Nå blir det lettere å bygge garasje

Færre søknader, færre innsigelser og kortere tidsfrister. Dette er noen av grepene regjeringen tar for å forenkle folks byggehverdag.

Publisert: Publisert:

Snart kan du bygge garasje uten å spørre naboen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

  • Tor Inge Jøssang
    Journalist
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Regjeringen har satt seg som mål å forenkle byggeprosessen for folk, og vil legge frem en rekke forslag for å myke opp regelverket for plan— og bygningsloven.

— Som tidligere leder av teknisk utvalg på Kvitsøy, med ansvar for byggesaker, så er dette noe jeg har ivret for lenge, uttaler stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp). Han opplyser at det i løpet av 2014 vil bli foreslått flere lovendringer.

Slipper å søke

Folk skal slippe å søke om å få bygge garasjer eller mindre tilbygg så lenge dette er i overensstemmelse med planverket. Omtrent en femtedel av kommunenes byggesaker er garasjer og små tilbygg. Et av målene for den blå regjeringen er at kommunene skal slippe å bruke mye ressurser på småsaker.

Les også

- Fornuftig å gjøre det enklere

Det blir vanskeligere for naboen å klage. Nabovarsling sløyfes dersom tiltaket har vært behandlet i detaljplan. Klagemuligheten bortfaller der forholdet er avgjort tidligere i byggesaken.Kommunene må behandle søknaden din mye kjappere enn før. Kommunens frist for saksbehandling blir tre uker i stedet for 12 uker, også for store og kompliserte tiltak.

Innføring av tidsfrist på tre måneder for kommunens behandling av søknad som medfører dispensasjon fra plan.

Hvis kommunen overskrider tidsfristen for behandling av søknad om igangsettingstillatelse, kan tiltaket settes i gang.

— Lettere å bygge

— I Frp har det alltid vært viktig å aktivt fronte JA-stemplet i byggesaker, fordi vi ønsker å la folk få bestemme mer over eget liv og egen eiendom. Noe av det første vi gjorde da vi kom i regjering var å sette i gang arbeidet med å redusere på dyre krav og prosesser. Det vi nå kommer til å foreslå vil gi mer boligbygging, og er spesielt bra for de som vil inn på boligmarkedet. Det skal bli lettere å bygge rimelige småleiligheter, forteller stortingsrepresentanten fra Ryfylke.

Vil myke opp mer

Han varsler at regjeringen vurderer å myke opp regelverket enda mer.

— Det gjelder blant andre krav om sideplass ved dør, samt snusirkler for rullestoler. Vi vil også vurdere støy- og lydkrav, samt krav til universell utforming av uteområder til større boligområder, opplyser Steffensen.

Rådmannen i Strand har bare 17 saker på sakskartet til kommende møte i Forvaltningsutvalget. Normalt er listen mye lengre.

— Her er det stor byggevirksomhet. Det gjør at også saksmengden er stor. Slik er det over det ganske land. Det er ikke vanskelig å forstå at det kan være et ønske om å forenkle og gjøre dette raskere. Samtidig lever vi i et komplisert samfunn med mange bruksinteresser og hensyn. Derfor er det viktig at bygging skjer på en skikkelig og regulert. Det er i dette spenningsfeltet at man må finne løsninger, kommenterer rådmann Jon Ola Syrstad.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Stanset nok en beruset båtfører

  2. Betaler millionbot med skattepengene til de ansatte

  3. Fikk kjempekveite ved Tananger

  4. Derfor ringte kirkeklokkene i ettermiddag

  5. Passasjerer ble stående igjen da ferja ikke klarte å legge til kai i Songesand

  6. Berisha klarte ikke å hjelpe Haalands Dortmund - gikk på stortap

  1. Politikk