Russland beskylder Norge for brudd på Svalbardtraktaten

Russland mener Norge krenker Svalbardtraktaten ved å begrense russisk aktivitet. Norge avviser beskyldningen blankt.

Russland mener at Norge bryter vilkårene for Svalbardtraktaten.
  • NTB-Johan Falnes
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– De siste årene har Oslo faktisk brutt betingelsene i Svalbardtraktaten, sa Maria Zakharova, talsperson for det russiske utenriksdepartementet, på en pressebrifing i Moskva torsdag.

– Vi kan ikke akseptere denne tilnærmingen. Som vi gjentatte ganger har uttalt, så handler ikke dette om å diskutere suvereniteten over Svalbard, men om å finne løsninger på spesifikke utfordringer som russiske operatører på øygruppen opplever, fortsatte hun.

Det var NRK som omtalte saken først.

Russlands standpunkt er at Norges framferd på Svalbard fører til begrensninger i russisk nærvær.

– Dessverre har forslaget fra russisk side om å holde bilaterale konsultasjoner for å diskutere problematiske spørsmål knyttet til russisk økonomisk og vitenskapelig aktivitet på øygruppen ikke blitt møtt med forståelse, sa Zakharova.

– Skal likebehandles

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) avviser kritikken.

– Nei, det er ikke riktig. Svalbardtraktaten slår fast at Svalbard er norsk territorium. Så er det samtidig slik at de som tiltrer traktaten, skal likebehandles. Det gjør vi i aller høyeste grad, sier Bakke-Jensen til NRK.

Også Utenriksdepartementet avviser Russlands beskyldninger om traktatbrudd.

– Norge fører en konsistent og forutsigbar politikk som er i fullt samsvar med Svalbardtraktaten, sier UDs pressetalsperson Siri Svendsen i en kommentar sendt på epost.

Brev fra Lavrov

I et brev sendt tidligere denne måneden uttrykker Russlands utenriksminister Sergei Lavrov misnøye med hvordan Norge opptrer på Svalbard.

Her viser han til at Norge har lagt restriksjoner på russisk helikopterbruk på Svalbard. I tillegg trekker han fram fiskevernsonen og verneområdene, der det er begrenset adgang til å drive næringsvirksomhet. Den russiske utenriksministeren liker også dårlig en utvisningspraksis som ifølge ham kun gjelder russiske borgere.

– Synspunktene som framkommer i brevet, blir jevnlig tatt opp av russisk side og er godt kjent for norske myndigheter. Det som er nytt, er at russisk side går ut offentlig med sine posisjoner, sier Svendsen.

Svarbrev

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) svarte på brevet fra Lavrov den 12. februar.

«Russiske selskaper har de samme muligheter som andre til å etablere økonomisk virksomhet på Svalbard. Slik virksomhet må selvsagt skje innenfor rammene av norske lover og reguleringer», skriver hun der.

«De begrensningene vi har innført, gjelder likt for alle nordmenn og utlendinger.»

Eriksen Søreide skriver videre at hun ikke ser grunnlag for norsk-russiske konsultasjoner om Svalbard. Slike konsultasjoner gjennomfører Norge heller ikke med andre stater, påpeker hun.

100-årsjubileum

Det er nå hundre år siden Norge signerte Svalbardtraktaten. Den fastslår Norges suverenitet over øygruppen, men samtidig at borgere av andre land har lik rett til å drive næringsvirksomhet, jakt og fiske der.

Norske myndigheter har sagt at det er nødvendig med strenge reguleringer av næringsvirksomhet, blant annet helikopterflyging på Svalbard av hensyn til den sårbare naturen.

Den norske fiskerivernsonen rundt Svalbard, som ble innført i 1977, er internasjonalt omstridt. Likevel har de fleste land godtatt at Norge regulerer fisket i området.

Les også

  1. USAs etterretning mener Russland igjen vil hjelpe Trump

Publisert:
  1. Svalbard
  2. Russland

Mest lest akkurat nå

  1. Regjeringen vil skjære gjennom ved koronakrangel på Nord-Jæren

  2. Bil kjørte av veien og havnet i vannet

  3. Køen oppløst etter trafikkuhell på E39

  4. Slik skal kommunene klare å vaksinere alle over 65 før jul

  5. Dansk politi holder fortsatt på nordmannens bil

  6. Slet lenge etter hodeskade – nå har han fått ny kontrakt