Tog-kontrakt: Klagen fra SJ avvist

Jernbanedirektoratet står på sitt og vil la britiske Go-Ahead kjøre togene på Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen. Klagen fra svenske SJ er avvist.

Charlie Hodgson er direktør for jernbaneutvikling i det britiske Go-Ahead-konsernet. Han lover god kvalitet når Go-Ahead får kjøre tog på Jærbanen og to andre strekninger i Norge fra desember 2019.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det går fram av klageavgjørelsen som Jernbanedirektoratet kunngjorde tirsdag formiddag.

Svenske SJ sendte inn klage, etter at det ble kjent at britiske Go-Ahead Group leverte et tilbud som var hele 21 prosent billigere enn konkurrentene i finalerunden, NSB og SJ.

«Uavhengige evalueringer»

Jernbanedirektoratet avviser både anførselen om kvalitetsforskjeller mellom tilbudene og SJs påstander om at dette opplevdes som en ren priskonkurranse.

«Gjennom hele konkurransen har pris og kvalitet blitt evaluert uavhengig av hverandre. Pristeamet har således ikke kjent til de vurderingene som kvalitetsteamet har foretatt, og kvalitetsteamet har ikke kjent til de vurderingene pristeamet har foretatt», skriver Jernbanedirektoratet blant annet i sitt brev til svenske SJ.

Direktoratet framhever i avslagsbrevet at Go-Aheads tilbud er «kvalitetsmessig meget godt» og at det seirende selskapet på en god måte har beskrevet hvordan de vil sørge for flere reisende og økte billettinntekter – «blant annet kvalitetsforbedringer som tilbudsforbedringer med høyere frekvens i helgene på Jærbanen og etablering av totimersfrekvens på Sørlandsbanen.»

Kommunikasjonssjef Svein Horrisland i Jernbanedirektoratet sier til Aftenbladet at klageavgjørelsen er endelig og at den dermed ikke kan ankes.

SJ godtar avgjørelsen

– Vi kunne anket dette videre til departementet eller tatt det til retten. Men det gjør vi ikke. Vi er ikke fornøyde med svaret, men godtar avgjørelsen, sier daglig leder Bendek Maartmann-Moe i SJ Norge til Aftenbladet.

Det viktigste for SJ har vært å få en god vurdering av om regelverket er fulgt, men dette har vært vanskelig, ifølge Maartmann-Moe.

– Uten innsyn er det vanskelig å si om noe er riktig eller ikke riktig. Men jeg opplever at Jernbanedirektoratet er blitt mer bevisst gjennom denne prosessen, sier han.

Må presse prisene?

– Hvordan ser dere at direktoratet er blitt mer bevisst?

– I Trafikkpakke Nord, som omfatter Saltenpendelen, Nordlandsbanen, Trønderbanen, Meråkerbanen, Rørosbanen, Dovrebanen og Raumabanen, har de vektlagt pris og kvalitet 50/50. Innledningsvis snakket de om å vekte 60/40, der pris skulle veie tyngst, så på dette punktet er det forbedring, sier Maartmann-Moe.

– Go-Ahead var betydelig billigere i anbudet på Trafikkpakke Sør enn dere i SJ og NSB. Må dere presse prisene ned for å vinne de kommende anbudene?

– Vi har gjort en analyse av hva som må til for å levere på Go-Ahead sitt prisnivå. Jeg har ikke lyst til å gå i detalj på dette, men det skal leveres en kvalitet og et togtilbud, og dette har en kostnad. Skrur man prisen for lavt ned, så klarer man ikke levere det samme tilbudet. Vi får ikke tallene til å stemme med det tilbudet som skal leveres og kommer til å følge dette med spenning, sier Bendek Maartmann-Moe i SJ Norge til Aftenbladet.

Trafikkpakke Nord skal tildeles våren 2019.

Publisert: