Frp krever granskere utenfra

Fremskrittspartiets gruppeleder Tore B. Kallevig i Stavanger mener erfaringene fra Tyrkia-saken viser at granskningen av Jonny Risviks tragiske dødsfall må utføres av andre enn kommunen selv.

Per A. Thorbjørnsen (V) mener kommuneadministrasjonen kunne vært mer ydmyk i Kampen-saken, men angrer også sin egen passivitet. Foto: Lars Idar Waage

 • Hans Petter Aass
  Journalist
 • Thomas Ergo
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Dersom vi skal være helt sikre på at vi kommer til bunns i denne saken, må vi finne en ekstern og uhildet aktør til å gå gjennom dette. Det holder heller ikke med Rogaland Revisjon, der kommunen er en stor eier. Det kom tydelig frem i Tyrkia-saken, der vi endte opp med en rapport som mildest talt var lite tilfredsstillende, sier Kallevig.

Tore B. Kallevig (Frp) vil kreve ekstern gransking av kommunens håndtering av personene involvert i Kampen-tragedien. -At ingen gikk inn og gjorde noe med en gang, er en systemfeil i seg selv. Vi må finne ut hva som gikk galt og lære av det, sier Kallevig. Foto: Anders Minge

Sent i 2011 avslørte Stavanger Aftenblad en halv million kommunale kroner i all hemmelighet var blitt bevilget til å hente to norsk-tyrkiske barn ut fra Tyrkia. Operasjonen med å smugle de to brødrene til Norge, skjedde i strid med tyrkiske rettsavgjørelser og under mystiske omstendigheter. De involverte i Stavanger kommune kunne ikke utelukke at tyrkiske tjenestemenn ble bestukket med norske, offentlige midler.Tidligere i år vedtok et flertall i bystyret å avvise rapporten fra Rogaland Revisjon. I stedet skal en privat aktør nå gå gjennom saken.

Oppgitt

— Kampen-saken burde vært gransket da den skjedde. Den første tanken som slo meg da jeg leste sakene i Aftenbladet denne helgen, var at vi måtte stå overfor en systemsvikt. Jeg jobber selv med sikkerhet i luftfartsbransjen, og blir ganske oppgitt over at det ikke blir tatt grep for granske hva som gikk galt når et menneske kunne miste livet på denne måten. At ingen gikk inn og gjorde noe med en gang, er en systemfeil i seg selv. Vi må finne ut hva som gikk galt og lære av det. Vi får ta stilling til om noen må stilles til ansvar når fakta er på bordet, men det viktigste er at vi lærer av det som hendte på Kampen, mener Kallevig.

— Hva vil du gjøre for å få inn eksterne til å se på saken?

— Det første er å ta dette opp med våre folk i kontrollutvalget. Jeg kommer også til å ta den direkte med ordføreren, sier Kallevig.

Etterlyser ydmykhet

— Kåre Reitens initiativ til en intern gjennomgang støtter jeg fullt ut. Den gjennomgangen får være fase én. Så får vi politikere i neste omgang vurdere om det er behov for en ekstern gransking, sier Per A. Thorbjørnsen (V), medlem av Stavangers levekårsstyre.

— Jeg legger ikke skjul på at saken tynger meg. Den administrative ledelsen i kommunen kunne hatt en betydelig mer ydmyk tilnærming i denne saken. I det minste kunne den i første omgang ha vurdert om det var grunnlag for en nærmere gjennomgang av saken, sier Thorbjørnsen.

— Hvorfor ba du ikke selv om en evaluering av kommunens håndtering etter Kampen-saken?

— Jeg står på at det var lite grunnlag for å be om en gjennomgang av faglige rutiner for oss politikere. Dette dreier seg ikke om penger og ressurser, men om behov for gjennomgang av rutiner. Det er et administrativt anliggende å vurdere slike spørsmål. Men jeg angrer på at jeg ikke tok mer fatt i de prinsipielle spørsmålene Kampen-saken reiser, sier Thorbjørnsen, og utdyper:

- Et nasjonalt problem

— Det politiske elementet i Kampen-saken er blitt glemt. Retten til å bestemme overs ens eget liv er et fundament i samfunnet vårt. Men denne saken viser at det finnes en del mennesker som trenger hjelp men nekter å motta hjelp. Jeg forstår at dette er komplisert for kommunens ansatte.

— Har det offentlige sviktet i denne saken?

— Jeg sitter først og fremst igjen med en følelse av at vi har et utilstrekkelig lovverk i forhold til bruk av tvang, og at vi dermed blir passive og lar være å gripe inn. Det som undrer meg mest er Kommune-Norges manglende respons. Det er rart at denne saken ikke har ført til en nasjonal diskusjon om behovet for flere verktøy i rommet mellom det frivillige og tvang. Jeg nekter å tro at Stavanger er den eneste av Norges 428 kommuner som sliter med denne problematikken, sier Thorbjørnsen.

Les også

 1. Kommunen må granske seg selv etter Kampen-saken

 2. - Kunne avverget tragedien

 3. Håpet på hjelp til det siste

 4. Jonnys siste uker

 5. Varsler etterspill i Kampen-saken

 6. Hvorfor så sterke virkemidler?

Publisert:

Tyrkia-saken

 1. Han ble smuglet ut av Tyrkia av Ola Thune

 2. Fosterfar tilstår overgrep og barneporno

 3. En drøy uke senere ble Siw (45) funnet død

 4. Han ble smuglet ut av Tyrkia av Ola Thune

 5. – Dette kunne vært unngått

 6. Bymiljøpakke-sjefen vil ha ekstern granskning av underskuddet: - En alvorlig sak

 1. Tyrkia-saken