– Det finnes faktiske, levende personer i homofilt samliv som kjenner fordømmelsen på kroppen

Hver september er det Gro Skartveit og partner Heidi Skifjells tur til å vaske bedehuset på Halsnøy. - I små samfunn må vi være sammen mest mulig, sier Skartveit.

Gro Skartveit, tidligere KrF-politiker, meldte overgang til Venstre sa hun ble kjæreste med Heidi Skifjell i 2001. Forrige periode var hun ordfører i Finnøy kommune. Skartveit og Skifjell bor på Hasnøy i Finnøy kommune. Foto: Fredrik Refvem

 • Camilla Bjørheim
  Camilla Bjørheim
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Gro Skartveit fra Halsnøy i Finnøy trakk et lettelsens sukk da styret i Talgje bedehus denne uken trakk seg. Det nye styret vil bruke mer tid før det avgjør om Den norske kirke fortsatt skal få låne bedehuset.

– De som kom på årsmøte viste respekt for dem som har et annet syn når det gjelder homofil vigsel. Det er jeg glad for. Vi må ikke hive alle bedehusfolk i en sekk. Det skjer mye positivt på bedehusene, sier Skartveit.

– Hadde det gamle bedehusstyret fått gjennom sitt syn, hadde alle fordommer blitt bekreftet og vedtaket ville bidratt til å splitte opp et samfunn, sier Skartveit som ikke er overrasket over dramaet på Talgje de siste dagene.

Les også: Bedehussaken skaper splittelse på Talgje

Velger å respektere

– Da Kirkemøtet vedtok at homofile får gifte seg i kirken, visste jeg at det ble vanskelig for mange i Finnøy. Dette er så langt fra hva de står for, sier Skartveit.

På slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet jobbet hun i de mest konservative, kristne miljøer. I Indremisjonsforbundet og Misjonssambandet. Hun kjenner bedehuskulturen godt.

I 2001 meldte hun seg ut av KrF fordi hun ble kjæreste med Heidi Skifjell. Å stå fram som homofil i bedehusland kostet. I dag framstår hun likevel som tolerant, og hun uttrykker respekt for dem som mener det er synd å leve i homofilt samliv.

Gro Skartveit var ordfører i Fnnøy i forrige periode. - Jeg trodde det at jeg bor med Heidi skulle diskvalifiserer meg. Men Finnøy-samfunnet har utviklet seg, sier Skartveit. Foto: Fredrik Refvem

– Ja, jeg forsøker å ha respekt for de som har en annen tro. Vi skal ikke kimse av det som for noen er en så sterk overbevisning. Samtidig forventer jeg respekt tilbake.

Hun oppfordrer de mest konservative til å tenke på at det finnes faktiske, levende personer som lever i homofil samliv, og som kjenner fordømmelsen på kroppen.

– Troen betyr veldig mye for meg. Det er ikke mye som har vært så sårt og vanskelig for meg som det at andre vil ta fra meg troen min. Mange har ment at jeg ikke kan være kristen. De mest konservative på Talgje gir nå beskjed om at jeg, og andre som lever som meg, lever feil og at ikke kan kalle oss kristne. Det sårer, sier Skartveit.

Derfor er hun så glad for at det konservative styret trakk seg.

– Jeg oppfattes som tydelig og sterk. Men for na´ Gro har dette vært vanskelig. Jeg er også bare et menneske.

Gro Skartveit bor på Halsnøy i Finnøy. Øya har om lag 130 innbyggere. Foto: Jon Ingemundsen

Hun er ikke overrasket over at det nå er eldre krefter som overtar som styremedlemmer på Talgje.

– De eldre vet hva konflikter kan gjøre i et bydesamfunn. Samtidig har de som er eldre fått røynt seg. Ett eksempel er skilsmisse, de som er litt eldre har gjerne opplevd skilsmisse i nær familie. Da blir den lettere å akseptere. Er det noe jeg har lært i de konservative organisasjonene, så er det å kunne stå foran Gud med det livet du lever, sier Skartveit.

Møter alle på samme måte

For 13 år siden flyttet hun tilbake til Halsnøy sammen med partner Heidi Skifjell. Skifjell, med lite kjennskap til bedehuskulturen, var pådriver for flyttingen. Skartveit grudde seg for å gå på butikken den første tiden.

Gro Skartveit (t.h) og Heidi Skifjell flyttet til Finnøy kommune for 13 år siden. Bilde er tatt på Halsnøy i 2004. Foto: Fredrik Refvem

– Så fant jeg ut at det var opp til meg. Nå forsøker vi å møte alle folk på samme måte, og Finnøy-samfunnet har endret seg. Jeg hadde aldri trodd at jeg kunne bli ordfører, eller få så mange personstemmer. Jeg tenkte at jeg var diskvalifisert, fordi jeg bor med Heidi, sier Skartveit.

Derfor synes hun det er synd at krefter både på Talgje og Fogn jobber for å starte nye, kristne forsamlinger i kjølvannet av homovedtaket på Kirkemøtet.

– I våre små samfunn må vi prøve å være sammen mest mulig, sier hun.

Skurer gulvet på bedehuset

På Halsnøy har de ikke kirke. Gudstjenestene holdes på bedehuset. Dit går Skartveit og Skifjell. Andre ganger ligger damene på kne og skurer bedehus-gulvene. Renhold av huset går på rundgang.

– Vi har ansvaret for vask hver september. Utenforstående, som knapt vet hva et bedehus er, forstår oss ikke. Men vi går ikke på møter. Kun gudstjenester, sier Skartveit.

– Har du og Heidi bidratt til å bryte ned fordommer i Finnøy?

– Ja, helt sikkert. Fordommer endres i møte med mennesker. Nå er «disse homofile» ikke bare en teori. Det er Gro og Heidi. Og vi bor ikke for oss selv på ei øy. Folk må forholde seg til oss. Vi forventer ikke at alle skal være enige med oss, eller måten vi lever på. Men vi forventer respekt for den troen vi har og for de personer vi er, sier Skartveit.

Les leserbrevet fra Heidi Skifjell: – For 13 år side lurte flere på hvordan vi våget å flytte til en kommune med en så sterk bedehuskultur

Les også

 1. Her er det nye bedehusstyret på Talgje

 2. Styret i bedehuset gikk på dagen da Talgje utsatte valget om kirken

 3. «Jeg har aldri viet homofile eller fått spørsmål om å gjøre det, men om noen spør, vil jeg si ja»

 4. Meir enn kyllingpølsetoleranse

Publisert:
 1. Gro Skartveit
 2. Talgje
 3. Finnøy

Mest lest akkurat nå

 1. Dette er den nye trenden på Storhaug: - Jeg tror folk har savnet et slikt tilbud

 2. To bilister ble fotgjengere i løpet av én time

 3. Thon vil utvide Amfi Madla inn på Shell-stasjonen

 4. Nå vil han stramme inn igjen

 5. Han har fått sekser på sekser – nå trenger han større lokaler

 6. Bølger i kaffen kan være et dårlig tegn