Ruten er bedre enn sitt rykte

Ungdom føler seg trygge i Sandnes sentrum om kvelden, viser en ny stor undersøkelse. Det gjør de helt rett i, mener politistasjonssjef Odd Tveit Jørgensen.

Foto: Anders Minge

  • Åsmund Ådnøy
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Tor Amund Lode og Vegard Omdahl (begge 15) står på Ruten og venter på bussen til Austrått.

Tor Amund er sjelden på Ruten, som regel skjer det bare når han skal ta bussen. Vegard går ofte over plassen om kvelden også. Han pleier å ta toget til Bryne for å besøke ei jente han kjenner der. Hun ikke kjæresten hans, understreker han.

– Jeg kjenner mange her, men pleier ikke å henge på Ruten selv. Redd for å være på Ruten? Nei, jeg er ikke det, sier Vegard.

Trygge

Han er i godt selskap. Bare 14 prosent av ungdommene i ungdomsundersøkelsen synes det er utrygt å bevege seg i sentrum om kvelden.

Politistasjonssjef Odd Tveit Jørgensen liker tendensen.

–Det er det jeg alltid har hevdet, at Sandnes er en trygg by. Å gå over Ruten på kveldstid er ikke farlig. Volden i sentrum skjer rundt skjenkestedene, for eksempel Julie Eges gate, sier Jørgensen.

Aksjoner

To ganger på 2000-tallet har politiet hatt aksjoner for å skape mer trygghet i sentrum om kveldene. I 2010 ble 126 tatt for ulike ordensforstyrrelser, og de fleste av disse episodene skjedde i sentrum. Helgevoldprosjektene har ført til mindre bråk, slår Jørgensen fast.

I 2006 begynte videooveråkningen av Ruten. Det kan også ha bidratt til større trivsel, tror politistasjonssjefen.

–Det foregår en del narkotikahandel på Ruten, men det er på dagtid. Om kvelden er Ruten er et ganske tomt område, sier Jørgensen.

Selv om Ruten har blitt tryggere, er omdømmet vanskeligere å forbedre.

–Ryktet om Ruten som en farlig plass har hengt ved stedet siden tidlig på 1970-tallet. Det var et sted hvor alle samlet seg, og mange kom kjørende med bil om kveldene. Men det er lenge siden det var vanlig med store folkemengder på Ruten om kveldene. Vi snakker vel om midten av 1980-tallet, sier Jørgensen.

Bydelsbyen

1 av 5 ungdomsskolelever bruker sentrum på kveldstid i helgene. 43 prosent av ungdommene mener at grønn bypark i sentrum er lite viktig.

Livet leves i bydelene, og 81 prosent føler seg trygge i nærmiljøene sine om kvelden. Ungdom i Sandnes er jevnt over fornøyde med skolen, foreldrene sine, vennene og ser lyst på framtiden, viser undersøkelsen.

Foto: Anders Minge

Publisert:
  1. Sandnes

Mest lest akkurat nå

  1. Sirdal-ordfører: – Kan i verste fall ta dager før strømmen er tilbake

  2. Dette er den nye tv-serien du skal sjå

  3. – Vi må nok bruke dagen til å måke oss ut av hytta

  4. Bare tre nye smittede i Stavanger og Sandnes

  5. Sykkelbutikk i Sandnes har gått konkurs: Ti mister jobben

  6. Slåssing utenfor ungdomsklubb på Bryne