Slik lønnes politikerne

Lokalpolitikere får lønn fra flere kilder. Aftenbladet har kun sett på inntekter de får i kraft av å være lokalpolitikere, fra offentlige organer og selskaper. Vi har brukt tall som viser inntektsnivået våren 2017.

 • Julie Teresa Olsen
  Journalist
Publisert: Publisert:

Lønn/frikjøp:

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Ordfører og varaordfører i både Stavanger og Sandnes har fast lønn.

I tillegg får hver partigruppe et beløp til disposisjon fra kommunen, som de kan bruke til å lønne/frikjøpe sine folk.
I Stavanger kan slik lønn for eksempel bestå av gruppeledertilskuddet på 241.520 kroner pluss et nærmere angitt frikjøpsbeløp. Er du heltidspolitiker i Sandnes, får du utbetalt 825.075 kroner per år. I tillegg får politikerne honorar for alle styrer og utvalg.

Honorarene

Honorarene er den enkleste delen av lønnen å holde rede på. For å sitte i bystyret, formannskapet eller et annet politisk utvalg er det en fast godtgjørelse per år eller per møte.
Det samme gjelder for de som har politiske verv i fylkeskommunen.
Styreverv
I tillegg til kommunale og fylkeskommunale organer finnes det mange kommunale foretak (KF) og interkommunale selskaper (IKS). Styrene i disse selskapene befolkes i stor grad av politikere. Styrehonorarene varierer.

Tapt arbeidsfortjeneste

For legitimert tapt arbeidsfortjeneste under pålagte kommunale oppdrag, kan man få dekket inntil 4000 kr. per dag.
I fjor var det bare tre av representantene på vår liste som benyttet seg av den muligheten: Christian Wedler (Frp) med 195.300, Sissel Knutsen Hegdal (H) med 154.000 og Bjarne Kvadsheim (Sp) med 41.262.

Mens det i Stavanger ble utbetalt 842.790 kroner i tapt arbeidsfortjeneste for politikere i 2016, er beløpet langt mindre i Sandnes.
På topp her var Arne Oftedal (Ap). Han er styreleder i Sandnes kommunale pensjonskasse som har møtene sine på dagtid. Oftedal fikk 57.330 kroner i tapt arbeidsfortjeneste i fjor. Jan Refsnes (SV), som er styreleder i Sandnes Havn KF, fikk 31.788 kroner.

Beinskatt

Flere partier har ordninger som gjør at deler av representantenes honorarer går tilbake til partiet. Rødt er absolutt mest ytterliggående her, i og med at alle deres representanter skal sende alle sine honorarer til partiet.

Gruppeleder Sara Nustad Mauland har trappet ned jobben til 80 prosent for å drive politikk. For å kompensere for det, beholder hun halve gruppelederstøtten. Ut over det, går alt til partiet.
Arbeiderpartiets frontfigurer i Stavanger, Kari Nessa Nordtun og Dag Mossige, gir sine bystyrehonorarer til partiet pluss 10 prosent av styrehonorarer. I Sandnes Ap betaler alle medlemmer 5 prosent brutto av honorarene de får, til lokalpartiet.

I Sandnes SV er det vedtektsfestet at alle medlemmer skal betale 10 prosent brutto av alle typer honorar til lokalpartiet. I Stavanger sender SV-laget hele sin frikjøpspott, 467.000 kroner, til partiet.
Også flere enkeltrepresentanter velger å støtte egne parti med betydelige beløp. Det gjelder blant andre Christian Wedler (Frp) og Per A. Thorbjørnsen (V).

Budsjett

I år er det budsjettert med 47,4 millioner til politisk styring i Stavanger. I fjor var tallet 46,6 millioner.

I fjor brukte Sandnes kommune 18,6 millioner kroner på politisk styring, ulike råd og utvalg. I 2017 er det budsjettert med 21,6 millioner kroner i utgifter til å styre Sandnes.

Publisert:
 1. Sandnes
 2. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. – 1,2 millioner nordmenn kan få vaksinen i første omgang

 2. Åpen konflikt mellom ordførerne i møte om veikutt

 3. Vi har anmeldt 32 juleplater: Bare én får terningkast seks

 4. – Krokodilletårer fra MDG om Rogfast

 5. De trodde munnbind beskyttet. Så gikk de syke på jobb i sykehjemmet.

 6. Da Tomas (14) landet i denne hoppe­gropen, ble han lam fra halsen og ned