VTA-plasser: – Behovet er enormt

Hilde Haaland har en varig tilrettelagt arbeidsplass i ordinær bedrift. Hun jobber fulltid som kokk i Rishagen barnehager. Her hjelper hun Tom Robin Figved og Sara Aalgaard Rafai.

ROGALAND: ASVL, interesseorganisasjon for bedrifter som tilbyr tilrettelagt arbeid, mener det mangler et sted mellom 2000 og 5000 tilrettelagte arbeidsplasser her i landet.

 • Julie Teresa Rege Olsen
  Julie Teresa Rege Olsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Mandag fortalte Aftenbladet om Hilde Haaland som har Downs syndrom og som jobber fulltid i Rishagen barnehage.

Tall fra NAV viser at 135 personer i til sammen 15 rogalandskommuner står i kø for å få en VTA-plass (varig tilrettelagt arbeid). Brukerorganisasjonene mener tallet er høyere.

Det samme gjør ASVL, som blant annet til en forskningsrapport fra Arbeidsforskningsinstituttet fra 2012. Den konkluderer med at det mangler mellom 2000 og 5000 VTA-plasser i Norge.

Les mer:

Les også

135 venter på tilrettelagt arbeid

Nye plasser i 2018

– Tallet er usikkert fordi mange av dem som kunne hatt nytte av en VTA-plass ikke vet om tilbudet. Du må ha innvilget uføretrygd for å være kvalifisert til en VTA-plass, og vi vet at mange har innvilget uføretrygd og derfor kunne vært aktuelle for en slik jobb, sier Flemming Trondsen, informasjonssjef i ASVL.

ASVL er arbeidsgiver- og interesseforening for ca 220 av landets vekst- og attføringsbedrifter.

Regjeringen har satt av 15 millioner kroner ekstra i 2018 til 125 nye tiltaksplasser for funksjonshemmede.

I tillegg til 15 ekstra millioner går regjeringen inn for å omdisponere 11 millioner kroner til et treårig forsøk med VTA i kommunal regi, tilsvarende om lag 75 plasser.

Men det er langt fra nok mener Trondsen.

– Bare i Rogaland mangler det 135 plasser ifølge NAV. Et tall vi mener er for lavt. Da sier det seg selv at dette er altfor lite, sier Trondsen.

Handler om stolthet

– Vi vet at mange som ønsker seg en VTA-plass ikke får muligheten til å jobbe. Vi blir ofte kontaktet av foreldre og familier som gjerne ønsker en plass til sin ungdom, men som ser at det er årelang kø. Mange av dem har ingenting å gå til når de går ut av videregående skole, sier Trondsen.

ASLV har i årevis ment at det må på plass en opptrappingsplan for å øke antallet VTA-plasser.

– Så mange som mulig må få delta i arbeidslivet med det det innebærer av plikter, rettigheter og stolthet. Det betyr mye for mennesker å si at de har en jobb å gå til. Dette er også mennesker som i aller høyeste grad bidrar til verdiskapning i samfunnet, påpeker Trondsen.

Torstein Tved Solberg (Ap) i stortingssalen.

Aps Torstein Tvedt Solberg, stortingsrepresentant for Rogaland, mener det er på høy tid med et skikkelig løft.

– Dette er en gruppe som er helt glemt - jeg mener det trengs et krafttak for å få flere i jobb. Arbeiderpartiet foreslo i 2017-budsjettet 300 flere VTA-plasser, sier Soltvedt.

– Det betyr enormt mye for folk å ha en jobb å gå til, både helsemessig og sosialt, og vi har i mange år etterspurt en styrking av ordningen for å gi flere et jobbtilbud, legger han til.

Les mer:

Les også

 1. Hakker poteter for Hekkan

Publisert:
 1. Nav
 2. Arbeidsliv
 3. Downs syndrom
 4. Torstein Tvedt Solberg
 5. Uføretrygd

Mest lest akkurat nå

 1. Politibil under ut­ryk­ning kolliderte med Porsche i Hille­våg

 2. Flere blir lagt inn på sykehus. Er vi på vei inn i neste korona­bølge?

 3. Leah Isadora Behn stakk av med influencer-pris

 4. Så vakkert, så vakkert

 5. Sandnes-kvinne får million­erstatning etter feil­behandling på SUS

 6. Stavanger-ost best i Norge