Mistillitsforslag mot Rennesøy-ordføreren

Tor Bernhard Harestad (Frp) vil sette fram mistillitsforslag mot Rennesøy-ordfører Dagny Sunnanå Hausken (Sp), fordi «hun motarbeider kommunestyrevedtaket om Nye Stavanger».

Dagny Sunnanå Hausken og Senterpartiet har fått de andre politiske partiene mot seg etter omstridt spørreundersøkelse.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Ifølge kommuneloven er det ikke mulig å avsette en ordfører. Rennesøy-ordføreren vil dermed ikke være forpliktet til å gå av på grunn av et mistillitsforslag.

– Nei, men vi kan sette ordføreren på sidelinjen når det gjelder Nye Stavanger. Vi kan ikke ha en ordfører som går bak ryggen til kommunestyret. Vi vil sette fram et forslag: Kommunestyret ser svært alvorlig på at ordføreren bevisst har motarbeidet et lovlig fattet og bindende vedtak og opptrådt motsatt av hva som er best for Rennesøy kommune, de ansatte og innbyggerne. Ordføreren har vist mangel på dømmekraft, mangel på respekt for kommunestyrets vedtak og har misbrukt tilliten som ordfører, sier Tor Bernhard Harestad (Frp).

Bakgrunnen for misnøyen er at Dagny Sunnanå Hausken og Senterpartiet anklages for forsøk på omkamp, både av de andre partiene i Rennesøy og av Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H).

Folkeavstemningen viste flertall for Nye Stavanger. Men siden det var tre alternativer, mener Sp det var uklart om innbyggerne i Rennesøy faktisk sa klart ja til sammenslåing. I samarbeid med Lokalsamfunnsforeningen har derfor Sp gjennomført en spørreundersøkelse blant 400 rennesøybuer. 51 prosent ønsket at Rennesøy skal fortsette som egen kommune, mens 42,6 prosent svarte sammenslåing med Finnøy og Stavanger.

– Omkamp

Tor Bernhard Harestad (Frp) viser til at en ordfører er avhengig av å ha kommunestyrets tillit og hevder at Dagny Sunnanå Hausken mangler tillit etter det som har skjedd.

– Hun er ordfører for Rennesøy, ikke for Senterpartiet. I denne saken ser det ut som det er stikk motsatt. Det å ta initiativet til en slik undersøkelse er å holde folk for narr. Hun har brukt kommunens navn og rykte på å drive omkamp i den viktigste saken noensinne for Rennesøy kommune og våre innbyggere. Det har vært en demokratisk folkeavstemning der folket har talt. Vi kan ikke ha en ordfører som går bak ryggen på kommunestyret og som nekter å følge kommunestyrets vedtak og resultatet av folkeavstemningen. Hvis det er slik at man skal ha stadig nye runder dersom man ikke er fornøyd med resultatet av en folkeavstemning, så begynner vi å ligne på et regime som får meg til å grøsse, uttaler Harestad.

Han vil foreslå å fjerne Rennesøy-ordføreren fra arbeidsutvalget som jobber med Nye Stavanger.

– Vi har ikke tillit til at ordføreren kan drive prosessen med å gå inn i den nye kommunen. I det ene øyeblikket tar hun Stavanger-ordføreren i hånden, for så å snu seg rundt og motarbeide avtalen. Både ansatte og innbyggerne er avhengig av å ha en ordfører som gjør alt hun kan for å ivareta Rennesøy sine interesser i en ny kommune. Det vil hun ikke kunne gjøre med troverdighet framover. Vi vil heller bruke tiden på å framforhandle en god avtale, i stedet for å bruke krefter på slikt tull som dette. Vi kommer til å forlange nye folk i arbeidsutvalget til Nye Stavanger og vil foreslå Aadne Aasheim Andersen (Ap), sier Harestad.

Han kritiserer Senterpartiet, som snakker mye om folkestyre og om å lytte til folket.

– Men nå viser de at det bare er snakk. De vil bare lytte til folket dersom de er enige med Senterpartiet.

– Skaper utrygghet

Elin Scanche (H) synes det er spesielt at Lokalsamfunnsforeningen blander seg inn i lokale prosesser.

– Jeg opplever at denne foreningen, som påstår at de jobber for lokaldemokratiet, undergraver lokaldemokratiet ved å bidra til at det gjennomføres enda en undersøkelse. Innbyggerne i Rennesøy er allerede blitt hørt to ganger gjennom en folkeavstemming og innbyggerundersøkelse, og kommunestyret som det øverste demokratiske organet i Rennesøy har gjort et vedtak om å slå seg sammen med Finnøy og Stavanger. Et viktig prinsipp for de fleste av oss som er politikere er at når et vedtak er fattet, så jobber vi for å gjennomføre vedtaket. Det skaper utrygghet og stillstand hvis det blir mange omkamper. Det virker ikke som om ordføreren som Rennesøys fremste tillitsvalgt er opptatt av dette, kommenterer Schanche.

Ifølge Høyres gruppeleder Åge Sola vil Rennesøy-ordføreren bli satt på sidelinjen.

– Vi er opptatt av å organisere oss slik at ikke ordføreren får trenere det viktige arbeidet med kommunesammenslåing som nå pågår. Hvordan dette skal gjøres i praksis diskuterer vi med de øvrige partiene, kommenterer Sola.

– Ikke et tema

I Rennesøy styrer Senterpartiet i samarbeid med KrF og Ap. Trioen har 1 stemme mer enn opposisjonspartiene Høyre og Frp. Posisjonspartiene avholder krisemøte mandag kveld klokka 19.30. Arbeiderpartiets gruppeleder Aadne Aasheim Andersen støtter ikke mistillitsforslaget.

– Dette er noe Frp får svare for. Rennesøy AP stiller seg ikke bak dette, og det har heller ikke vært et tema i gruppen. Dette utspillet har ingen praktisk betydning, da det ikke er mulig å avsette ordføreren, uttaler han.

– Forunderlig

Rennesøy-ordfører Dagny Sunnanå Hausken (Sp) er overrasket.

– Jeg forholder meg til de kommunestyrevedtakene som er gjort, men synes det er ganske forunderlig at de andre partiene er så redde for å få ut hva som er folkemeningen. Det er viktige opplysninger å få ut hva folk mener om kommunesammenslåing. At et parti som Frp er mot dette, synes jeg er rart, de pleier å høre på folkemeningen. Vi har hevdet at folkeavstemmingen ikke ga et riktig bilde av folkemeningen og at Rennesøy kommune burde gått en runde til. Spørreundersøkelsen som er utført for Lokalsamfunnsforeningen og Sp viser at flertall for å bestå som egen kommune, sier Hausken.

Samarbeidspartene møtes mandag kveld.

– Vi får se hva det fører til, om vi klarer å fortsette sammen og finne ut av det. Vi er klart uenige. De andre partiene ønsket ikke at resultatet av spørreundersøkelsen skulle offentliggjøres, men det kunne ikke Sp godta. Det er rart at de ikke vil ha fram opplysninger om hva folk mener om kommunesammenslåing, sier Hausken.

– Så du trekker deg ikke?

– Ikke umiddelbart, man må regne med at det stormer av og til. Det gjør det i politikken. Jeg synes ikke dette er en så alvorlig sak, men må høre hva de andre partiene sier og hvor alvorlig de synes dette er. Dersom de andre partiene tror jeg ikke vil arbeide til beste for Rennesøy sine innbyggere og vil ha meg ut av arbeidsutvalget, må jeg akseptere det, sier Dagny Sunnanå Hausken.

Ordfører kan miste all makt i strid om Nye StavangerRennesøy vil ikke framskynde Nye Stavanger
Publisert:
 1. Dagny Sunnanå Hausken
 2. Rennesøy
 3. Stavanger
 4. Kommunesammenslåing
 5. Rennesøy kommune

Mest lest akkurat nå

 1. To ganger fikk ekte­paret fra Jæren nei til å adoptere. Likevel dro de til Sør-Korea og hentet et barn

 2. Dramatikk i lokaloppgjøret - ellevill snuoperasjon

 3. Cruiseskip forlot Stavanger – men måtte returnere

 4. – Mange gilde minner har gått tapt, men det viktigste er at farmor kom seg ut

 5. Gutt sto bak brann i barnehage

 6. Gir seg som Bryne-trener, assistenten kan overta