Politiet ber Heimevernet stå klar

Politiet har sendt beskjed til Heimevernet om mulig bruk. Samtidig avlyser Heimevernet og Sivilforsvaret alle øvelser for å unngå smittespredning.

Heimevernet er bedt om å være i beredskap av politiet.
 • Anders Haga
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 683 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Torsdag sendte politiet en varslingsordre til Heimevernet om mulig bruk. Kommunikasjonssjef Per Gunnar Grosberghaugen i Heimevernet sier de har en løpende dialog med både politiet og fylkesmannen.

– Denne er naturligvis intensivert på grunn av den pågående situasjonen. Dersom politiets ressurser blir uttømte på grunn av denne situasjonen, vil de kunne sende en bistandsanmodning til Forsvaret for personell.

Han presiserer at det er bra og normalt at en slik melding sendes. Men hvorfor politiet har sendt denne meldingen på det nåværende tidspunkt, sier Grosberghaugen at politiet må svare for.

Kjetil Rekdal, leder av enhet for fellesoperative tjenester i Vest politidistrikt, bekrefter at de har hatt muntlig kontakt med de to lokale HV-distriktene vedrørende mulig fremtidig behov for bistand.

– Det er i forbindelse med korona-situasjonen. Tidshorisonten er ikke konkretisert.

Utsetter all øving

Den vanlige tjenesteveien for politiet dersom de har behov for støtte fra Forsvaret, er å sende bistandsanmodning til Fellesoperativt hovedkvarter. Parallelt tar politisjefer lokalt kontakt med forsvarets representanter lokalt, slik at en ikke må vente på saksbehandling.

Heimevernet har på sin side bestemt seg for å utsette all øving og trening for å bevare stridsevnen, for å kunne støtte sivilsamfunnet ved behov.

– Det skulle være flere øvelser i hele landet, men disse er nå utsatt som et resultat av situasjonen.

Blant annet skulle det være en øvelse i Bergen torsdag. Det samme gjelder for Sivilforsvaret.

Har beredskap

For å unngå smittespredning har Sivilforsvarets ledelse bestemt at fra torsdag blir det ikke gjennomført interne kurs eller øvelser hvor det samles mannskap i store mengder.

– Det er viktigere å være friske og operative i en periode enn å øve og trene. Vi kan sakene våre. Trening er for kompetansevedlikehold, og vi må tåle en liten dupp der for å være klar når det virkelig gjelder, sier distriktssjef Stein Morten Rønningen i Sivilforsvaret.

Rønningen i Sivilforsvaret sier de nå legger planer for å holde beredskapen gående.

– Vi er smittbare vi også, vi ansatte og alle våre tjenestepliktige mannskap. Hovedfokuset vårt er å være operative. Vi har våre oppdrag som skal gå som vanlig. Det kan bli behov for vår bistand i de vanlige hendelsene som branner, ras, ekstremvær og leteaksjoner.

Publisert:

Korona-viruset

 1. Over 10.000 ble smittet på utenlandstur

 2. Store endringer i korona­regimet: Dette er de nye reglene

 3. FHI-studie: Omikron gir langt lavere risiko for innleggelse

 4. Omikron vil neppe smitte alle. Men en eller annen variant, vil nesten alle bli smittet av

 5. Tyske vaksinemotstandere flykter til Paraguay og Bulgaria

 6. Testet positivt? Dette gjør du

 1. Korona-viruset
 2. Heimevernet
 3. Sivilforsvaret
 4. Beredskap
 5. Vest politidistrikt