Rogaland mot Oslo i Frp-maktkamp: – Fryktelig urettferdig

Oslo Frp vil gjøre hva det kan for at Rogaland Frp ikke skal få mer innflytelse på Oslo Frps bekostning.

Publisert: Publisert:

Fylkesleder Bente Thorsen (t.v.) og resten av delegasjonen til Rogaland Frp ønsker bedre representasjon på Frp-landsmøtene. Her fra landsmøtet i fjor. Foto: Geir Søndeland

 • Geir Søndeland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Årets medlemsfylke i Frp i 2018, Rogaland Frp, krever mer makt og representasjon som belønning for sitt medlemsarbeid og sine valgresultat.

Nå får fylkeslag i Frp tildelt landsmøtedelegater ut fra hvor mange stortingsrepresentanter som sendes til Stortinget fra fylket.

Dermed kan delegatantallet være upåvirket av valgresultat, medlemsantall og aktivitet, anfører Rogaland Frp.

Størst i Frp

Fylkeslaget viser til at det er Norges desidert største Frp-lag i antall medlemmer, og at det hadde best valgresultat, men bare ble den fjerde største delegasjonen etter Oslo, Akershus og Hordaland.

Oslo er blant Frps svakeste fylkeslag i antall medlemmer og valgresultat, men har likevel landsmøtets største delegasjon, «med den innflytelse det innebærer», sukker Rogaland Frp.

I en ny modell fra organisasjonsutvalget foreslås det å fordele 169 delegater basert på antall stemmer avgitt ved siste stortingsvalg. En delegat fordeles i tillegg til hver av de seks fylkene som har størst antall medlemmer i forhold til folketall. Basert på dette ville Rogaland Frp kommet ut med seks flere delegater enn dagens 14, mens Oslo Frp ville bli redusert fra 19 til 14.

Les også

LES MER: Murring i Frp mot vraking av Jon Georg Dale

Les også

LES MER: Listhaug: – Fullt forståelig at det er bompengeopprør også internt i Frp

Landsstyret har innstilt på at forslaget vedtas, men fylkesleder Tone E. Ims Larssen i Oslo Frp viser til at vedtektsendringer krever to tredjedels flertall i salen. Og:

– Vi vet om mange andre som ikke er så veldig positive til dette forslaget. Vi vil gjøre hva vi kan for å unngå at det får flertall, sier Larssen.

– Oslo er og blir veldig viktig, og hvis mandatet svekkes, er ikke det heldig i det hele tatt. Det er mulig at ikke alt er like gjennomtenkt og at noe må justeres, men vi synes ikke at den foreslåtte modellen er gjennomtenkt. Og vi ser at Rogaland kommer godt ut, sier hun.

– For dette handler om innflytelse i Frps øverste organ?

– Ja, det er det det gjør. Dette vil i så fall gå ut over en del kjernesaker i Frp der Oslo er sterke, eksempelvis på innvandring og integrering. Der er det ofte vi som har og ser det største problemet, sier hun.

Les også

MÅLINGER: Blytung landsmøteopptakt for Frp

Les også

LES MER: Margrete Dysjaland på topp for Rogaland Frp

Fylkesleder Bente Thorsen i Rogaland Frp mener det er på høy tid å endre ordningen.

– Verken aktivitet eller resultater i valgkampen blir vektlagt. Det er fryktelig urettferdig. Det stimulerer ikke til å gjøre en bedre innsats.

– Forstår du at Oslo Frp opponerer mot forslaget?

– Ja, det er aldri kjekt å miste noen delegatplasser, men jeg håper Oslo kan tenke seg grundig om og ikke bare flyte på at de er hovedstaden og fylket med flest innbyggere, men heller se at resultater organisatorisk og i valg også må telle, sier Thorsen.

Margrete Dysjaland, foran i rosa sammen med Roy Steffensen, er valgt inn i Frps valgkamputvalg for eldreomsorg. Foto: Geir Søndeland

«Toppverv» til toppkandidat

Thorsen er til landsmøtet innstilt på plass i den mektige redaksjonskomiteen, under Sylvi Listhaugs ledelse. Det er her de største slagene om saker står.

Eksstatsråd Solveig Horne blir landsmøtedirigent, mens statssekretær Atle Simonsen er på plass som Siv Jensens pressesjef, veskebærer og høyre hånd.

Margrete Dysjaland fra Sola er valgt inn i partiets valgkamputvalg for eldreomsorg. Åshild Bruun-Gundersen, Frps helsepolitiske talsperson, peker på at Dysjaland har en svært verdifull bakgrunn for utvalget:

– Hun er fylkesordførerkandidat, har tidligere jobbet i regjeringsapparatet og er genuint opptatt av at de eldre skal få en bedre hverdag.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Sjekk denne perlen fra Viking-spilleren: – Jeg bare la den i hjørnet

 2. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 3. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 4. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 5. Med to ord fikk han en samlet norsk samfunns­elite til å innse korona-alvoret

 6. Område i Spania stenges ned

 1. Atle Simonsen
 2. Bente Thorsen
 3. Solveig Horne
 4. Siv Jensen
 5. Sylvi Listhaug