Politiet offensivt ut mot voldelig, afrikansk ungdomsgjeng

Ifølge politiet sprer den afrikanske gruppen frykt i ungdomsmiljøene. Men det er ikke den eneste utfordringen politiet for tiden. Ungdomsvold står nå på politiets agenda.

Publisert: Publisert:

En afrikansk ungdomsgjeng som har vært svært aktive de siste par månedene var lørdag kveld involvert i et masseslagsmål på Byterminalen i Stavanger sentrum. Foto: Pål Christensen

  • Elisabeth Risa
    Journalist
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Deres varemerke er at de går sammen i en gruppe for å gå på enkeltpersoner på bakgrunn av svært bagatellmessige forhold. Det dreier seg om en kjerne på ti ungdommer, alle med afrikansk opprinnelse. De har vært svært aktive de siste par månedene. Det er alt startet etterforskning mot denne gruppen. Men det er bare starten, opplyser operasjonsleder ved Rogaland politidistrikt, Kjetil Føyen.

Han legger til;

— Her er flere problemstillinger, også rundt frykt som fører til at opplysninger holdes tilbake.

Voldsproblematikk

Samtidig som den afrikanske ungdomsgjengen herjer, kan politiet konstatere at ungdomsvolden i Stavanger og omegn har økt med nærmere femti prosent fra 2010 til 2011. Det har politiet tenkt å ta på alvor. Også SLT-koordiantor i Stavanger kommune, Svein Helland Sivertsen, som har ansvar for å koordinere og samordne lokale kriminalitetsforebyggende tiltak, mener tallene bekymrer.

— Vi må sette oss inn i dette og se hva vi kan gjøre, sier han.

Karina Helgesen Aase er ungdomsrepresentant i Stavanger bystyre for Høyre, også hun har opplevd vold i nære relasjoner.

— Venninnen min fikk slått ut en tann en kveld i Stavanger i køen på Burger King, det dreide seg om en kjenning av politiet, og alt det endte opp med var en sak i konfliktrådet, sier Aase til Aftenbladet.

— Det dreier seg om korte lunter og unge som slår på grunn av bagateller. "Oi! Du søølte på meg...", kan være nok, sier Aase.

Masseslagsmål

Sist de omtalte unge afrikanerne var aktive, var lørdag kveld. Da smalt det på Byterminalen i Stavanger sentrum.

Et titalls ungdommer braket sammen i masseslagsmål etter at den afrikanske ungdomsgjengen først banket en norsk, lokal gutt (16), ifølge politiet.

— Volden var totalt umotivert. Av det vi vet kan jeg opplyse at det her dreier seg om at en helt konkret person ble plukket ut og som de bestemte seg for å ta. Bakgrunnen var bagatellmessig. Vi har mistanke mot en spesiell gutt (17) i akkurat denne saken. Dette er uakseptable handlinger vi vil til livs, sier Føyen.

Aftenbladet var og til stedes like etter at politiet fikk kontroll over masseslagsmålet på Byterminalen. Svært mange unge stakk fra stedet da politiet kom.

Politiet fikk de første meldingene om hendelsen klokken 21.15. ## Flere meldte i fra

— Det kom inn flere meldinger om slagsmålet, også via vår nødtelefon, sier operasjonslederen.

Ifølge U-18 avsnittet ved Stavanger politistasjon er den afrikanske gruppen en problemfylt gjeng.

— Og som det vil bli rettet spesiell etterforskning mot. De setter seg i respekt med destruktivt fortegn. De fleste er skoleelever, sier Føyen.

- Det dreier seg om korte lunter og unge som slår på grunn av bagateller. "Oi! Du sølte på meg...", kan være nok, sier Karina Helgesen Aase. Hun er ungdomsrepresentant i Stavanger bystyre for Høyre.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. – Du skrur på tv, og der ser du bussen din

  2. Han har skrevet mange fabelaktige bøker. Denne er så bra at det knapt kan gjøres bedre.

  3. – Ikke i tvil om at dette var et drapsforsøk

  4. Slik tilbringer tyske Ralf karan­tenen i Norge. Smitte­vern­lege er bekymret

  5. MDG-sjef nektet lokal MDG-topp å ta avstand fra sluttdato for olje

  6. Tar grep for at skolen skal holdes åpen

  1. Stavanger