Politiet: Flere overdosedødsfall under koronakrisen

Sør-Vest politidistrikt har registert ti mulige overdosedødsfall siden januar, mot to i samme periode i fjor. Sju har dødd under koronakrisen.

Publisert: Publisert:

Flertallet av dødsfallene er registrert under koronakrisen. Bildet er fra markeringen av Verdens overdosedag på Ruten i Sandnes, 2016. Foto: Egil Ø. Nærland

  • Thomas Ergo
    Journalist

– Nå ser det jeg fryktet ut til å ha skjedd. Dette er ganske dramatisk, sier Karl Olaf Sundfør i Rusmisbrukernes interesseorganisasjon (RIO) Vest-Norge til Aftenbladet.

Les også

Frykter flere Siw-saker, søppelberg og selvmord

Flere brukerorganisasjoner på rusfeltet har lenge slått alarm om situasjonen til de mest utsatte rusavhengige under koronakrisen. Men det er knapt registrert koronasmittede blant de sykeste av de rusavhengige. Og: Kommune-Norge har under koronakrisen rapportert ukentlig til Helsedirektoratet at de har greid å tilpasse tjenestetilbudet til den nye situasjonen.

Overdose av flere stoffer

Aftenbladet skrev nylig om det som trolig er det første kjente overdosedødsfallet i Norge under krisen. En kvinne i 50-årene ble funnet død i sitt hjem i Stavanger. Det skjedde etter at hun - i likhet med nærmere 550 mottakere av legemiddelassistert behandling (LAR) - gikk fra selv å hente dagsdoser, til å få ukesdoser på døra.

Les også

Vil ha svar om 200 pasienter etter dødsfall

Nå kan Aftenbladet avdekke at antall overdosedødsfall ser ut til å øke markant i distriktet.

Sør-Vest politidistrikt ga mandag Aftenbladet innsyn i den fortløpende registreringen av mulige narkotikarelaterte dødsfall:

Ti overdosedødsfall er registrert fra og med januar til 28. mai i år.

I samme periode i fjor var det registrert bare to overdosedødsfall.

Politiet ser en økning av «narkotikarelaterte overdoser med blandingsmisbruk».

Tallene er ikke helt sikre, siden endelig obduksjonsrapport ikke foreligger for alle dødsfallene.

I 2018 var det registrert sju dødsfall i samme periode.

Økning under koronakrisen

Sju av de ti registrerte overdosedødsfallene fant sted etter at regjeringen i midten av mars igangsatte en rekke vidtgående smitteverntiltak mot koronasmitte.

På rusfeltet ble mange viktige lavterskeltilbud stengt, fysisk kontakt med rusavhengige ble avsluttet og mange LAR-brukere måtte selv administrere større mengder medikamenter. Samtidig ble terskelen senket for å skrive ut LAR-medikamenter til rusavhengige som ikke er LAR-pasienter.

Politiets oversikt viser at tre av overdosedødsfallene har skjedd i Stavanger, ett i Sandnes, ytterligere ett i Sør-Rogaland og fem nord i politidistriktet.

Les også

Historien om Siw: Lukten av død første arbeidsdag etter påske

Åtte av de døde var menn, to kvinner. Den yngste var en mann i midten av 20-årene, den eldste en mann i midten av 60-årene. Seks av de døde var i 40-årene.

Karl Olaf Sundfør i RIO sier han har fått opplysninger om ytterligere ett eller to overdosedødsfall i distriktet i pinsehelgen. Disse har han ikke fått bekreftet, og de er ikke registrert av politiet.

– Ville ikke si noe

Det var Sundfør som i forrige uke begynte å undersøke omfanget av overdosedødsfall, etter at han fikk informasjon om flere døde.

– Jeg kontaktet både sykehus og kommuneleger, men ingen ville si noe.

Men torsdag før pinse fikk han oversendt dødstallene fra politiet.

– Denne statistikken er skremmende, sier han til Aftenbladet.

Sør-Vest politidistrikts seksjon for etterretning og analyse har gitt Aftenbladet innsyn i en mer detaljerte statistikk. Seksjonsleder Jan Erik Braserud har ingen teorier om hva som kan være årsaken til økningen i overdosedødsfall.

– Jeg vil ikke spekulere på grunnlag av disse tallene, sier Braserud til Aftenbladet.

– Dødelig coctail

RIOs Karl Olaf Sundfør viser til at helseforetakene under koronakrisen har senket terskelen for medisinering med LAR-medikamenter som Metadon og Subutex.

– Det kan ha reddet flere menneskeliv. Uten senket terskel, hadde muligens flere omkommet.

Karl Olaf Sundfør Foto: Jarle Aasland

Fra folk i rusmiljøet hører han at blandingsmisbruk har økt under koronakrisen. Nedstenging av grensene har ført til at det er mindre utvalg av stoff. Rusavhengige har måtte kjøpe det stoffet som har vært tilgjengelig. Flere forteller at de har kjøpt lokalprodusert GHB.

– Ingen vet hvor sterkt og potent hjemmelaget GHB er. Det å bruke det alene, eller i en coctail med alkohol eller andre stoffer, kan være dødelig, advarer Sundfør.

Publisert:

Les også

  1. Fleire rusmisbrukarar ber om hjelp

  2. «Bente» (57) har mistet datteren og holdt på å dø i påsken. Da blir ikke korona det store

  3. Gatemagasinet Asfalt starter opp igjen

  1. Koronaviruset
  2. Sør-Vest politidistrikt