Sanner: Opp til fylket å bestemme skjebnen til Høgsfjord-ferja

Nye Sandnes har gått ut fra at Rogaland fylkeskommune ikke kan nekte privat ferjedrift på Høgsfjorden, men ifølge kommunalministeren er det opp til fylket å avgjøre.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Ryfast åpnes i 2019 og samtidig legges Høgsfjord-sambandet ned. Uten ferje vil Nye Sandnes ikke henge sammen. Derfor arbeider Sandnes og Forsand for privat ferjedrift. Da kommunalministeren i dag (onsdag 5. april) la fram proposisjonen om kommunestruktur, ble Nye Sandnes som ventet konfirmert. Men samtidig kom det en kalddusj for ferja:

«Staten vil ikke bidra til finansiering av et eventuelt nytt ferjesamband (over Høgsfjorden, red. anm.). Det aktuelle ferjesambandet gjelder en intern strekning i Rogaland, og det er derfor fylkeskommunen som skal behandle og avgjøre en eventuell søknad om ruteløyve. Rogaland fylkeskommune må som garantist for bompengelånet vurdere hvilke eventuelle konsekvenser et nytt ferjesamband kan få for bompengeinntektene i Ryfast-sambandet».

Dette sitatet er hentet fra «Prop. 96 S (2016–2017) Endringer i kommunestrukturen» og er stikk i strid med det Samferdselsdepartementet tidligere har opplyst til Forsand kommune, nemlig at det ikke er anledning å nekte privat ferjedrift.

Kan ikke nekte

«Korkje staten eller fylkeskommunen kan etablere slike samband ved tilskott etter at Ryfast er opna, men det er ikkje heimel for å nekte privat ferjedrift over Høgsfjorden», skrev Samferdselsdepartementet i 2015.

Spørsmålet er hva som gjelder?

– Her trengs det avklaringer. Jeg skal selvsagt sjekke opp mot departement og se hva som ligger i dette. Jeg er sikker på at vi får gode løsninger sammen med fylket. Det er stortinget som vedtar lover og regler som gjelder. Disse gjelder blant annet for Fylkeskommunen også, uttaler Forsand-ordfører Bjarte S. Dagestad.

Skepsis

Rogaland fylkeskommune og Stavanger kommune har garantert 6 milliarder kroner for Ryfast. Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF) har uttalt til Aftenbladet at hun er skeptisk til privatferje på Høgsfjorden. Det samme har Venstres fylkesleder Kjartan Alexander Lunde gitt uttrykk for.

– En av forutsetningene for å bygge Ryfast var at ferja over Høgsfjorden legges ned. Fylkeskommunen har gitt en garanti for bompengelånet. Hvis vi tillater privatferje, så vil det kunne føre til mye høyere bomtakster i Ryfast. Og på grunn av garantien, blir det nesten en slags gambling med skattebetalernes penger, hvis vi nå skulle åpne opp for denne privatferja som er i konkurranse med Ryfast, uttalte Kjartan Alexander Lunde til Aftenbladet 20. mars.

Han er medlem i fylkessamferdselsutvalget, som skal få en oppdatering om Ryfast-prosjektet i neste møte - i mai.

– Skaper usikkerhet

Høgsfjord rutelag har søkt om konsesjon og venter på avklaring fra Rogaland fylkeskommune. Talsmann Ole Tom Guse påpeker at det er viktig med en rask avklaring på hva som gjelder. Er det Samferdselsdepartementet eller Kommunaldepartementet som har rett:

– Dette skaper usikkerhet og jeg forventer en at dette blir avklart snarest mulig. Forsand kommune har fått brev fra Samferdselsdepartementet at man ikke kan nekte konsesjon. Dette signalet fra Kommunaldepartementet kan tyde på at fylkeskommunen kan nekte. Sånn sett må vi i rutelaget avvente til fylkeskommunen har fått avklart hvem som har konsesjonsmyndighet, kommenterer Guse.

Publisert:
 1. Forsand
 2. Rogaland fylkeskommune
 3. Samferdselsdepartementet
 4. Forsand kommune
 5. Kjartan Alexander Lunde

Mest lest akkurat nå

 1. Glatte veier: Brøyter og strør på spreng

 2. Skisenteret har brukt 356.000 kroner på å produsere kunstsnø. Sånn ser det ut nå

 3. 781 nye koronasmittede på Nord-Jæren

 4. Kun to elever igjen i klasserommet - resten er hjemme med korona

 5. Fascinerande dokumentar om verdas vakraste gut

 6. Slik angriper Viking den rekordtidlige sesongstarten