Frykter mobbe-søksmål

Magne Vaule (Ap) ba kommunepolitikerne i Bjerkreim si unnskyld til mobbeofrene. Han antydet at kommunen ligger tynt an hvis noen går til sak.

Publisert: Publisert:

Isfront er et dekkende ord på stemningen mellom ordfører Marthon Skårland (t.v) og antimobbe-rådgiver Gaute Bjørnsen under røykepausen i kommunestyremøtet. Foto: Carina Johansen

 • Thomas Ergo
  Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Onsdag kveld var det duket for et politisk oppgjør med de mange mobbesakene i Bjerkreim kommune, som har avstedkommet krangel med Fylkeskommunen og FAU, mediaoppslag, og en gransking som har slått ned på kommunens håndtering av mobbing av elever.

— Før møtet kveld har vi fått dokumentert at Bjerkreim ikke fikser det, sa Magne Vaule (Ap).

Lederen av kontrollutvalget sitter ikke i kommunestyret, men fikk ordet før lokalpolitikerne behandlet Rogaland revisjons korreks av kommunen og Bjerkreim skules lovbrudd i en rekke mobbesaker. Politikerne skulle vedta en pakke med systemforbedringer, som egentlig går ut på at den må følge norsk lov når det varsles om mobbing – for eksempel at det er uakseptabelt at foreldre må vente i månedsvis på svar på en varsling.

- Be om unnskyldning!

— Det viktigste spørsmålet i kveld er: Har kommunestyret tillit til at administrasjonen kan forvalte dette feltet? Mobbesakene i Bjerkreim har nå kostet kommunen en halv million kroner. Dette har gått til Rogaland revisjon, til barn som har måttet bytteskole, og en rådgiver for FAU. Dette kunne ha vært unngått om kommunen hadde fulgt lover og regler og vært litt mer ydmyk for kritikk, sa Vaule, og minnet om at Kristiansand kommune i fjor ble dømt til å betale en tidligere skoleelev millionerstatning på grunn av mobbing.

— Dokumentasjonen fra Rogaland revisjon er gode kort på hånda for de som eventuelt vil fremme et slikt søksmål mot Bjerkreim, sa han.

— Kommunestyret bør be barna som har lidd mens de voksne har kranglet, om unnskyldning. Det bør be rådgiver Gaute Bjørnsen, som har stått på for FAU og foreldrene, om unnskyldning. Og det bør anerkjenne at FAU for å ha stått på for disse barna, sa vaule.

Under en utendørs røykepause da ordfører Marthon Skårland diskuterte med rådgiver Bjørnsen var det imidlertid alt annet enn stemning for å komme med noen unnskyldning.

Kristine Osland (Ap) viste til at politikerne nå skulle vedta at Bjerkreim skulle bli "en foregangskommune" i bekjempelse av mobbing.

- Frynsete tillit

— Å gå fra å være verst til å bli best, er svært ambisiøst. Da må det en holdningsendring til.

— Mange har opplevd at bygda er blitt splittet de siste månedene. Vennskap er blitt brutt. Men det er likevel prisverdig a FAU har tatt mobbesakene opp, sa hun.

Mange har opplevd at bygda er blitt splittet de siste månedene.

Karl Gjedrem (Ap) var lite begeistret over at ordføreren og enkelte andre snakket om at det ikke var spesielt mer mobbing i Bjerkreim enn i andre kommuner.

— Det er ikke det dette handler om. Dette handler om hvordan man takler de mobbesakene man blir varslet om.

— Man får litt frynsete tillit til en skolesjef som står og forteller hvor bra alt er. Så kommer rapporten fra Rogaland revisjon og sier at det er ikke bra, sa Gjedrem.

Også han var opptatt av at kommunen og skolen måtte behandle foreldre som varsler om mobbing med respekt. Han fortalte så at FAU nylig hadde bedt administrasjonen om utsatt klagerett i en sak. Dette var blitt avslått.

— Det er uvanlig å avslå slikt og fryktelig beklagelig. En slik holdning bidrar ikke til å skape et mer positivt samarbeid, sa Gjedrem.

På tilhørerbenken satt over 25 voksne, uvanlig mange til et kommunestyremøte i Bjerkreim å være, visstnok. FAU-leder Lisebeth Stokkeland var én av dem, og kunne i en pause fortelle Aftenbladet at nettopp denne kvelden var samtlige foreldre til barn ved Bjerkreim skule blitt invitert på foreldremøte. Hun syntes ikke timingen virket tilfeldig.

- Ikke en versting

Inger Merethe Bjerkreim (H) syntes det var drøyt å kalle kommunen en versting.Men hun var enig i at revisjonsrapporten var krass og pekte på problemer som må løses. Ordfører Skårland (H) var noe mer selvkritisk enn i Aftenbladet onsdag , og erkjente «negativ kritikk som må tas på alvor».

— Men jeg føler vi begynner å få orden på dette, sa han, og leste opp en epost han nylig hadde fått av mor til en elev. Hun skrev at skolen nå hadde tatt deres mobbesak på alvor. Dette poenget fikk flere politikere til å uttrykke begeistring for at kommunen var på rett vei, og håpet den snart skapte avisoverskrifter for alt det positive deres skoler står for.

— Det er veldig positivt at ting er på gang, og at kommunen prøver å snu dette, sa Tore Malmøy fra Venstre, og la til:

Men man må ikke mangle evne til å ta selvkritikk

— Men man må ikke mangle evne til å ta selvkritikk. Hvis man er ydmyke og handler på grunnlag av kompetanse, tror jeg vi vil lykkes.

Tore Jacobsen (H), leder av kommunens levekårsutvalg, var tydelig irritert over FAU og andre som hevder kommunen og skolen ikke har bedret mobbearbeidet.

— Det skjer allerede et formidabelt arbeid i kommune og skolen og blant politikerne, sa han.

Så tok rådmannen ordet

Bjerkreims rådmann Inge H. Stangeland foretrakk ikke en mine under kritikken av ham og administrasjonen. Et stykke ut i debatten ba ordføreren ham ta ordet. Han forklarte kort at kommunen hadde og var i ferd med å iverksette en rekke tiltak.

— Det går på å skriftliggjøre vedtak, gi bedre tilbakemeldinger og få en kortere saksbehandling. Det er også lagt opp til at klagebehandlingen skal bli kortere i kommunen, før sakene går til Fylkesmannen. Det er i korte trekk det vi jobber med, sa rådmannen.

Før møtet hadde kontrollutvalget lagt fram en ni-punkts liste over tiltak kommunestyret skulle vedta for å skjerpe mobbeberedskapen. Etter et forslag fra Høyre vedtak flertallet på ti politikere - ordfører Marthon Skårland inkludert - et annet og mindre detaljert forslag.

Flertallet ba i stedet administrasjonen ta stilling til Rogaland revisjons forslag til systemforbedringer, som raskere fatting av enkeltvedtak, raskere behandling av klagesaker og bedre kommunikasjon med foreldre.

Rådmannen må nå komme tilbake med en statusrapport om mobbeberedskapen innen et halvt år.

Publisert:

Les også

 1. Ordføreren har god samvittighet

 2. - Skuffende og svært alvorlig

 3. Endrer rutinene

 4. Bryter loven i mobbesaker

 5. Anklager kommunen for maktspill i mobbesak

 6. Mens de voksne krangler

 7. - Hva gjør du for barna våre, ordfører?

 8. Foreldre slår mobbe-alarm om kommunetopper

Mest lest akkurat nå

 1. Seks nye smitte­tilfeller i Stavanger fredag

 2. Her sveiper bussen borti bygningen midt i Stavanger sentrum: – Vi blir jo litt redde

 3. Blind vold: Mann stukket i halsen ved Maxi kjøpesenter

 4. En ekte helt havnet midt i innspillingen av ny katastrofefilm på Orre

 5. Bekymret Solberg varsler nasjonale innstramminger

 6. Pasient tiltalt for draps­forsøk på lege

 1. Stavanger