Flertall «røde» KrF-ere fortsatt med i partiet

Et flertall av delegatene som ønsket Hareide-seier på skjebnelandsmøtet for ett år siden, er fortsatt aktive i KrF, men en femdel står uten medlemskap i KrF.

Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide og nåværende KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad etter at striden i partiet var over, og det ble klart at Hareide tapte.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Vårt Land har kartlagt hvor delegatene nå befinner seg politisk etter den interne striden i partiet.

Et massivt flertall av dem har fortsatt å drive KrF-arbeid, svært mange som listekandidater ved lokalvalget i høst. Men av de 67 antatt røde delegatene fra fylkeslag og sideorganisasjoner har 13 aktivt meldt seg ut av partiet. I tillegg har ett sentralstyremedlem meldt seg ut, ifølge avisen.

De fleste av de 13 de tidligere rutinerte lokalpolitikere, noen av dem unge ansikter som var på vei opp i partiet, skriver avisen. En tidligere stortingsrepresentant og en tidligere vara på Stortinget er også blant de utmeldte.

– KrFs veivalg har ikke en hendelse å sammenlignes med, men dette må jo betegnes som en avskalling fra KrF. Striden var opprivende – og den har fått sine konsekvenser, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til Vårt Land.

På denne tiden i fjor mente tidligere partileder Knut Arild Hareide at KrF burde søke mot venstre og Arbeiderpartiet for framtidig samarbeid, men han fikk ikke flertall i partiet. I stedet gikk Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad, som søkte mot høyre og inn i regjering, seirende ut av den interne striden.

Mer om Hareide og rød og blå KrF:

Publisert: