Kruse Smith får bygge rådhuset i Sandnes

Kruse Smith har levert det laveste tilbudet og får mest sannsynlig jobben med å bygge nytt rådhus i Havneparken i Sandnes.

Publisert: Publisert:

Kruse Smith har levert det laveste tilbudet for bygging av nytt rådhus i Havneparken i Sandnes. Foto: Code of Practice Architects.

 • Ola Fintland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det er det tyske arkitektfirmaet Code of Practice Architects fra Berlin som vant den internasjonale arkitektkonkurransen. Foto: Code of Practice Architects.

Det nye rådhuset har en sentral beliggenhet like ved havna i Sandnes. Foto: Code of Practice Architects.

– Vi er godt fornøyde med de tilbudene vi har fått, og jeg synes dette ser bra ut. For oss har det vært viktig å få ut dette anbudet nå når tidene er som de er og at kan komme fort i gang. Et nytt rådhus vil være et lokomotiv for byutvikling og er også god motkonjunkturpolitikk. Det er en vinn-vinn-situasjon for alle, sier Sandnes-ordfører Stanley Wirak.

Bystyret har tidligere redusert rammen for nytt rådhus fra 450 millioner til 390 millioner. Kalkyler i forkant av anbudsrunden har anslått kostnaden til 400 millioner. Både ordføreren og Sandnes Eiendomsselskap KF bekrefter at totalprisen ligger i nærheten av dette beløpet. Av dette utgjør byggekostnadene den største posten. I tillegg kommer blant annet kostnader til prosjektering, prosjektadministrasjon og inventar.

– Vi synes vi har truffet veldig bra med nivået på de kalkylene som er gjort, og jeg vil kalle det en innertier, sier daglig leder Torbjørn Sterri i Sandnes Eiendomsselskap KF.

Les også

Sier nei til mer penger til nytt rådhus nå

Les også

Ber om 10 millioner ekstra til nytt Sandnes-rådhus

Les også

Flisene kan ryke i nytt rådhus

Slik skal det nye rådhuset se ut innvendig. Foto: Code of Practice Architects.

Tre leverte tilbud

Totalt var det tre byggefirma som leverte tilbud innen fristen 12. desember. Kruse Smith Entreprenører AS har totalt sett levert det laveste tilbudet, og Sandnes Eiendomsselskap KF er også innstilt på å gi firmaet jobben med å bygge det nye rådhuset i Sandnes.

– Jeg har akkurat fått vite at vi hadde det laveste tilbudet, og det var en god nyhet på en fredag. Det betyr mye og er en kjærkommen jobb for oss. Vi opplever at markedet er tøft, og dette vil bidra til å sikre sysselsetting framover, sier regiondirektør Rune Hognestad i Kruse Smith.

Skanska Norge AS var ikke så langt unna i pris, mens SV Betong AS var en del dyrere. Fristen for å stille spørsmål om tildelingen er satt til 17. januar (karensperiode).

– Vi mener at vi har fått ekstremt lave priser i forhold til landsgjennomsnittet. Det henger sammen med at vi har truffet markedet regionalt på en gunstig tid med nedgang i byggebransjen, og dette oppdraget er et bidrag til høyere aktivitet i byggebransjen, sier Torbjørn Sterri.

Oppstart i mars/april

Før den endelige kontrakten blir underskrevet skal saken behandles i styret i Sandnes Eiendomsselskap KF 19. januar og i bystyret i Sandnes 6. februar.

– Hvis bystyret godkjenner dette, blir det skrevet kontrakt i løpet av februar, og oppstart på byggeplass blir i mars/april, sier prosjektleder Jarle Angelsen i Sandnes Eiendomsselskap KF. Det nye rådhuset skal stå klart til bruk i desember 2018.

– Bygget får en fasade med keramiske fliser som vi tror blir veldig flott, og det er bra av arkitekten at han drar byens historie inn i fasaden på bygget, sier Angelsen.

Det gamle rådhuset i Sandnes er fra 1961 med et påbygg fra 1983. Dette skal selges for å bidra til finansiering av nytt rådhus på 11700 kvadratmeter fordelt på fire etasjer. Rådhuset skal inneholde 374 arbeidsplasser, bystyresal, formannskapssal, kompetansesenter, servicekontor, kantine og kontorer for de politiske partiene i kommune.

Det er det tyske arkitektfirmaet Code of Practice Architects fra Berlin som vant den internasjonale arkitektkonkurransen. Juryen la blant annet vekt på at bygget er både monumentalt og nøkternt på samme tid.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Da koronaen slo til, tok skuespiller­paret ekstra grep om hagen

 2. Pengestrid etter flyplass­brannen: – Ytterst oppsikts­vekkende, og direkte illojalt

 3. Anja tar toget fra Sandnes til Stavanger hver dag. Nå er det én ting som gjør henne bekymret

 4. Bent Høie: Ikke aktuelt med påbud om munn­bind

 5. Mastrafjordtunnelen er åpnet igjen

 6. Røde Kors advarer utrente mot populære fjellturer

 1. Stanley Wirak
 2. Torbjørn Sterri
 3. Bystyret
 4. Byutvikling
 5. Havneparken