Manglende samarbeid mellom buss og ferje

Kolumbus rute 15 som frakter pendlere fra Kvitsøy til Stavanger, er ofte forsinket. Passasjerer risikerer å vente på Mekjarvik i opptil tre timer.

Videregående elev og pendler Espen Sande er lei av å komme for sent til skole og jobb på grunn av sen buss. Foto: Anders Minge

 • Andora Hylland Gjertsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Pendlere fra Kvitsøy avhengige av transport mellom kaien på Mekjarvik og Stavanger, blir stadig offer for en upresis buss som kjører både for sent og for tidlig.

– Av og til kjører bussen som skal ta oss inn til Stavanger fra oss før ferjen har lagt til kai, og vi kan ikke gjøre annet enn å stå der og se på at bussen kjører sin vei. Det skal ikke skje, sier videregående elev Espen Sande.

Frustrerende for mange

Sande er elev ved Øksnevad videregående skole i Klepp, og benytter seg daglig av buss- og ferjetilbudet. Dagene blir lange når bussen ikke når kaien i tide.

– Vi bruker fort to timer ekstra på å komme oss hjem til Kvitsøy når bussen er forsinket. Dette er selvsagt ubeleilig både for elever som kanskje har en jobb ved siden av studiene, men også for pendlerne som skal hente barn i barnehage og på SFO, sier Sande.

Ordfører i Kvitsøy kommune Mirjam Ydstebø (KRF), frykter at dårlig korrespondanse kan føre til at færre ønsker å bo i kommunen.

– Det er klart at det fort kan bli en konsekvens at det vil være mindre attraktivt å bosette seg på Kvitsøy. Med en gang en mister ferjen har en gjerne to til tre timer med ventetid foran seg. Da blir dagene svært lange, sier Ydstebø.

Lite lovende svar

Ikke bare skoleelever som finner det trasig at bussen ikke er på plass i tide. Lokalpolitiker i Kvitsøy Tonje Sande (Høyre) har selv opplevd at bussen er hele 20 minutter for sen.

– Ferjen kjørte mens jeg fortsatt sto og ventet på bussen. Da kjente jeg at begeret rant over, forklarer Tonje Sande som straks ringte kundeservice.

– Jeg kontaktet Kolumbus og forklarte at vi var mange som ville bli sittende igjen i Mekjarvik, og at vi ikke ville være hjemme på minst to timer. Vedkommende beklaget seg, og lovet å ta saken med videre til sine overordnede, men kunne ikke love at noe ville endre seg, forteller hun.

– Vi får bare beskjed om at bussen er sen grunnet trafikk, fortsetter Espen Sande.

– Skal vi inn til Stavanger da, må vi gå i tjue minutter for å ta en annen buss. Da kommer en for sent til det en skal, og det er ikke bra, sier han.

Oversikt over problemet

Presse- og kommunikasjonssjef i Kolumbus Elisabeth Tostensen, sier at de er klar over situasjonen.

– Vi har god oversikt over avgangene på rute 15 og vet at det har vært forsinkelser i enkelte tilfeller, forklarer Tostensen. Hun stiller seg forstående til passasjerenes frustrasjon.

– Vi forstår hvor viktig punktlighet er for våre reisende og skjønner godt at det er frustrerende å oppleve forsinkelser, sier hun. Tostensen understreker at Kolumbus har et godt samarbeid med Norled, og at de begge har en avtale om å vente fem minutter på hverandre.

Ikke rom for å vente

Regionssjef Ferjer Rogaland Gaute Gangenes i Norled, forklarer at det ikke finnes en kontraktfestet avtale, men en enighet med mannskapet om å vente på bussen i et par minutter.

– Vi har strenge krav i forhold til fartøyets avgangstid, og det har bussen også. Begge må gå til avtalt tid, ellers så går det utover korrespondansen. I en situasjon hvor bussen er forsinket, er vi nødt til å prioritere de som allerede befinner seg på ferjen. Vi venter, men aldri i mer enn tre minutter, forklarer Gangenes.

Tostensen legger til at de ønsker å møte med Norled for å se hvordan problemet kan løses.

– Vi vil se nærmere på de henvendelsene vi har fått på rute 15 og undersøke om det er noe mer vi kan gjøre for å bedre punktligheten. Vi vil også ta et nytt møte med Norled for å se hva som er mulig å få til.

Publisert:
 1. Norled
 2. Mekjarvik
 3. Kolumbus
 4. Kvitsøy
 5. Mirjam Ydstebø

Mest lest akkurat nå

 1. Pride-bryllup: – Fantas­tisk å gifte seg i selveste bibel­beltet

 2. Syden-boom etter lettere koronatiltak

 3. Da arkitektene skulle kjøpe bolig sammen, skulle bydelen være Storhaug. Og et gammelt trehus

 4. Ni koronasmittede i Suldal

 5. De satte alltid Irene først, fordi hun trengte dem mest

 6. «For mye vekt på følelser og psykisk helse i skolen?»