrense skadevirkningene, sier Ap-lederen.

– Stortinget fikk ingen varsel eller gjennomgang av de faglige vurderingene rundt disse tiltakene i forkant i går. De ble fattet etter en veldig kort beslutningsprosess, og det er viktig å få den belyst, sier Støre.

– Nå nærmer vi oss ett år med inngripende tiltak. Da er det klokt å søke bred oppslutning om tiltakene regjeringen fatter, særlig når det er en mindretallsregjering, påpeker han.

Bekymret for grensetesting

Støre sier han er særlig opptatt av situasjonen rundt testing ved grensene og viser til rapporter om kaotiske tilstander på flyplassene.

– Der gjorde regjeringen en snuoperasjon i julen etter å ha argumentert mot testing ved grensen. Det er naturlig å få en orientering om den videre håndteringen av det, sier Støre.

Han peker på at i tillegg til et jevnt trykk av innreisende arbeidere til Norge året rundt, er det nå i tillegg ventet flere tusen innreisende i forbindelse med sesongfisket i Lofoten og Vesterålen. Han sier han forventer at kommunene får tilstrekkelig økonomi og kapasitet til å håndtere situasjonen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. – Det er selvfølgelig en risiko, men vi må ikke la frykten ta oss

  2. Nå starter den tunge jobben for pub-gjengen

  3. Åpnet Maijazz med tusen tomme seter

  4. Vi er uenige om mye, men enige om dette: Påstanden til Gjems-Onstad er grov og den er feil

  5. «Ap og AUF misbruker 22. juli»

  6. – Vi ønsket oss et hus med varme farger, runde former og praktiske løsninger. Det har vi fått.