TV 2: - Skissen Venstre er mot vil avskaffe rushtids­avgiften på Nord-Jæren

TV2 hevder at ett av punktene i skissen til bompengeløsning, er at rushtidsavgiften på Nord-Jæren fjernes.

En av de 38 bomstasjonene på Nord-Jæren.
 • Eivind Aarre
  Eivind Aarre
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Kanalen har kilder på at dette er ett av punktene i avtalen som landsstyret i Fremskrittspartiet sa ja til søndag. Venstre er derimot ikke klar for å godkjenne avtalen.

Det er ikke klart om fjerning av rushtidsavgiften er noe Venstre er mot.

Ifølge kilder er dette noen av punktene i avtalen:

 • Rushtidsavgiften på Nord-Jæren fjernes hvis det er et ønske lokalt. I Rogaland har dette vært en sentral del av valgkampen så langt.
 • Det åpnes ikke for veiprising.
 • Det innføres en bompause på tre timer i de store byene. Bilistene skal bare betale for bompenger en gang i løpet av tre timer.
 • Det statlige bidraget til finansieringen av bypakkene i de store byene, øker fra 50 til 70 prosent. Dette koster rundt 1 milliard i året. Totalt 10 milliarder over 10 år. Halvparten av økningen skal gå til kollektivprosjekter og samtidig skal det brukes midler til bompengereduksjoner. Etter det TV 2 forstår er den summen problematisk for Venstre.
 • Sletting av bompengegjeld på syv milliarder på 10 år. Mange av disse prosjektene ligger i Distrikts-Norge og disse pengene skal være de minst problematiske for partene.
 • Fire milliarder i ekstraordinære kollektivsatsing på 10 år.
 • I skissen ligger et krav om at byene innfører en egenandel på 20 prosent ved bygging av kommune- og fylkesveier.
 • Nullvekstmålet omtales også i avtaleteksten. Det står at målet skal videreutvikles. Etter det TV 2 forstår tolker Frp formuleringen som at man skal gå fra at man måler utslipp og ikke biltrafikk i nye byvekstavtaler.
Daria Maria Jonhsen sier at MDG i Stavanger vil beholde rushtidsavgiften.

– MDG i Stavanger vil beholde rushtidsavgiften

MDGs ordførerkandidat i Stavanger, Daria Maria Johnsen, reagerer slik i en melding til Aftenbladet søndag kveld:

– Rushtidsavgiften er et viktig trafikkregulerende tiltak, som gir oss renere luft, mindre lokale utslipp, mindre kø og bedre fremkommelighet. Som grønn ordførerkandidat gjør regjeringens bompengekrangel meg matt og oppgitt på vegne av innbyggerne og de streikende ungdommene som kjemper for sin fremtid, sier Johnsen.

– «Bompengeskissen» er en desperat handling fra et synkende FrP, som selv har vært med og vedtatt dagens bymiljøpakker. Det er valgflesk av beste sort i et forsøk å vinne tilbake noen av velgerne som har gjennomskuet FrP for lengst og gått over til FNB. Samtidig er det klimaet, kollektiv, syklister og gående som blir taperne, sier Johnsen.

– Det at statlig støtte økes til 70 prosent er positivt, og noe FrP kunne stemt for allerede i 2017 når saken ble behandlet i Stortinget, sammen med AP, SV og MDG. Men ikke nok når halvparten skal gå til bompengereduksjoner der man allerede er på minussiden i dag, sier Johnsen.

– I tillegg sår FrP tvil om nullvekstmålet, som er det viktigste målet for byene nettopp for å satse på fremtidens kollektive løsninger, og frigjøre bilareal til mennesker, møteplasser og grønne lunger, sier Johnsen.

– Vi kan bare håpe at Venstre står knallhardt imot et vinglete FrP som prøver å redde sitt eget skinn. Regjeringspartiene må stå for Bymiljøpakken og få det klart hvorfor den er viktig, istedet for å vingle, sier MDG-politikeren.

Les også

 1. Dette sa Frp ja til, men Venstre sier nei

 2. Venstre vil forhandle videre om bompengeskissen

 3. Frp skyver bom-skyld til Venstre

Publisert:
 1. Bompenger
 2. Nord-Jæren
 3. Nullvekstmålet
 4. Bymiljøpakken (tidl. Bypakke Nord-Jæren)

Mest lest akkurat nå

 1. Ruskeværet torsdag var bare en liten forsmak på det som kommer i helgen

 2. Må nedprioritere testing i skoler og barnehager

 3. Bodde i hver sin etasje i boligblokk i Stavanger

 4. Her pakker Bertran T. Skadsem ned sine siste minkskinn

 5. Kjørte på elsparkesyklist i fotgjengerfelt – får beholde førerkortet

 6. Gjesdal-ordføreren har fått ny kreftbeskjed: – Et hardt slag i mellomgulvet