Hekkan! Hekken på «Restauration» er tom!

Stavangers stolte utvandrerskute, «Restauration» er blitt frastjålet skiltet sitt like før den skulle vises fram for besøkende under Tall Ships Race. Kjetil Thu håper å appellere til den dårlige samvittigheten hos tyven.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Engøyholmen Kystkultursenter har gjort vedlikeholdsarbeid på kopien av «Restauration» denne forsommeren. Fartøyet ligger ved kai på Natvigs Minde utenfor Stafvanger sentrum og delene som skulle pusses lå ute i sola til tørking. Vips, da restaureringsarbeiderne kom tilbake, var skiltet borte vekk.

– Da vi kom på jobb for et par uker siden var skiltet på fartøyet borte. Hekken manglet skilt. Helt tomt, sier Kjetil Thu, daglig leder.

De har lett på land og til vanns. Inni båten og utenfor. Skiltet er og blir borte.

– Noen har lagt til med båt, gått i land og tatt med seg skiltet, trolig som et samleobjekt, tror Thu.

Appellerer til samvittigheten

Han tenker at noen sikkert har planlagt å henge det opp i kjellerstua si eller på hytta, men at når de leser dette, vil samvittigheten ta vekk gleden og de vil levere det tilbake.

«Restauration» er en kopi av utvandrerbåten fra 1825, bygget på Finnøy i 2010. Den relativt beskjedne båten fraktet de første utvandrerne fra Rogaland og Norge til Amerika, og brukte tre måneder på den strabasiøse ferden. Blant de 52 som reiste, var det 53 som kom fram til Amerika. Et barn ble nemlig født om bord under reisen.

Den dag i dag kommer etterkommere fra de opprinnelige utvandrerne på norgesbesøk for å se skuta som deres forfedre reiste ut med. Det har vært mange rørende øyeblikk, forteller daglig leder Kjetil Thu.

Under byggearbeidet på Finnøy av kopien som stod ferdig i 2010.

Vi har lett og lett, både under og over vann, men ingen skilt har dukket opp. Vi må etterlyse skiltet.

Kan dere hjelpe? Kanskje Aftenbladets trofaste lesere kan bidra til en oppklaring?

"Restauration" reiste fra Stavanger med emigranter i 1825 og kom fram til New York tre måneder seinere. Dette regnes som starten på den norske utvandringen til USA. En kopi av denne båten ble bygd på Finnøy i 2010. I juni 2017 var båten på seiltur på Byfjorden med norskamerikanere som er kledd opp i klær fra 1800-tallet.
Publisert: