Se Lysefjorden fra nye vinkler

En 30-årig nederlender forsøker å skape seg et levebrød av å vise fram Lysefjordens ukjente sider.

Publisert: Publisert:

Soloppgangstur til Preikestolen. Foto: Lingyan Kong

  • Tor Inge Jøssang
    Journalist
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Soloppgang over Lysefjorden. Foto: Johannes Apon

Trugetur til Kjerag. Foto: Johannes Apon

Hegjanenibbå. Foto: Johannes Apon

Trugetur til Preikestolen. Foto: Johannes Apon

Johannes Apon i kajakk på Lysefjorden. Foto: Johannes Apon

Preikestolen sett fra sør. Foto: Johannes Apon

(Se stort bildegalleri i vinduet over)

Trugetur til Kjerag. Soloppgangstur til Preikestolen. Turer utenfor allfarvei langs Lysefjorden, der ukjente utsiktspunkt utforskes.

Dette er bare litt av det som står på menyen til Johannes Apon. Han er 30 år gammel og kommer opprinnelig fra Apeldoorni Nederland. Etter videregående syklet han 30.000 kilometer gjennom Europa og Norge. Han gikk ett år på folkehøgskole i Hardanger og ble forelsket i norsk natur – og ei jente fra Nærbø. Så tok han reiselivsutdanning på Lillehammer og Ås, samt 1-årig kurs i arktisk guiding på Svalbard. Nå har Apon tenkte å leve av å vise fram Lysefjordens herligheter.

— Det er min lidenskap å være ute i naturen. Samtidig ønsker jeg å bidra til at flere kommer seg ut og får ta del i rike naturopplevelser. Lysefjorden er så mye mer enn bare Preikestolen. Det mangler ikke på både enkle og vanskelige turmål. Eller man kan oppleve kjente attraksjoner på en ny måte, sier den profesjonelle guiden, som har hatt 24 turer til Preikestolen hittil i år.

Det neste blir en trugetur til Kjerag. I 1000 meters høyde er det fremdeles vinter.

— Jeg var der i mars og bodde i snøhule, forteller Apon.

LES OGSÅ:

Les også

Hotell-konge: Hva med glassheis til Preikestolen?

Les også

- Trist for nasjonalparken

Nasjonalpark

Han startet firmaet Outdoorlife Norway i fjor høst. Første oppdrag var å utrede Preikestolen Nasjonalpark for Stiftelsen Preikestolen, som tilrettelegger området for reiseliv.

— Hvordan er interessen for å bli guidet rundt Lysefjorden?

— Ganske stor, men det er nesten bare utlendinger som trigges. I Norge står friluftskulturen sterkt og er det ikke tradisjon for å dra på guidede turer. Utenlandske turister trenger mer tilrettelegging og ønsker å lære av det de ser under besøket. Jeg satser på små grupper med personlig interaksjon. Hittil har jeg hatt nesten 100 gjester og vært ute cirka 50 dager, inkludert rekognoseringsturer. Det er ikke de store tallene, men jeg får gode tilbakemeldinger, forteller naturguiden.

— Kan dette bli et levebrød?

— Det er absolutt ambisjonen, men dette året er et testår hvor jeg skal utvikle gode turer, ta bilder og få tilbakemeldinger om hva gjestene ønsker. Neste år skal jeg satse enda mer. Vi er veldig heldige som har Stavanger som innfallsport med alle fasiliteter. Både Preikestolen og Kjerag genererer mye trafikk. Min målgruppe er de som ønsker å få en litt annen opplevelse, svarer Johannes Apon.

Lavvo i fjellet

Han har fått tillatelse til å reise en midlertidig lavvo i fjellheimen mellom Flørli og Kjerag, selv om dette er i Frajordheiene landskapsvernområde. Lavvoen skal stå oppe til midt i oktober. Tanken er å ta gjester med på en langtur som dekker de største attraksjonene. Først Preikestolen, deretter fjordgården Bakken ved Lysefjorden, kraftbygda Flørli, 4444 trappetrinn til heis, Kjerag og Lysebotn.

— Nesten ruten til ekstremkonkurransen Rockman?

— Ja, men vi tar det mer med ro. Skal bruke fire dager og gå 10 kilometer om dagen. Det er gøy å oppdage skjulte utsiktspunkter som man finner når man kommer litt vekk fra stien, sier Apon.

Han holder på å lese seg opp på historiene om Hengjane-tyskeren som laget hjemmebrent og fikk lensmannen etter seg. Om utbyggingen av vannkraft som har skapt store verdier i Forsand. Om Pilt–Ola som gikk gjennom Russland, om livet langs fjorden, og om alt dét turistene spør om.

Audun Rake i Lysefjorden Utvikling arbeider med næringsutvikling.

— Det er flottå kunne vise tilJohannes Apon og det tilbudet han er i ferd med å utvikle. Naturopplevelser kan utvikles og forsterkes på en måte som gjør at kjøpesterke grupper og andre som er villige til å bruke penger kan gi de lokale næringseffektene vi arbeider for. Johannes har tatt fatt i dette på en flott måte og nå gjelder det å gi han de beste muligheter for å lykkes. Da kanogså andrebli tent til å se mulighetene som ligger i naturopplevelser som næring, kommenterer Rake.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. - Folk vil få sjokk

  2. Person døde i ATV-ulykke ved Lysefjorden

  3. Amerikansk TV-stjerne funnet druknet

  4. Her jubler Dagmar (50) etter «livsfarlig» bragd: Dette har ingen nordmenn gjort før henne

  5. For to år siden døde tre mennesker på Sokn camping - denne gangen var det ikke folk i campingvogna da det tok fyr

  6. Har funne ei rekke grove lovbrot på KNM «Helge Ingstad»

  1. Ryfylke