«Flått-jeger» går fri av klager

Stavanger-mannen Sigurd Aartun (81) er flere ganger blitt klaget inn til Fylkeslegen i Rogaland. Dette fordi han undersøker og anbefaler medisinering til pasienter med borrelia og ME.

Publisert: Publisert:

Eks-rektor Sigurd Aartun slapp ikke Aftenbladet inn på sitt kontor på Tasta, men lot seg intervjue på trappa. Foto: Marie von Krogh

  • Thomas Ergo
    Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Hver gang blir klagene henlagt. I desember ble han klaget inn igjen.

— Jeg er ikke redd legene. Det må gjerne komme en rettssak. Da kan jeg få anledning til å vise min metode på en storskjerm. Da kan skal folk få se sannheten, sier Sigurd Aartun til Aftenbladet.

"Flått-jegeren" kalte VG ham i fjor. Den pensjonerte rektoren har de siste seks årene drevet firmaet Mikroforsk, og sier han siden har analysert opphostet slim, urin eller avføring fra flere hundre personer fra hele landet. Pasientene har gjerne eller tror de har flåttbakterien borrelia eller utmattelsessyndromet ME. Jungeltelegrafen og oppslag i mediene leder dem til Sigurd Aartun, som foretar analyser med mørkefelts- eller lysmikroskopi, og eventuelt anbefaler medisinering.

Flere bekymringsmeldinger

Aftenbladet og Fædrelandsvennen har fått innsyn i flere klager på Sigurd Aartun de siste årene. Senest i desember 2012 har to leger uavhengig av hverandre sendt bekymringsmelding til Fylkeslegen i Rogaland. En ME-lege ved Sørlandet sykehus er bekymret etter å ha sett at flere pasienter er blitt medisinert av en Arendals-lege, etter mikroskopi hos Aartun. Legen skriver: Det er "bekymringsfullt at en person uten nødvendige kvalifikasjoner påberoper seg retten til å anbefale potensielt skadelige medikamenter på et, etter min oppfatning, særdeles tynt grunnlag." Arendals-legen blir nå gransket av Fylkeslegen i Agder. Men klagene på Aartun blir hver gang lagt til side av Fylkeslegen i Rogaland, som kun behandler klage mot autorisert personell. Det er Statens helsetilsyn som behandler alternative behandlere. Helsetilsynet behandlet klager på Aartun i 2010 og 2012. Begge ganger tok de opplysningene "til etterretning". "Vi kan ikke se at det i dette aktuelle tilfellet er aktuelt å begjære tiltale," het det.

- Legene ute etter meg

Aartun mener flere leger er ute etter å ta ham og legene han samarbeider med.

— Det er klart de vil ta meg. Det er opplagt.

— Det er over 4000 leger i Norge. De har større makt enn noen andre. De har større makt enn politikerne. De bestemmer over liv og død, sier Aartun.

— Jeg har et arkiv med over 40.000 bilder, som viser sykdommer i folk som legene ikke oppfatter, hevder Aartun, som ved forrige likning sto oppført med rundt en halv million kroner i inntekt. Han sier han jobber mer enn full arbeidsdag.

— Flere leger er bekymret over at du anbefaler medisinering, uten å ha formell medisinsk kompetanse?

- Opp til legene

— Men jeg gir ikke medisiner til noen. Jeg sier bare hvilke medisiner som virker. Så er det opp til legene å skrive ut medisinene.

Aartun sier han er utdannet lærer innen biologi og fysiologi, og underviste i biologi på lærerhøgskolen i Stavanger. Mørkefeltsmikroskopi skal han ha begynt med etter at han ble alvorlig syk på 80- og 90-tallet. Han skal selv ha funnet sopp i sitt lungesekret, blitt medisinert og framstår nå som en særdeles sprek 81-åring, der han under tvil lar seg intervjue på trappa.

Han kjenner til to klager.

— Fylkeslegen skrev til meg at de ikke har til oppgave å kontrollere folk som ikke er helsepersonell. Men de skulle holde meg under oppsikt.

Aartun mener klagen fra Sørlandet sykehus er et bomskudd.

— Vedkommende pasient fikk ikke antibiotika. Hun fikk kun 18 dagers medisinering mot sopp. Det er det hele.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. - Folk vil få sjokk

  2. Person døde i ATV-ulykke ved Lysefjorden

  3. Amerikansk TV-stjerne funnet druknet

  4. Her jubler Dagmar (50) etter «livsfarlig» bragd: Dette har ingen nordmenn gjort før henne

  5. For to år siden døde tre mennesker på Sokn camping - denne gangen var det ikke folk i campingvogna da det tok fyr

  6. Har funne ei rekke grove lovbrot på KNM «Helge Ingstad»

  1. Stavanger