Gjenopptar etterforskning av Tyrkia-voldtekt

I juli 2015 anmeldte en 26 år gammel kvinne en politimann for voldtekt i Alanya. Saken ble henlagt av norsk politi, men henleggelsen er nå opphevet av statsadvokaten.

– Norske myndigheter uttaler i anledning French-saken at de bistår norske borgere som kommer i vanskeligheter i utlandet. Etter min oppfatning er det slettes ikke alltid slik, sier bistandsadvokat Anne Kroken. Her sammen med sin klient.
 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Vi er naturligvis tilfredse med at saken blir etterforsket videre. Dette betyr mye for min klient, sier bistandsadvokat Anne Elisabeth Kroken i Advokatfirmaet Torstrup.

Les også

Sandnes-kvinne voldtatt i Tyrkia: Politiet henlegger saken

Norsk påtalemyndighet har nå sendt en anmodning til tyrkiske myndigheter om å få tilsendt deres etterforskningsmateriale i saken. Samtidig har Kripos sendt DNA-opplysninger til Tyrkia.

Da 26-åringen kom tilbake til Norge, oppsøkte hun voldtektsmottaket i Stavanger. Den gangen ble det funnet DNA i hennes undertøy. Bistandsadvokat Kroken mener at dette DNA-et må sjekkes opp mot DNA-et til mannen hennes klient anmeldte for overgrepet.

Løslatt umiddelbart

Det var i juli 2015 at Sandnes-kvinnen, som ikke ønsker å stå frem med navn, reiste til Alanya i Tyrkia sammen med ei venninne. På vei tilbake til hotellet etter en fest, ble hun og kameraten hun satt på med stanset av en sivil politibil. Politimannen likte dårlig at den norske kvinnen bak på mopeden ikke hadde hjelm.

Les også

Voldtektsdømt i melding til eks-kjæresten: «Hu va aaaalt for full så nå e eg sikta for voldtekt»

– Han sa at han skulle kjøre meg til hotellet. I stedet kjørte vi på kryss og tvers i Alanya. Selve voldtekten skjedde i et skogholt, sier 26-åringen, som siden overgrepet har vært sykemeldt.

Saken ble anmeldt i Tyrkia og politimannen ble pågrepet, men løslatt etter få timer. Da norsk politi henla saken, klaget bistandsadvokat Kroken og fikk medhold av statsadvokaten. Saken kan ikke henlegges før norsk politi har gjennomgått tyrkisk etterforskningsmateriale.

Varierende hjelp

Bistandsadvokat Kroken forstår at det er vanskelig for norsk politi å etterforske et overgrep som har skjedd i Tyrkia. Forrige gang Aftenbladet skrev om saken la hun imidlertid ikke skjul på at hun reagerte kraftig på at hun og klienten gjentatte ganger har måttet kontakte politiet for at de i det hele tatt skulle forsøke.

Les også

Kvinne (27) dømt for falsk voldtektsanklage

Les også

Tenåring tiltalt for voldtekt i Stavanger sentrum

– De kom seint i gang med etterforskningen, men noen etterforskningskritt har de gjort. Dersom det anmeldte forholdet hadde skjedd i Norge, er det min oppfatning at opplysningene i saken ville kunne danne grunnlag for en tiltale, sa Kroken den gangen.

Nå er hun glad for at politiet har tatt etterforskningsgrep.

– Omsider, får jeg si. Jeg mener det er betenkelig at dette har tatt så lang tid, sier bistandsadvokaten, som viser til norske myndigheters innsats i saken mot Joshua French.

– Norske myndigheter uttaler i anledning den saken at de bistår norske borgere som kommer i vanskeligheter i utlandet. Etter min oppfatning er det slettes ikke alltid slik. Det er store forskjeller på hva myndighetene engasjerer seg i og hvor mye de involverer seg. Denne saken er et eksempel på at myndighetene ikke i tilstrekkelig grad har engasjert seg, sier Kroken.

Forventer svar

Politiadvokat Rune Gjertsen i Sør-Vest politidistrikt bekrefter overfor Aftenbladet at norsk politi har sendt en rettsanmodning til Tyrkia og også at Tyrkisk politi har fått tilgang til DNA-opplysninger som ble sikret på voldtektsmottaket i Stavanger.

Les også

Tenåring stripset fast og voldtatt

– Jeg forventer nå at tyrkisk politi oversender deres etterforskningsmateriale. Dette vil vi gjennomgå for å se om det er opplysninger her som genererer ytterligere etterforskning i Norge. Vi må også se på hvilke virkemidler vi har til å gå videre med saken, sier Gjertsen.

Videre sier politiadvokaten at han håper svaret fra tyrkisk politi kommer med det første. Samtidig understreker han at dette er en omstendelig prosess og ikke en prosess norsk politi kontrollerer.

– Kan det ende med tiltale i Norge?

– Teoretisk er det en mulighet for det, sier Gjertsen.

Publisert:
 1. Voldtekt
 2. DNA
 3. Tyrkia
 4. Etterforskning
 5. Overgrep

Mest lest akkurat nå

 1. Regjeringen vil skjære gjennom ved koronakrangel på Nord-Jæren

 2. De ville gi oppreisning til Inger-Tone, men ble stemt ned

 3. Suksess for Vinterland på Ruten - måtte bestille 20.000 flere billetter

 4. Resultatene i stor fedmestudie overrasker forskerne. Kjell Vidar Moland ble 65 kilo lettere.

 5. Fargerik julemagi for hele familien

 6. Oppgjørets time nærmer seg for Trumps folk