Et himmelsk hobbylag

Trodde du kristne barnelag var et avsluttet kapittel fra en fordums tid? På Solheim bedehus er det yrende barneliv mandag etter mandag, år etter år.

  • Ellen Maria Skjelsbæk
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

– Nå er det siste verset, så nå må vi ta skikkelig i, altså, oppfordrer leder Inger Marie Østhus. «Led oss vår hyrde og vis oss din vei», lyder det fra benkeradene. Det er mandag kveld, og 30 barn er samlet til ukens hobbylag på Solheim bedehus. Jentene forrest og de tøffe guttene bak. «Aldri, aldri fra deg vi vil gå», stemmer mesteparten av barna i.

Jentelag og guttelag

Ved oppstarten i 1971 var barnelaget delt i guttelag og jentelag. Guttene var på sløyden, og jentene sydde. På åttitallet gikk jentene lei nål og tråd og begynte i stedet å snike seg inn på sløydsalen. Dermed ble et samlet Solheim hobbylag en realitet.

Storhetstiden var på nittitallet med 100 barn på hver samling. Nå ligger det jevnt på 25 til 30 stykker. Seks ledere sørger hver gang for at kveldsoppskriften følges. En halv times sang og bibelfortelling unnagjøres, før barna gyver løs på valgfrie aktiviteter. Mest populært er baking og gym.

Krever mer

Rolf Dirdahl er hobbylagets formann. Han begynte selv i 1977 og har vært leder siden 1985. – Den største forskjellen fra før og nå er at barna er vanskeligere å tilfredsstille, sier Dirdahl etter å ha tenkt seg litt om.

– Da jeg gikk her, laget vi ting som vi loddet ut på basar, vi var fornøyd med en flis å spikke på. Nå får alle barna med seg det de lager hjem, og det må være noe skikkelig, ellers er det ikke interessant, utdyper Dirdahl. Hobbylaget har mye å konkurrere med.

Hver til sitt

Rett etter andakten løper 18 barn sporenstreks ned til gymsalen på Kvernevik skole. De skal spille kanonball. Resten av barna er fordelt på sløyd i kjelleren og maling på kjøkkenet. Det blir ikke verken bolle og pizza-baking i dag til enkelte av barnas skuffelse.

Gym er gøy

Langt fra gymsalen kan frydefulle hvin og frustrerte rop høres.

– Å være i gymsalen er kjekkest av alt, sier åtte år gamle Phillip Skarre mellom to omganger med slengtauet. Han er trofast på hobbylaget.

Mariann Fagerland på tolv er ikke enig, hun synes det kjekkeste er å høre om Jesus.

– Vi får høre nye ting hver gang, sier Mariann. I dag fikk de høre om hvordan Jesus ble til og at han døde på et kors. En spennende historie mener Mariann. Hun har tatt med seg sine to venninner, Christine og Charlotte Møllerop (12) i dag og håper å få dem med flere ganger. Men nå har de tre ikke tid til mer snakk, for en time i gymsalen går forrykende fort.

Stille-stolen

Ingen av de voksne lederne er pedagoger. Her finnes alt fra Statoil-ingeniør til tannlegeassistent. For å holde styr på gjengen, har lederne innført et effektivt prinsipp. Før møtet blir det i all hemmelighet bestemt hvilken stol som er stillestolen. Heldiggrisen som setter seg i denne, kan få alt fra en radio til en sjokolade dersom han sitter stille og rolg. Resultatet er oppsiktsvekkende.

– Jeg har aldri truffet den rette stolen, jeg, sier sjuåringen Henriette J. Helgeland en tanke skuffet.

Bedre lykke neste mandag.

Publisert: