Anmelder barnevernsjefen

Organisasjonen Human Rights Alert-Norway anmelder barnevernsjefen i Stavanger for å ha fratatt et indisk par barna deres.

Organisasjonen Human Rights Alert-Norway anmelder barnevernsjef Gunnar Toresen i Stavanger for å ha fratatt et indisk par barna deres.
 • Rikke Jeppsson
 • Janne Håland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Det indiske paret er medlemmer i Human Rights Alert-Norway (HRA-N), og har selv bedt organisasjonen om assistanse i saken. Ekteparet ble i mai i fjor fratatt datteren på fem måneder og sønnen på tre år. Søsknene bor nå i beredskapshjem.

Menneskerettighetsorganisasjonen har anmeldt barneverntjenesten i Stavanger ved leder Gunnar Toresen til politiet for brudd på flere paragrafer i straffeloven samt krenkelser av flere artikler i FN's barnekonvensjon og Den Europeiske menneskerettskonvensjonen.

HRA-N hevder at barnevernet ikke har hatt hjemmel i loven for å akuttplassere barna. De mener at barnevernet i Stavanger ikke har tatt hensyn til barnas kultur, religion og språk ved plassering, står det i en pressemelding fra organisasjonen.

Tror ikke på barnevernet

I det midlertidige vedtaket som ble fattet 11. mai i fjor, skriver barnevernet at de er bekymret for barna på grunn av vold i familien, og psykiske problemer hos en av foreldrene. Gutten på tre år har fått påvist utviklingsproblemer, og barne-og ungdomspsykiatrien har uttalt at det er sannsynlig at det kan skyldes vold i hjemmet.

Organisasjonens leder Berit Aarset sier til Aftenbladet at hun ikke tror på påstandene barnevernet kommer med i vedtaket

Les også

Onkelen tar med seg barna til India

— Slike saker er typiske i Norge. Det ser ut til at barnevernet har en oppskriftsbok for slike saker, hvor de ønsker å hake av på at det bl.a finnes vold i hjemmet. I tillegg diagnostiserer de alle med psykiske problemer, sier hun.Hun mener det ikke var grunnlag for å gjøre et akuttvedtak i saken, og tror barna får større traumer av å plutselig bli tatt vekk fra foreldrene enn av å bli boende hos dem.

Aftenbladet har uten hell prøvd å komme i kontakt med Gunnar Toresen.

— Jeg har sett pressemeldingen, og tenker at dette nå er en politisak som politiet må uttale seg om, sier Per Haarr, direktør for kommunens avdeling for oppvekst og levekår.

Politiet har ikke kjennskap til anmeldelsen enda, og vil ikke kommentere saken.

Dett var 11. mai i fjor at barnevernet i Stavanger hentet de to indiske barna, ei jente som da var fem måneder gammel og hennes tre år gamle bror. Barna er plassert i beredskapshjem i Norge.

Klage over akuttvedtaket ble påklaget 16. mai. 23. mai ble vedtaket opphevet av fylkesnemnda. Kommuneadvokaten brakte saken inn for Stavanger tingrett, som 7. juli opphevet fylkesnemndas vedtak, og ga barneverntjenesten medhold.

Publisert:
 1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Den mest kunnskapsrike vi kjente

 2. Energisjokket: 7–8 tomatbønder gir opp – andre bytter til fyring med propan

 3. Elsparke­syklist døde etter ulykke – navnet er frigitt

 4. TV 2: Planlegger for lettelser: – Kan bli slutten på karantene

 5. Lillebror er sjefen over storebror: – Jeg får skylden om ting går til helsike

 6. Nå skal foreldrene til Vegard få si sin mening